Draganova nagrada 2016.

Tiosav (Zaječar): Putovanje penzionera kluba “Zlatna jesen” Zaječar

Priča sa II konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“, kategorija „Najbolja muška putopisna priča“.

Fotografija: Rajačke pimnice, Portal Mladi

Želim da vam opišem putovanje grupe penzionera iz kluba “Zlatna jesen”. Obišli smo manastir Bukovo pored Negotina, manastir Vratnu, kanjon reke Vratne, kao i Rajačke pimnice.

Manastir Bukovo je na nas ostavio lep utisak. Sa pažnjom smo odslušali predavanje o istoriji ovog manastira koje nam je održao ljubazni sveštenik. Nakon toga, zaplovili smo netaknutom prirodom kanjona reke Vratne, a kamene kapije u ovom kanjonu ostavile su nas bez reči.

Autobus se orio od pesme i muzike koju je naš penzioner Ratko izvodio na svojoj harmonici. On prelepo peva, a ja mu pomažem, baš kao i svi ostali.

Na Rajačkim pimnicama imali smo organizovan ručak, a ja sam za tu priliku napisao i zdravicu koju su moji drugari i domaćini pažljivo saslušali:

Dobar dan, dobri domaćine
sve vam zdravo i veselo bilo,
a sve što vam je milo,
to vam se dogodilo.
Uvek bili puni sreće i veselja,
od zdravlja vam prsluci pucali
i nas, vaše goste, lepo dočekali.
Bratski se s nama izljubili
i divnim rajačkim vinom ponudili.
Nek’ ovo druženje potraje što duže
jer ono to i zaslužuje.

Ručak je protekao uz pesmu, veselje i igru, a zatim je predsednica kluba gospođa Danica Pavlović zahvalila domaćinima na srdačnom dočeku i pozvala mene da blagoslovim ručak. Ja sam to učinio divnom pesmicu “Tri ptičice” koju sam u trenutku smislio, inspirisan predivnim starinskim kamenim građevinama na ovom prostoru kao i netaknutom prirodom ovoga kraja.

Tri ptičice goru preletele,
u kljunu nose veliko znamenje.
Prva nosi vinovu lozicu.
Druga nosi klasak od pšenice.
Treća nosi zdravlje i veselje.
Koja nosi vinovu lozicu,
ona pade na Rajačke pimnice.
Koja nosi klasak od pšenice,
ona pade na Timočku krajinu.
Koja nosi zdravlje i veselje,
ona pade na našu trpezu,
da budemo zdravi i veseli.

Rajačke pimnice orile su se od našeg smeha i pesme, a mi smo, puni prelepih utisaka, krenuli kući i u naš omiljeni klub “Zlatna jesen”.

Tiosav Ćirić, 84 godine
građevinski tehničar, Zaječar


Spisak objavljenih priča i pesama sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“ pronaći ćete u članku: Radovi sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija