Jarac

Starmalo dete i mladoliki starac, to je Jarac. Vladar vremena koje protiče ima mogućnost da ga obrne prema svojim potrebama. A u mladosti mu je bitno da bude mudriji od vršnjaka i da gradi dok oni luduju. U starosti mu je stalo da uživa u stečenom statusu dok nekadašnji cvrčci stare radeći.

On je poslednji kardinalni i poslednji zemljani znak Zodijaka. On je na vrhu neba, kulminacija. Ali njemu nisu potrebni prazni hvalospevi. Njegova moć i status proizilaze iz njegove ambicije, truda i istrajnosti. On je ugledao vrh i krenuo da gradi put do njega. I ništa ga nije moglo omesti niti odvratiti od cilja. Da bi do njega stigao, potrebna je disciplina, ponekad samoodricanje i – pravila.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na pravilima temeljim svoju građevinu. Polako je privodim kraju. Čvrsta je i visoka. Na ponos pokolenjima koja će doći. Vidim, drugi ili jurcaju bez praktičnih rezultata, ili nisu ni krenuli ili odoše u pogrešnom pravcu. Sa vrha ih lako vidim i još lakše opisujem njihovo ponašanje. Njima više nije smešno. Sada sam ja cinik, a nekada su se oni smejali mojoj krutosti i odbijanju da odstupim od pravila.“

Pravila su važna Jarcu jer je samo pomoću njih moguće sagraditi čvrstu strukturu. A on smatra da je njegova dužnost bila da unese reda u haos. Zdrav razum na koji se možemo osloniti.

Kada bismo se oslanjali na zdrav razum i držali osnovne strukture, problema ne bi bilo. Tada niko ne bi ni došao u situaciju da tradiciju koju Jarac toliko ceni, pretvori u dogmu. Pouzdanost u dosadnu predvidljivost. Nije on kriv što je zdravog razuma malo.