Astrologija Foto albumi Horoskop

Kardinalni znaci

Kardinalni znaci

Kardinalni znaci su Ovan, Rak, Vaga i Jarac. Oni daju energiju i nastoje da potvrde svoj uticaj na okolinu. Oni podstiču promene, nekada samo zbog promene same. Oni su samopouzdani i vole da predvode.

Nekada su se, u delima tradicionalnnih astrologa, nazivali Pokretnim znacima, upravo zato što su pokretači promena. Naziv koji je danas prihvaćen: kardinalni, ima veze i sa njihovom pokretačkom energijom i sa njihovim vremenom u toku godine.

Kardinalni (lat. cardinalis stožerni) u smislu glavni, osnovni kao kada se govori o “kardinalnim tačkama” – četiri glavne strane sveta (Ovan – istok, Vaga – zapad, Rak – sever, Jarac – jug).

Oni su “osnovni” jer sa njima počinju godišnja doba (Ovan – proleće, Rak – leto, Vaga – jesen, Jarac – zima). To su znaci solsticija i ravnodnevica. Oni počinju i pokreću stvari.

Termini koje ih opisuju su: stvaranje, iniciranje; akcija ili protivakcija; jedinstvenost i upravljenost ka ciljevima; preduzimljivost… Oni sebe projektuju ka svetu. Njihova energija je silna i napadna. Mora biti takva jer od njih zavise počeci stvari.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija