Pluton

Pluton – manipulator materije kako bi stvorio gubitak onoga što više nije potrebno. Onaj što rađa ponovo, onaj koji oduzima bez milosti ono što blokira našu pravu prirodu. Razarač koji donosi smrt i uništenje kako bi poništio zastarele metode i načine rada da bi se pronašao bolji način (zdravije, normalnije, produktivnije i orijentisano ka duhovnom).

Pluton je transformacija, regeneracija i moć. Naročito transformacija nakon uništenja blokade i obnove. Feniks koji se diže iz pepela.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Plutonsko vreme najuočljivije je kada tranzitni Pluton pravi kvadrat sa svojim natalnim položajem (što se dešava između 38. i 42 godine). Ovo je jedan od aspekata tri spoljne planete  koji čini „krizu srednjih godina“. Pluton se trenutno nalazi u Jarcu – donoseći ogromnu finansijsku krizu širom sveta koja će dovesti do restrukturiranja i društvenih promena do 2024. godine.

Pluton je povezan sa upotrebom moći, bez obzira da li se radi o razmahivanju moći ili o patnjama koje izazivaju drugi na vlasti. Često se povezuje sa zloupotrebom moći, megalomanijom, strastvenom pohlepom i opsesijom. Vampiri, izmišljeni ili metaforom za one osobe koje isisavaju životnu snagu i emotivnu energiju iz nedužnih žrtava. Crna magija. Ovo je prilično crna slika Plutona, jer se on često otkriva na ove načine.

Ako čovek nauči lekcije kojim ga podučava (posebno treba obratiti pažnju na polje i znak u kome je Severni mesečev čvor), kada se radi u skladu sa ovim lekcijama, Pluton može dati energiju da se izdigne iznad stvari koje nas sputavaju i da se život preusmeri na neverovatne nove načine. Rešiti se nepotrebnog, proživeti krizu, novi početak iz pepela starog (smrt/preporod, obnova). Seksualnost i magnetizam, snaga i tajne. On može da izrazi i da potisne emocije, aktivan, strastven.

Pluton je generacijska planeta i kao takav više opisuje prirodu jedne generacije boraveći u jednom znaku nego što opisuje pojedinca. Znak u kom se nalazi opisuje kako se osoba regeneriše, što je često odlika čitave njene generacije. Zajedno sa Neptunom, Pluton bi mogao da se „čita“ i kao znak generacijskog jaza. Često se uticaj jedne generacije, kada je u punoj mladalačkoj snazi, ne oseti odmah. Kako ona stari, preuzima moć i njen uticaj biva utkan u društvo.

Kuća u kojoj se Pluton nalazi opisuje gde se nalazi najveća moć ili najveća opsesija osobe. Pluton se izuzetno sporo kreće kroz Zodijak pa će njegovi tranzitni aspekti ka pozicijama natalnih planeta označavati čitav period u životu osobe. U zavisnosti od toga kako koristimo moć koju nam daje, njegov uticaj može biti i konstruktivan i destruktivan. Može biti zamajac promena, ali i uništitelj postojećeg. Tranziti ka natalnom Plutonu pored oblasti kojom on vlada, utiču i na oblast života natalne kuće čiji vrh se nalazi u Škorpiji.