Uran

Uran je veliki probuditelj, simbolizuje potrebu da se ide dalje, promenu. Protivrečenje, ekscentričnost, perverzija, buntovništvo, nepredvidivost, netaktičnost, sloboda, originalnost, nezavisnost. Šok, pobuna, grom.

Uran protresa stvari. On ih „elektrifikuje“, ponekad bukvalno. Neptun je mistik koji oseća. Uran je genije koji zna. Totalni haos ili revolucionarni novi prodori (često oba).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kao zemljotres, naglo oslobađa od napetosti, izaziva pukotine i odvajanja, uništava ono što je nestabilno prinuđavajući da se nešto preradi – pruža šansu da se izgradi nešto novo. Koristi se za opisivanje savremenih inovacija, posebno tehnoloških. Saturn stvara granice, gradi sigurne konstrukcije u nadi da će one trajati zauvek. Uran ruši zidove, probija se na drugu stranu. On prisiljava na promenu, zato što se struktura na koju se čovek oslanjao ruši.

Uran nam pomaže da shvatimo gde možemo postići više, da je naredni korak čovečanstva moguć, i inspiriše nas da preduzmemo taj sledeći korak ka nepoznatom. Menjanje navika i granica ega. Uran opisuje sposobnost čoveka da vidi šire, da otvori nove puteve, da misli o stvarima iz novog ugla i da im pristupa na drugačiji, moderniji način. On zahteva različitost, ali ona ne mora biti radikalna. Tamo gde je stado crno, on će predstavljati belu ovcu. Takva je priroda Urana. Šta god da se očekuje, on će uraditi drugačije. To je jedino izvesno kod njega.

Antisocijalna, nekooperativna i suprotstavljajuća planeta koja može biti povezana kako sa čovečnošću i altruizmom, tako i sa haosom i terorom. Uran je jedna od tzv. generacijskih planeta. Kroz Zodijak se kreće sporo i svi predstavnici jedne generacije imaju Uran u istom znaku. Zato on služi za njihovo opisivanje. Znak Urana utiče na ličnost samo ukoliko je izražen u natalnoj karti.

Samim tim, za pojedinca su bitniji aspekti i položaj Urana u kući. Kuća u koju „padne“ Uran upućuje na oblast u kojoj će čovek težiti da bude drugačiji u odnosu na normu. Ona može opisati i gde leži skriveni talenat osobe koji odjednom izbija na površinu, ali to zavisi od veze sa drugim planetama u natalnoj karti.

Tranzit Urana se itekako oseti. Neki astrolozi ga koriste i za rektifikaciju natalne karte jer je njegov uticaj uvek primetan. Ono što je nezgoda sa njim jeste što se unapred teško može predvideti kako će delovati. Gledanjem unazad, on međutim, jasno pokazuje prekretnice u momentu kada je aspektovao neku natalnu tačku. Dugo se zadržava u jednoj kući, ali se osećaju prelazi. Kada njegov položaj u natalnoj karti aspektuju tranzitne planete, uticaj se odražava kroz sfere kojima on vlada kao i u kući na čijem je vrhu znak Vodolije.