Početna Magazin Godine Brak na probu po zakonu: Godinu dana za poništenje braka

Brak na probu po zakonu: Godinu dana za poništenje braka

Brak na probu po zakonu: Godinu dana za poništenje braka

Malo je onih koji znaju da i danas postoji neka vrsta “probe” od godinu dana, posle čega brak može biti poništen kao da ga nikad nije ni bilo. Verovatno zato broj poništenih brakova u celoj Srbiji godišnje ne prelazi 20-30. Samo, zakonski uslovi su danas daleko rigorozniji, a nacrt novog Građanskog zakonika (GZ) još više ih precizira.

Dešavalo se čak da sudija odbije da poništi brak iako supružnici nikada nisu živeli zajedno ako ima razloga da poveruje kako je brak zaključen iz ljubavi. Takođe, zakon kaže da se „brak neće ništiti ako se zajednica života uspostavi naknadno“, bez obzira na prvobitne motive.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Najčešći ralog za poništaj jeste ako jedan od supružnika dokaže da ovo “najsvetije zajedništvo muškarca i žene” nije zaključeno radi ostvarivanja “zajednice života”, pokazuje statistika građanskih odeljenja najvećih osnovnih sudova – u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Porodični zakon Republike Srbije

Po rečima Ide Nikitović, portparola Prvog osnovnog suda u Beogradu, to konkretno znači da je brak na neki način fiktivan, odnosno da mu je cilj bio konkretna korist (na primer dobijanje bračnog statusa zbog državljanstva). Ali, razlog za poništaj može biti i dovođenje muža ili žene u zabludu.

– Zabluda o ličnosti postoji kada je supružnik mislio da zaključuje brak s jednim licem, a zaključio ga je sa drugim, odnosno ako ga je zaključio sa onim sa kim je i želeo, ali taj se izdavao za nekog drugog – objašnjavaju u radnoj grupi za izradu Građanskog zakonika (GZ).

Postoji i zabluda o bitnoj osobini mlade odnosno mladoženje. Recimo, da je bračni drug znao da je njegova druga polovina trajno, opasno ili teško bolesna, da je polno nemoćna, da je drugačije seksualne orijentacije, da se bavila nečasnim zanimanjem, da je krila rodni identitet (npr. kod promene pola) ili da je žena trudna sa drugim muškarcem – nikad ne bi stupio s njom u brak. On pred sudom onda može da podnese zahtev za poništaj, i ako budu uvaženi dokazi, brak se briše iz matične knjige venčanih.

Za razliku od razvoda, kod poništaja braka nema dugih parnica, ni podele imovine, a deca eventualno rođena za tih godinu dana zajedničkog života, tretirana su kao vanbračna.

Kako objašnjavaju u radnoj grupi za GZ, to bi značilo da otac mora da prizna očinstvo ili majka pokrene spor ako otac to neće dobrovoljno, da bi dete imalo upisano oba roditelja u krštenici.

Po rečima Ide Nikitović, pred Prvim beogradskim sudom lane je podneto osam zahteva za poništaj braka, od čega su tri pravosnažno okončana. U dva slučaja razlog je bio nepostojanje zajednice života, a u jednom nesposobnost lica za rasuđivanje.

U Novom Sadu, kaže portparol Osnovnog suda Tijana Jakovljević, prošle godine i od početka ove nije bilo sličnih zahteva, ali ih je od 2010. podneto ukupno 18. Najviše postupaka pokrenuto je 2011. godine – sedam. I ovde je najčešći problem bio neostvarena zajednica života.

U Kragujevcu je od 2010. pokrenuto 11 postupaka za poništaj, kaže portparol kragujevačkog Osnovnog suda Ivana Račić, dok u niškom sudu nisu bili voljni da nam daju statistiku.

Brak je rušljiv, prema zakonu, i ako je sklopljen pod prinudom ili ako ga je zaključilo maloletno lice bez dozvole suda. On se ipak neće poništavati ako je maloletnik stariji od 16 godina i ako je organ starateljstva dao dozvolu za sklapanje zajednice.

Rok da se zajednički život muža i žene poništi uglavnom je godinu dana od sklapanja zajednice. Bračna zajednica, međutim, može biti proglašena i za ništavu, i tada nema ograničenja za poništaj. Dakle, može biti izbrisana bez pravnih posledica bilo kad.

Razlozi za proglašenje braka ništavim su:

  • kada ga je zaključilo lice nesposobno za rasuđivanje
  • kada su ga zaključili krvni ili adoptivni (usvojetiljski) srodnici između kojih nije dozvoljeno sklapanje braka.

Ništav je i ako je zaključen za vreme trajanja prethodnog braka muža ili žene, ako su ga zaključila dva lica istog pola i ako nije zaključen pred matičarem.

Revizija postupka protiv pravosnažne odluke kojom je brak poništen nije dozvoljena, pišu Večernje novosti.