Sunce

Baš kao što je Sunce središte i izvor topline i svetlosti u Sunčevom sistemu, tako ono u natalnoj karti predstavlja kompletnu osobu u svom središtu. Sunce predstavlja suštinu koja u čoveku obitava tokom celog života – osećanje sopstva i suštastva, dok planete definišu specifične atribute ili „delove“ čoveka. 

Čak i skeptici i osobe koje astrologija ne zanima znaju gde im se nalazi Sunce u karti, iako možda ne znaju da se o tome radi. Naime, kada se kaže da smo rođeni u određenom znaku zodijaka, to znači da nam je Sunce u tom znaku. Ponekad neko i ne oseća sunčev znak sve do kasnijeg životnog doba, zato što nam on pokazuje gde želimo da budemo i šta će biti naše životne preokupacije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kao što Sunce koje se rađa oboji sve drugo na nebu, tako i sunčev znak boji uticaj svakog drugog astrološkog elementa u natalnoj karti čoveka. Dakle, Sunce predstavlja ego i pokretača ponašanja. Karakter, slobodna volja pojedinca, stvaralačka energija, samouverenost, poriv za opstankom…

Kuća u kojoj se Sunce nalazi pokazuje u kojoj sferi života osoba želi pažnju i divljenje. Pokazuje, takođe, gde osoba stvarno blista, gde se oseća najprijatnije i gde sa lakoćom izvršava potrebne radnje.

Sunce se kreće ustaljenim hodom po nebeskom svodu. Neki ljudi primećuju da im se određene stvari (nova poznanstva ili bolesti, ljubav, poslovni uspeh ili periodi samoće) dešavaju skoro uvek u istim periodima u godini. To se može povezati sa prolaskom Sunca kroz uvek iste kuće natalne karte u istim periodima. Međutim, generalno, baš zbog tog ujednačenog hoda, tranzit Sunca preko natalnih planeta i osa, značajniji je i jače se oseti kada je u kombinaciji sa uplivima drugih tela.

Sa druge strane, čak i osobama koje u natalnoj karti nemaju jako postavljeno Sunce, aspekti tranzitnih planeta prema njemu donose promene. Pored direktnog uticaja na ličnost, ove tranzitne planete, aspektujući Sunce, vrše indirektan uticaj i na oblast života koji je pod uticajem kuće čiji se vrh nalazi u znaku Lava.