Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 13. do 20. aprila 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 13. do 20. aprila 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 13. do 20. aprila 2015. godine

Započinjemo proces unutrašnje transformacije i pravimo prve korake ka novom cilju za koji smo se spremali u prethodnom periodu.


Fotografija je ilustracija pesme „Zavet Ča Radisava“, Stanislava Vinavera

Ovu sedmicu obeležava promena pravca kretanja Plutona, Merkur koji prelazi u znak Bika i Mlad mesec u Ovnu. To su najznačajnija astro-dešavanja, ali je sasvim moguće da će ona manje značajna biti osetnija u trenutku kad se dese.

Početkom sedmice, Mesec se nalazi u znaku Vodolije. Prolazeći kroz ovaj fiksni znak, on dolazi u kontakt sa Marsom u Biku i Jupiterom u Lavu, povezujući ih pre nego što se i nađu u tačnom kvadratu.

Tačan kvadrat (izazovan aspekt od 90°) ove dve planete obrazovaće u subotu. Tako je i cela sedmica nekako zaokupljena rešavanjem ovog fiksnog sukoba.

U fiksnim znacima sve je snažno i zahteva se da problematika bude temeljno proučena pre nego što se nastavi dalje. A problematiku opisuju planete: Jupiter i Mars. Obe planete utiču na izraženost ega, obe planete utiču na volju – jedna podsticanjem intelekta, druga podsticanjem materijalnog.

Mesec, tokom ponedeljka, donosi u ovaj sukob temu duboko intimnog i želju da se ovim sukobom reše unutrašnje potrebe. U subotu će tenzija biti okrenuta ka spolja. Možda će biti iskorištena za pokretanje, a možda sapletemo jedni druge.

Pre nego što krene retrogradno, Pluton će u četvrtak imati zanimljiv kontakt sa Lilit u Devici. Oni obrazuju trigon (protočan aspekt od 120°).

Nekome će ovo biti isuviše dramatično i neće želeti ni da se osvrne na ovakav podsticaj, već će samo produžiti dalje. Oni prijemčiviji i željni da u život unesu malo one posebne, tamne boje podsvesti i žudnje, uživaće u ovom danu.

Samo okretanje hoda Plutona u Jarcu, ponovo, kao i svake godine, okreće i njegovu transformativnu energiju ka našem unutrašnjem svetu. Narednih pet meseci (sve do 25. septembra), Pluton će zahtevati da menjamo one obrasce ponašanja i one sastavne delove našeg stila života koji su postali samo navika koja smeta napretku.

Jedan od koraka ka tom napretku biće i onaj koji napravimo nakon Mladog meseca u subotu. Mlađak subotnje večeri nalazi se na 28. stepenu Ovna, sasvim blizu kraja znaka.

Nema aspekata – Mesec i Sunce stoje na toj tački neba, udruženi ali bez ikakvog uticaja drugih nebeskih tela. Dakle, sasvim jasno: čist novi početak (Mlad mesec u znaku Ovna).

Ali na deo Zodijaka gde su se spojili Sunce i Mesec kao da, kada pogledamo kartu neba za taj trenutak, upućuju dva kvadrata, oba već ostvarena: sa jedne strane strane, kvadrat između Urana i Plutona, sa druge strane, kvadrat između Marsa i Jupitera.

Prvi kvadrat je između spoljnih, drugi između ličnih planeta; prvi kvadrat je između planeta u kardinalnim, drugi, između planeta u fiksnim znacima.

Dakle, razrešenje problema na opštem i na ličnom nivou, vodi ka ovom trenutku kada se nama otvara put za započinjanje novog. Kardinalni i fiksni znaci ne ostavljaju prostora za sumnju i premišljanje. Oba kvadrata, koliko god izazovni i zahtevni bili, nose sa sobom snažnu pokretačku energiju. Osećamo da je pravo vreme da se krene.

Merkur će u tom trenu već biti u znaku Bika. On u ovaj znak prelazi u sredu da bi u njemu ostao do kraja meseca. Tokom njegovog ovogodišnjeg boravka u ovom znaku Venere, Venera sve vreme boravi u njegovom znaku Blizanaca.

Ova „razmena sedišta“ doprinosi jačanju uticaja obe planete i pomaže nam da pravilno iskoristimo energiju koju one nude u ovim znacima.

Tokom ove sedmice obe ove planete će doći u kontakt prvo sa Saturnom, a zatim sa Neptunom. Saturn u retrogradnom hodu kroz znak Strelca prvo u sredu dolazi nasuprot Venere u Blizancima, a zatim, u četvrtak, u inkonjukciji je sa Merkurom.

Saturn utiče na ove dve planete tako da, pre nego što počnu sa iskazivanjem svog punog potencijala, prvo završe sa preispitivanjem sebe i utvrđivanjem sopstvene vrednosti. To doprinosi ozbiljnosti, čak i izvesnoj turobnosti, ali je neophodno.

Na samom kraju sedmice, u nedelju, Neptun iz Riba obrazuje izazovan aspekt sa Venerom u Blizancima, a protočan sa Merkurom u Biku. Oba, međutim, doprinose opuštenosti ovog dana i lepo završavaju sedmicu.

Preispitivali smo se i verovatno napravili prve korake ka novim svetovima, a u nedelju dobijamo pravo da sanjarimo i maštamo. Budući da nas svakodnevica sve drži čvrsto na zemlji, malo lutanja šarenim svetovima (samo)iluzija ne može da škodi.

Značajna astro dešavanja ove sedmice:

 • sreda – Merkur ulazi u znak Bika
  opozicija između Venere u Blizancima i retrogradnog Saturna u Strelcu
 • četvrtak – Lilit u Devici trigon Pluton u Jarcu
  Merkur u Biku inkonjukcija retrogradni Saturn u Strelcu
 • petak – Pluton kreće retrogradno (u retrogradnom hodu do 25. septembra 2015. godine)
 • subota – Mars u Biku kvadrat Jupiter u Lavu
  Mlad mesec u Ovnu (20:58)
 • nedelja – Merkur u Biku sekstil Neptun u Ribama
  Venera u Blizancima kvadrat Neptun u Ribama

Dugotrajni astrološki uticaji: