Početna Draganova nagrada Draganova nagrada 2016. Mile (Novi Beograd): Penzionerska druženja i izleti

Mile (Novi Beograd): Penzionerska druženja i izleti

Mile (Novi Beograd): Penzionerska druženja i izleti

Priča sa II konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“, kategorija „Najbolja muška putopisna priča“.

Dobrila Stojanović-Maca dvadeset godina vodi Odbor penzionera „Sava“ u Bloku 45 – Naselju sunca u Novom Beogradu. Radi to uspešno i njen rad može poslužiti kao uzor organizacijama penzionera širom naše lepe Srbije. Rad obavlja volonterski, od srca. Zato svakodnevno, u susretima sa komšijama, dobija usmena priznanja, lepe reči koje krepe duh, život čine radosnim. Ona živi u Naselju sunca – Bloku 45 više od četrdeset godina, spada u najpopularnije stanovnike ovog „mini grada“ u Novom Beogradu, na reci Savi.

U Novom Beogradu živi oko 62.000 penzionera u 19 mesnih zajednica. U njima postoje mesni odbori penzionera, a u „Naselju sunca“- Bloku 45 ima tri fuzionisana odbora iz susednih blokova sa ciljem da se okupe i aktiviraju penzioneri saradnici.

Najpoznatiji i najvoljeniji Macin rad je organizovanje desetodnevnih boravaka u Prolom banji. Dva puta godišnje – maja meseca i septembra – ona vodi penzionere na rekreacije i lečenja. Do sada je „karavane“ penzionera vodila četrdeset puta – vredan je to jubilej banjskog turizma i saradnje sa Prolom banjom i prevoznikom „Niš ekspres“ čiji vozači voze novobeogradske penzionere.

Posećivanje usamljenih i starih penzionera iz komšiluka, deo je aktivnosti Mesnog odbora penzionera. Nabavke kućnih potrebština (brašna, testenina, riba, meda, posteljina) i organizacija druženja sa lekarima i književnicima na književnim večerima i susreti sa poznatim ličnostima jesu deo aktivnosti. Ti susreti se održavaju u baraci Avenija u Bulevaru Jurija Gagarina i završavaju se uz pesme i muziku. Organizacija jednodnevnih izleta u saradnji sa Glavnim odborom penzionera Novog Beograda takođe je posao kojim se bavi Mesni odbor penzionera „Sava“.

U predstavljanju rada, sa uspešne strane, da ne zaboravimo stalne Macine brige pošto je u svom mandatu doživela tri preseljenja: iz većih u manje prostorije, dosadašnjih „podstanarskih“ sa Komunalnom inspekcijom, Crvenim krstom, Policijskom stanicom i Bibliotekom. U šali se priča da je Macin penzionerski odbor obezbeđen „policijski i kulturno“. Maca veruje u priče da će Novi Beograd dobiti Kuću penzionera – jer se priča da će se sa rušenjem barake Avenija napraviti zgrada gde će biti mesta i za penzionerske aktivnosti u njihovom trećem dobu.

U znak poštovanja za Macin rad napisaćemo (nedžentlmenski) i ovo: verujemo da niko ko je upoznao i ko poznaje Macu ne zna da je ona „dobro zakoračila“ u devetu deceniju života na radost sina, ćerke i unučadi. Neće nam ona ovo zameriti pošto joj iskreno želimo da nastavi dosadašnji rad jer: „daleko je stota“.

Mile Garić, Novi Beograd


Spisak objavljenih priča i pesama sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“ pronaći ćete u članku: Radovi sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“