Početna Nekategorizovano Kardinalni znaci

Kardinalni znaci

Kardinalni znaci

Kardinalni znaci su Ovan, Rak, Vaga i Jarac. Oni daju energiju i nastoje da potvrde svoj uticaj na okolinu. Oni podstiču promene, nekada samo zbog promene same. Oni su samopouzdani i vole da predvode.

Nekada su se, u delima tradicionalnnih astrologa, nazivali Pokretnim znacima, upravo zato što su pokretači promena. Naziv koji je danas prihvaćen: kardinalni, ima veze i sa njihovom pokretačkom energijom i sa njihovim vremenom u toku godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kardinalni (lat. cardinalis stožerni) u smislu glavni, osnovni kao kada se govori o „kardinalnim tačkama“ – četiri glavne strane sveta (Ovan – istok, Vaga – zapad, Rak – sever, Jarac – jug).

Oni su „osnovni“ jer sa njima počinju godišnja doba (Ovan – proleće, Rak – leto, Vaga – jesen, Jarac – zima). To su znaci solsticija i ravnodnevica. Oni počinju i pokreću stvari.

Termini koje ih opisuju su: stvaranje, iniciranje; akcija ili protivakcija; jedinstvenost i upravljenost ka ciljevima; preduzimljivost… Oni sebe projektuju ka svetu. Njihova energija je silna i napadna. Mora biti takva jer od njih zavise počeci stvari.