Draganova nagrada 2016.

Jovanka (Valjevo): Otvoren grad

Priča sa II konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“ u kategoriji „Najbolja priča o putovanju u inostranstvo“.

Fotografija: Aja Sofija


Postojanost faraonskog obeliska; helenski trag u mramoru, sveti znak hrišćanstva, minareti, vrtovi, dvorci, mostovi, tvrđave, čaršije, bazari, dokovi, Aja Sofija… Nekada freskama, mozaikom i arabeskama, ispisana istorija, savremenom ornamentikom se iščitava. Dok luče egipatske, grčke, rimske, vizantijske, otomanske civilizacije snopove svetlosti rasprostiru…

A u arhitektonskim i neimarskim fascinacijama traju. U njihovom, vremenski različito, uspostavljenom poretku. U različitosti zajedno. U mnoštvu znakova vremena – simboli večnosti. U svetoj mudrosti sjedinjeni. Drugačiji u pojavnosti, isti u smisaonosti. Različitim izrazom – ka identičnoj suštini. Ljudskoj i božanskoj. U različitim epohama spoznavali Tvorca, u svojim hramovima Ga svetujući. Osećanje ljubavi – najuzvišenije – osobenim doživljajem sačuvali, a epifaniju velike istine različitim izvorima napajali. Ka jednom cilju, sa više mogućnosti i trasa tragalaštva. Premošćena kopna kontinenta, morske obale, približeni moreuzi, ljudi… Premošćeno Nebo, epohe koje se ne završavaju i kulture koje uvek blistaju.

Iz svetilišnih dubina, višemilionske urbane anglomeracije, na sedam brežuljaka, po uzoru na večni grad, eho molitve iz rituala svih, poput porodice verom identifikovani.

Uzdigla se duhovna vertikala kulturnog i verskog nasleđa iznad, istorijskim razdoblja ispisivanih datuma, sa menjanim imenima grada – od Vizantiona, preko Konstantinopolja i Carigrada, do Istanbula. I preraspodelom bogatstva. Danas pretvoren u otvoren muzejski ambijent, sa nepregledom eksponata koji zaustavljaju korak, pogled, zadržavaju dah.

Monotipija nesuprostavljena – univerzalnost se usidrila između vode i kopna, između vode i vode, između zemlje i neba, između neba i neba.

Grad tron. Carski. Kosmopolitski. Otvoren grad, sa svih strana i svih prilaza. Za preko četiri miliona turista godišnje. U susret Orhanu Pamuku, ali bez susreta sa njim. Jedna zatvorena vrata. Razložnost i priroda postojanja svih vrata je u njihovoj otvorenosti. Za radoznale knjige su uvek otvorene. Zatvorenost korespondira sa prolaznošću. A mi smo pohodili utvrđenja večnosti.

Jovanka Božić, 63 godine
profesor sociologije u Valjevskoj gimnaziji


Spisak objavljenih priča i pesama sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“ pronaći ćete u članku: Radovi sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija