Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 9. do 16. februara 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 9. do 16. februara 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 9. do 16. februara 2015. godine

Ove sedmice se polako, ali sigurno, obrazuje širi okvir za naše lične životne priče. Nema pak tačnih aspekata, ništa se posebno ne dešava, sem što Merkur kreće direktnim hodom. Planete nam poručuju da pregrupišemo svoje unutrašnje snage, oslušnemo sebe, sredimo svoju svakodnevicu… Tako ćemo se najbolje pripremiti za sve što sutrašnjica baci pred nas.

Ram za ne samo ovonedeljnu sliku nego i za narednih mesec dana, daju dva sukobljena para planeta. Spoljne planete Uran i Pluton, koje vrše pritisak na društvo u celini, nalaze se na manje od stepen udaljenosti od tačnog kvadrata. Što se tiče treće spoljne planete – Neptuna, Saturn dolazi na dva stepena udaljenosti od tačnog kvadrata sa njim.

Ti kvadrati koje spominjemo označavaju te sukobe. Aspekt je udaljenost dve planete na kojoj one utiču jedna na drugu, stvarajući posebnu energiju. Aspekt od 90 stepeni naziva se kvadrat. Kvadrat je izazovan, podsticajan aspekt. Dve planete se nalaze u znacima koji deluju na isti način, ali na različitim poljima delovanja. Samim tim, delovanje je podstaknuto, ali je cilj neusaglašen. Dolazi do sukoba volje. Uglavnom smo prinuđeni na akciju, ali smo rastrzani dilemom – kuda je usmeriti.

Spoljne planete utiču na društvene promene

Kada se dešava kvadrat između planeta sa oboda Sunčevog sistema, planeta koje se kroz Zodijak sporo kreću i samim tim donose dugotrajne uticaje, dolazi do aktiviranja promena na širem, društvenom nivou. Ove promene je često najlakše primetiti sa određene vremenske distance. Doživljavamo ih kao uglavnom nejasno omeđene, ali same po sebi specifične društvene periode.

Sociološke i kulturološke odrednice teško je omeđiti vremenski, a naročito je teško primetiti njihovu svojevrsnu smenu u vremenu koje trenutno živimo. Ali to ne znači da one ne postoje i da ih za par decenija nećemo jasno primećivati kao specifičnost ovog vremena.

Jasnije su uočljivi politički i ekonomski tokovi jer su često omeđeni dešavanjima u vremenu. Zato već sada pričamo o promenama koje je donela kriza u evrozoni (Grčka, Irska, Portugalija…), Arapsko proleće, pokret Okupirajmo Volstrit…

Pluton u Jarcu

Uzrok ovih i sličnih dešavanja može se naći u periodu oko 2008-2009. godine. Pluton, planeta (planetoid) transformacije ušao je prvi put u znak Jarca – znak koji vlada strukturama – 2008. godine, iste godine se vratio u znak Strelca, da bi se od 2009. utvrdio u Jarcu gde će ostati sve do 2023-4. godine. Naše društvo treba da promeni ustrojstvo na kome počiva. Nije baš lak zadatak.

Prvo nam je, pomalo i grubo, ukazano na dotrajalost postojećih struktura. Na primer, grčka vlada je 2009. godine obelodanila da će deficit te godine biti ogroman; na samom kraju 2008. godine, u SAD, indeks cena nekretnina dostigao je svoj istorijski minimum. Dobro, shvatili smo da nešto mora da se menja. Ali su te zahtevane promene bile promene unutar postojećeg sistema. Da li su reforme dovoljne, može li se problem rešiti iznutra, bez rušenja spolja?

Kardinalni sukob našeg doba: Uran u Ovnu kvadrat Pluton u Jarcu

Godine 2010. Uran prvi put ulazi u znak Ovna, da bi se u njemu trajnije ustoličio od 2011. godine. Uran je planeta koja ruši tradicionalno. On je revolucionar.

Obe planete su u kardinalnim znacima, dakle znacima koji pokreću delovanje. Ali je Pluton u zemljanom znaku, a Uran u vatrenom. Uzemljiti se ili vinuti se? Pluton traži reformu, Uran revoluciju.

Tako, nakon strogih ekonomskih reformi grčke vlade, počinju da izbijaju nemiri u grčkim gradovima. U SAD, nakon krize na tržištu nekretnina, dolazi do spašavanja velikih hipotekarnih kuća od strane američke vlade. Ekonomska kriza se i te kako odrazila na život običnog čoveka, a bankari, najveći vinovnici, bili su pošteđeni. Javlja se bunt najbolje oličen u pokretu Okupirajmo Volstrit.

I ovo je obrazac koji se ponavlja širom sveta. Problem koji postaje sve izraženiji — pokušaj da se izvrši reforma sistema — zahtev da se sistem promeni, zahtev koji najčešće stiže od one strane koja je najviše ugrožena pokušajem da se problem reši unutar postojećeg sistema.

Kao primer različitih dešavanja koja se uklapaju u ovaj obrazac mogli bismo dati i primere iz Srbije. To bi sa jedne strane bilo primerenije, ali sa druge i ne toliko. Jer nam je, pored vremenske, ponekad potrebna i prostorna i emotivna distanca. Plašimo se da bismo mogli izazvati reakcije koje ne želimo.

Cilj nam nije da bistrimo međunarodne odnose, politiku i ekonomiju, već da vam ukažemo na to kako se oko nas kao pojedinaca trenutno dešavaju određene promene koje utiču na naše živote, a nama izgleda kao da mi ne možemo da utičemo na njih niti da zaštitimo sebe od njihovog delovanja. Nije baš tako, ali svako turbulentno vreme suočava čoveka sa granicama njegovog uticaja, što utiče i na psihičku stabilnost pojedinca.

