Početna Draganova nagrada Draganova nagrada 2016. Mile (Novi Beograd): Penzionerska druženja i izleti

Mile (Novi Beograd): Penzionerska druženja i izleti

Mile (Novi Beograd): Penzionerska druženja i izleti

Priča sa II konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“, kategorija „Najbolja muška putopisna priča“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dobrila Stojanović-Maca dvadeset godina vodi Odbor penzionera „Sava“ u Bloku 45 – Naselju sunca u Novom Beogradu. Radi to uspešno i njen rad može poslužiti kao uzor organizacijama penzionera širom naše lepe Srbije. Rad obavlja volonterski, od srca. Zato svakodnevno, u susretima sa komšijama, dobija usmena priznanja, lepe reči koje krepe duh, život čine radosnim. Ona živi u Naselju sunca – Bloku 45 više od četrdeset godina, spada u najpopularnije stanovnike ovog „mini grada“ u Novom Beogradu, na reci Savi.

U Novom Beogradu živi oko 62.000 penzionera u 19 mesnih zajednica. U njima postoje mesni odbori penzionera, a u „Naselju sunca“- Bloku 45 ima tri fuzionisana odbora iz susednih blokova sa ciljem da se okupe i aktiviraju penzioneri saradnici.

Najpoznatiji i najvoljeniji Macin rad je organizovanje desetodnevnih boravaka u Prolom banji. Dva puta godišnje – maja meseca i septembra – ona vodi penzionere na rekreacije i lečenja. Do sada je „karavane“ penzionera vodila četrdeset puta – vredan je to jubilej banjskog turizma i saradnje sa Prolom banjom i prevoznikom „Niš ekspres“ čiji vozači voze novobeogradske penzionere.

Posećivanje usamljenih i starih penzionera iz komšiluka, deo je aktivnosti Mesnog odbora penzionera. Nabavke kućnih potrebština (brašna, testenina, riba, meda, posteljina) i organizacija druženja sa lekarima i književnicima na književnim večerima i susreti sa poznatim ličnostima jesu deo aktivnosti. Ti susreti se održavaju u baraci Avenija u Bulevaru Jurija Gagarina i završavaju se uz pesme i muziku. Organizacija jednodnevnih izleta u saradnji sa Glavnim odborom penzionera Novog Beograda takođe je posao kojim se bavi Mesni odbor penzionera „Sava“.

U predstavljanju rada, sa uspešne strane, da ne zaboravimo stalne Macine brige pošto je u svom mandatu doživela tri preseljenja: iz većih u manje prostorije, dosadašnjih „podstanarskih“ sa Komunalnom inspekcijom, Crvenim krstom, Policijskom stanicom i Bibliotekom. U šali se priča da je Macin penzionerski odbor obezbeđen „policijski i kulturno“. Maca veruje u priče da će Novi Beograd dobiti Kuću penzionera – jer se priča da će se sa rušenjem barake Avenija napraviti zgrada gde će biti mesta i za penzionerske aktivnosti u njihovom trećem dobu.

U znak poštovanja za Macin rad napisaćemo (nedžentlmenski) i ovo: verujemo da niko ko je upoznao i ko poznaje Macu ne zna da je ona „dobro zakoračila“ u devetu deceniju života na radost sina, ćerke i unučadi. Neće nam ona ovo zameriti pošto joj iskreno želimo da nastavi dosadašnji rad jer: „daleko je stota“.

Mile Garić, Novi Beograd


Spisak objavljenih priča i pesama sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“ pronaći ćete u članku: Radovi sa II konkursa za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“