Rak

Prvi (te tako i kardinalni) vodeni znak Zodijaka, Rak označava prvi osećaj i prva sećanja. Prvi osećaji nas vezuju za majku, a prva sećanja za detinjstvo. Sve je ušuškano i zaštićeno. Rak je taj koji štiti, kako sebe, tako i druge.

I kao što prvi iskazuje emotivnu reakciju, tako će prvi prići drugome u želji da zaštiti tuđa osećanja i da uteši. To je zatvoreni krug osećanja. Potreba da se bude zaštićen i da se zaštiti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Instinktivno pripadanje grupi. Prva, osnovna zajednica ljudskog roda jeste porodica i zato je ta primarna grupa morala biti pod znakom Raka. Rak je dete, Rak je i majka. Primarno primanje i primarno davanje kako osećanja, tako i zaštite.

Mesto na kome se osećamo zaštićenim je dom. Ne čine ga zidovi niti bilo kakva druga struktura, već osećanje sigurnosti i pripadnosti. Toplina koja se iz toga rađa. I svako rađanje samo po sebi.

Svoja osećanja Rak reflektuje i njima boji svet oko sebe. Drugima zna da bude nejasan zbog toga što ne verbalizuje svoj unutrašnji svet, već spoljni sagledava kroz prizmu svojih osećaja. On je intuitivan, ali i očekuje od drugih da „osete“ njega, njegove misli, stavove, potrebe.

Izostane li reakcija, prema njegovom viđenju – adekvatna, on neće ni tada izraziti svoje nezadovoljstvo, već će se povući u sebe. To durenje je karakteristika Raka koja je drugima teško shvatljiva.

Njega onda još više boli i još se više povlači u sebe kada drugi na to negativno odreaguju. „Ako sam sve dao, ako sam nahranio i napojio, ako sam pokrio i bdeo, ako sam celog sebe pružio, zar je teško zagrliti me? I još se na moju potištenost, odgovara ljutnjom.“

Rakovi često guše svojom brigom, ali to je jače od njih. Njima je potrebno da budu potrebni. Oni ne mogu a da pod svoje okrilje ne stave sva sebi draga bića.