Početna Magazin Godine Radovi sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“

Radovi sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“

Radovi sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“

Putopisne priče i pesme sa 2. konkursa za najbolju putopisnu priču starijih „Draganova nagrada“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prošle, 2015. godine objavili smo radove sa Prvog konkursa za najbolju putopisnu priču starijih. Želeli smo da, sa jedne strane, na taj način pružimo podršku svim učesnicima da nastave da pišu, a sa druge strane, smatrali smo da se u mnogim pričama kriju pravi mali biseri koje bi posetioci Penzina voleli da pročitaju. I bili smo u pravu. Priče sa prošlog konkursa su bile čitane i još uvek se čitaju.

Konkurs sada nosi naziv „Draganova nagrada“ po ocu Bebe Kuka, inicijatorke i finansijskog pokrovitelja ovog projekta. Ove godine, na adresu Udruženja građana Snaga prijateljstva Amity, stiglo je 111 radova iz Srbije i inostranstva. I opet ćemo ih sve objaviti na Penzinu.

Nema svaki od ovih radova umetničku vrednost, ali većina njih nosi u sebi nešto što smatramo da vredi da se pročita. Neki od njih su svedočanstva prošlih vremena, drugačijeg stila života i načina razmišljanja. Neretko, autori opisuju ono što su doživeli kad su bili mladi, a ima i radova koji govore o još ranijem vremenu, vremenu njihovih roditelja i baka i deka.

Kako se i očekuje od putopisa, neki nas sa lakoćom prebacuju i u druge zemlje, upoznaju nas sa drugačijim kulturama i narodima. Čitajući neke od njih, osećamo se kao kad svira himna – ponosni na svoju zemlju. Ima i onih koji ljubav prema Srbiji iskazuju kritikom naših mana.

Neki porede Srbiju i druge zemlje, neki upoređuju ovo i prošla vremena. Uz neke se čitalac smeje, uz neke tužno uzdiše. Ali svi oni zajedno daju sliku života naših sugrađana.

„Draganova nagrada“ je konkurs za najbolji putopis starijih od 60. To podrazumeva nekoliko generacija koje se međusobno razlikuju isto onoliko koliko i najmlađi među njima od, na primer, sredovečnog čitaoca Penzina. Ali ono što se naglašava kroz celu priču o „Draganovoj nagradi“ jesu sličnosti među nama, bez obzira kojoj generaciji da pripadamo. Razlike koje postoje služe da nas obogate, ne da nas podele.

Priče i pesme ćemo objavljivati prema abecednom redu prezimena autora, s tim što ćemo nagrađene radove iz svih pet kategorija, objaviti na kraju. Ako ste nestrpljivi, možete nagrađene radove pročitati u publikaciji koju je u PDF formatu objavilo udruženje Amity na svom sajtu: Suveniri iz duše.

Kako budemo objavljivali radove na Penzinu, tako ćemo ih navoditi u spisku na ovoj strani. Tako da ih lako ponovo možete naći ili pročitati ono što ste propustili.