Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 19. do 26. januara 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 19. do 26. januara 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 19. do 26. januara 2015. godine

Zanimljiva sedmica u kojoj u okviru kardinalnog sukoba na ličnom nivou, imamo Mlad mesec u Vodoliji, susret Marsa i Neptuna u Ribama i okretanje Merkura u retrogradni hod.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mesec ovu sedmicu započinje u sličnom maniru u kom će je i završiti: u ponedeljak, prolazeći znakom Jarca, aktivira kvadrat između Plutona u Jarcu i Urana u Ovnu, spajajući i osu Mesečevih čvorova – Severnog u Vagi i Južnog u neposrednoj blizini Urana u Ovnu (tačna konjukcija je sutradan – u utorak), u jednu priču.

Ta priča se nastavlja u nedelju, samo je sada Mesec deo trija u Ovnu. Spojen sa Uranom (iznenadna dešavanja) i Južnim mesečevim čvorom (prošli događaji), sam Mesec koji se vezuje za ono što je bilo, doprinosi otvaranju veze između prošlosti i sadašnjosti. Za razliku od ponedeljka, u nedelju će Merkur ići retrogradno što dodatno naglašava stvaranje te veze.

I u ponedeljak i u nedelju, jedini „slobodan“ znak od četiri kardinalna jeste znak Raka – u toj sferi možda možemo naći odgovor i uz njenu pomoć uspostaviti ravnotežu. Rak je takođe vezan za prošlost, ali onu prošlost na osnovu koje rastemo, kojoj se vraćamo kada nam je potrebna uteha, u kojoj nalazimo sopstvenu snagu zahvaljujući majčinskoj brizi i nezi.

Ovako je sedmica uokvirena, ali je njena slika veoma bogata različitim dešavanjima.

U ponedeljak na bogatstvo i raskoš, ali i raskalašnost i raspuštenost, ukazuje opozicija između Venere u Vodoliji i retrogradnog Jupitera u Lavu. Ništa sa čim ne bismo mogli junački da se borimo, a neki će se i, bez mnogo straha od ishoda, predati.

Uticaj Lilit u Devici na nebeska tela u Ribama biće zanimljivo posmatrati, ako ste od onih koji njen uticaj uopšte priznaju.

Zanimljivo, ali ne sasvim lako jer ništa nije jasno sa Marsom i Neptunom koji se u utorak nalaze na istom mestu i mešaju svoj uticaj. Volja za sopstvenu moć i želja za utapanjem u kolektivno nesvesno.

I onda će im se još pridružiti Mesec u znaku Riba, Mesec koji ovde doprinosi romantici, ali ne olakšava saznavanje i razlučivanje. Ali do tog dodatnog uticaja Meseca na povećavanje kreativnih potencijala, ali i gubljenja kompasa, dolazi od četvrtka.

U utorak, u vreme tačne konjukcije Marsa i Neptuna, Mesec je jedno od četiri nebeska tela u znaku Vodolije: tu su još i Merkur i Venera, još uvek sasvim blizu jedno drugom, ali i Sunce sa kojim će Mesec, tek što uđu u ovaj znak, obrazovati Mlad mesec.

Najbliži aspekt ka ovom Mladom mesecu na prvom stepenu Vodolije jeste sekstil sa Saturnom iz Strelca. Saturn je i tradicionalni vladar Vodolije, pa to ovom spoju daje dodatnu jačinu.

Sama Vodolija je veoma istaknuta pomoću ova dva para – sa jedne strane konjukcija Meseca i Sunca, sa druge, Merkura i Venere. Saturn, koji je tradicionalni vladar ovog znaka, nalazi se u Strelcu kojim vlada Jupiter koji se u odnosu na Vodoliju nalazi na suprotnom kraju neba i pravi opoziciju sa parom Merkur-Venera.

Jupiter je i tradicionalni vladar znaka Riba, znaka u kome je smešten treći par čija je konjukcija danas egzaktna te samim tim utiče na prirodu današnje lunacije: par Mars-Neptun.

A Uran, planeta koju moderni astrolozi vide kao vladara Vodolije, takođe čini deo para – sa Južnim mesečevim čvorom.

I tako dobijamo mešavinu novog i starog, značaj partnerstva u novim poduhvatima, značaj originalnosti zasnovane na tradicionalnim veštinama i umećima, kreativno osmišljavanje nove stvarnosti pomoću starih obrazaca…

U sredu, Merkur kreće retrogradno kroz znak Vodolije. Ponovni put od 17. do 1. stepena ovog znaka preći će do 11. februara, kada kreće direktnim hodom da bi iz Vodolije izašao tek 13. marta.

U četvrtak Mesec stiže u znak Riba, ali se tokom tog dana ne oseća baš sjajno napadnut kvadratom od Saturna u Strelcu i opozicijom od Lilit u Devici. Susret sa Marsom i Neptunom u ovom znaku može biti bolan.

Međutim, u petak prolazak Meseca kroz druge dve dekade Riba mnogo više prija i njemu i nama. Kontakt sa Plutonom u Jarcu omogućava nam da se lakše snađemo u vrtlogu emocija i da sagledamo koje su naše potrebe i aspiracije.

Mnogo važniji aspekt u toku tog dana jeste sekstil između Sunca u Vodoliji i Saturna u Strelcu. Njime dobijamo šansu da svoje aspiracije krunišemo uspehom.

U subotu će Saturn pozitivno delovati na Mesec u Ovnu, ali ono što posebno doprinosi zanimljivosti dana jeste labavi vatreni trigon između Urana (i Južnog mesečevog čvora) u Ovnu i dva asteroida: Juno u Lavu i Palas Atene u Strelcu. Ovo nam daje zanimljive mogućnosti i obećava uzbudljiv dan.

Sedmicu, kao što smo spomenuli, Mesec završava u stilu kojim ju je i započeo – aktiviranjem kardinalnog sukoba. U nedelju su dešavanja na nebu koja utiču na krupne društvene pomake, prebačena na lični plan.

Značajna astro dešavanja ove sedmice:

  • ponedeljak – Venera u Vodoliji opozicija retrogradni Jupiter u Lavu
  • utorak – Mlad mesec u Vodoliji
    konjukcija Marsa i Neptuna u Ribama
    opozicija Urana u Ovnu i Severnog mesečevog čvora u Vagi (samim tim, konjukcija Urana i Južnog čvora)
  • sreda – Merkur kreće retrogradno u znaku Vodolije
  • petak – Sunce u Vodoliji sekstil Saturn u Strelcu

Dugotrajni astrološki uticaji: