Saturn

Saturn vlada starošću i lekcijama koje stičemo sa vremenom. Predstavlja naš stav prema autoritetima, tradiciji i mudrosti. Saturn ima veze sa karmom i lekcijama koje bi mogla da donesu iskustva iz prošlosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

 

Do 1781. godine, kada je otkriven Uran, Saturn je doživljavan kao najudaljenija planeta u Sunčevom sistemu. Mnogo šta što se povezuje sa Saturnom potiče od ove pozicije. U srednjovekovnoj filozofiji najudaljenija planeta bila je najviša u sferama, najbliža nebesima, te drži najveću moć i uticaj nad ljudskim poslovima.

Stvari koje su nepromenljive i ne menjaju se, pa samim tim i postojanost, stabilnost, sigurnost, granice. Strukture, definisani prostori, ograničenja. Saturn definiše granice, zakon, red, pravila. Predstavlja autoritet svih vrsta, bilo da je reč o kontroli unutar našeg bića ili policije koja deluje u ime autoriteta vlade. Samokontrola. Tišina. Razdvajanje i rastanci. Poniznost i skromnost. Ambicija i stvari koje se ozbiljno shvataju. Zrelost. Odgovornost.

Saturn vlada starošću i lekcijama koje stičemo sa vremenom. Predstavlja naš stav prema autoritetima, tradiciji i mudrosti. Građenje naših životnih puteva i način na koji vodimo naše poslove jesu pod uticajem Saturna. Ovde je bitna konsolidacija sredstava. Saturn ima veze sa karmom i lekcijama koje bi mogla da donesu iskustva iz prošlosti.

Znak u kome se Saturn nalazi opisuje šta donosi osećaj sigurnosti i šta čoveka, sledstveno tome, ukoliko nedostaje, plaši i čini nepotpunim i nespremnim da se suoči sa nedaćama.

Saturn često veoma plaši jer će kuća u kojoj je on smešten biti oblast koja izaziva frustracije i brige. Tu se čovek oseća sputano. Međutim, ova vrsta pritiska upravo može biti i izvor najveće motivacije. Slično tome može delovati i slabiji natalni Saturn koji dovodi do toga da čoveka iskorišćavaju ili maltretiraju, te on razvija metode kako da se nosi sa tim tokom vremena. Kao odrasli, ovi ljudi mogu biti veoma otporni na autoritete zahvaljujući naučenim lekcijama. To je dar Saturna. Svaka planeta ima i svoju dobru i svoju lošu stranu. Na nama je da izaberemo.

Tranzit Saturna nije uvek prijatan, ali može, baš kao i u slučaju njegovog uticaja u natalnoj karti, doneti i velike nagrade. On skuplja i fokusira. Oblast koju tranzitira može da „zamrači“, ali i da donese neophodnu ozbiljnost. Jedan znak prođe nakon oko 2,5 godine, a ceo Zodijak za oko 29 godina. Njegov prelaz iz jedne natalne kuće u drugu ne mora odmah da se oseti, ali nakon nekog vremena primeti se promena usmerenosti na izgradnju ili održavanje te sfere života. Njegov uticaj odražava se na sazrevanje čoveka i kao jedinke i kroz cikluse kroz koje prolaze sva ljudska bića u otprilike istom životnom dobu.

Kada tranzitni Saturn aspektuje natalnu planetu ili osu, donosi ozbiljnost i, ponekad, težinu aspektima života koje simboliše ta planeta. Kada druge planete aspektuju natalni Saturn to se odražava na sfere koje simboliše Saturn, kao i na oblast kuće čiji vrh počinje znakom Jarca.