Međusobni aspekti spoljnih planeta inače dolaze u nizu: zbog načina kretanja ovih planeta kroz Zodijak, dve planete više puta u određenom, dužem periodu vremena, obrazuju tačan aspekt, te se njegov uticaj ponavlja kroz ceo taj period. Tako su Uran i Pluton prvi put obrazovali kvadrat juna 2012. godine, a poslednji, sedmi tačan kvadrat biće 17. marta ove godine. Uticaj aspekta se oseća čak par godina pre i nakon tačnog.

Obrazovanje kvadrata između Saturna u Strelcu i Neptuna u Ribama

Tako sada počinjemo da osećamo uticaj drugog kvadrata koji smo pominjali na početku teksta: kvadrata između Saturna u Strelcu i Neptuna u Ribama. Iako se ove dve planete ove sedmice nalaze na oko dva stepena od tačnog aspekta, one neće doći na udaljenost od egzaktnih 90 stepeni sve do 26. novembra ove godine, a zatim će biti još dva tačna kvadrata: u junu i u septembru naredne godine. Dakle, ove dve godine se nosimo i sa tom energijom.

Ovaj odnos, primetićete, kraće traje od odnosa između Urana i Plutona, jednostavno zato što je Saturn brža planeta. On čini svojevrsni most, portal između generacijskih, sporih planeta sa jedne i ličnih, brzih planeta sa druge strane.

Ovde imamo dve planete prilično suprotne prirode: Saturna koji traži da se stvari učvrste i stabilizujuNeptuna koji želi da rastače i širi; Saturna ozbiljnog i posvećenogNeptuna u oblacima i rastrojenog… O Saturnu u Strelcu možete više pročitati na linku koji navodimo na kraju teksta.

Kako smo napomenuli, kod kvadrata se dva nebeska tela nalaze u znacima koji imaju isti način, ali različito polje delovanja. Saturn i Neptun se nalaze u promenljivim znacima. Dakle, deluju u pravcu traženja konstantne promene. Ova energija se prilagođava, ali je nestalna.

Međutim, različita su polja na kome deluju ove dve planete, jedna iz vatrenog (Strelac) promenljivog znaka, druga iz vodenog (Ribe). A kao što je već navedeno, i priroda ove dve planete je sasvim suprotna.

U naredne dve godine moraćemo da se pozabavimo promenama u načinu na koji saznajemo, obrađujemo i upotrebljavamo informacije. Potrebno je sistematizovati znanje, utvrditi nove načine kvalifikacije, ali nam se istovremeno i dalje nudi gama novih, neiscrpnih izvora saznanja. To nas iscrpljuje onda kada ne uspevamo da ogromne podatke kanališemo.

Svi sve znaju, ali ima li stručnjaka? Narodne mase imaju pravo da čuju, vide, saznaju, idemo ka društvu koje rastače dojučerašnje granice među ljudima, ali sa druge strane imamo i jasan zahtev da se ozbiljnije shvati sloboda pojedinca. Ako se sve granice izbrišu, gde je prostor za individuu, slobodnog čoveka? Slobodnog i od utapanja u masu?

Aspekt između Saturna i Neptuna čoveka može voditi od genijalnosti do ludila i natrag. Treba pomiriti ove dve suprotstavljenosti i naći načina da se one iskoriste.

Umetnicima ovaj kontakt može dobro doći – kontakt forme i imaginacije. A njima čak zrnce „iščašenosti“ ne smeta. Može čak povećati prodaju :)

Ostalim smrtnicima, ovaj aspekt može doneti depresiju, veliku uznemirenost i osećaj rastrzanosti, naročito kada se iskombinuje sa jenjavajućim periodom Uran – Pluton kvadrata.

Za kraj priče o kvadratima koji nam trenutno kroje okvir za našu životnu priču, da kažemo da su ove godine pod najjačim uticajem kvadrata između Saturna i Neptuna: majski Blizanci, avgustovske Device, novembarski Strelčevi i februarske Ribe, kao i osobe koje imaju planete i uglove u prvih 10 stepeni promenljivih znakova (Blizanci, Devica, Strelac, Ribe). Ukoliko nemate urađenu natalnu kartu, možete je uraditi brzo i besplatno na linku ovde.

Ove sedmice Merkur će, nakon tri nedelje retrogradnog hoda, krenuti direktno kroz znak Vodolije. O ovome možete pročitati više u horoskopu za sredu.

Štimovanje unutrašnjih instrumenata

Ako bismo govorili o tačnim aspektima koji ne podrazumevaju odnos sa Mesecom, ove sedmice se dešava samo jedan jedini: Venera i Hiron se u ponedeljak sreću na istom stepenu Riba, a u utorak Venera i Jupiter u Lavu su u inkonjukciji. I to je, pored, promene pravca kretanja Merkura – sve!

Kao da nam nebo daje priliku da se presaberemo, da vidimo gde smo mi u okvirima zajednice, a onda da oslušnemo one najtananije titraje u nama, tiraje kojima upravlja Zemljin satelit – Mesec. Uspostavljanje skladnih dnevnih ritmova uslov je za veća postignuća. Sklad u okviru svakodnevice omogućava nam da se bolje nosimo sa izazovima vremena u kome živimo.

Dakle, uskladite, ove sedmice, svoje unutrašnje instrumente, pronađite balans u sebi. Na taj način ćete se najbolje pripremiti za sve što nam donosi sutra.

Značajna astro dešavanja ove sedmice:

  • ponedeljak – konjukcija Venere i Hirona u Ribama
  • utorak – Venera u Ribama inkonjukcija retrogradni Jupiter u Lavu
  • sreda – Merkur kreće direktno kroz znak Vodolije

Dugotrajni astrološki uticaji: