Horoskop Magazin Godine

Astrološki pregled za sedmicu od 13. do 20. aprila 2015. godine

Započinjemo proces unutrašnje transformacije i pravimo prve korake ka novom cilju za koji smo se spremali u prethodnom periodu.


Fotografija je ilustracija pesme “Zavet Ča Radisava”, Stanislava Vinavera

Ovu sedmicu obeležava promena pravca kretanja Plutona, Merkur koji prelazi u znak Bika i Mlad mesec u Ovnu. To su najznačajnija astro-dešavanja, ali je sasvim moguće da će ona manje značajna biti osetnija u trenutku kad se dese.

Početkom sedmice, Mesec se nalazi u znaku Vodolije. Prolazeći kroz ovaj fiksni znak, on dolazi u kontakt sa Marsom u Biku i Jupiterom u Lavu, povezujući ih pre nego što se i nađu u tačnom kvadratu.

Tačan kvadrat (izazovan aspekt od 90°) ove dve planete obrazovaće u subotu. Tako je i cela sedmica nekako zaokupljena rešavanjem ovog fiksnog sukoba.

U fiksnim znacima sve je snažno i zahteva se da problematika bude temeljno proučena pre nego što se nastavi dalje. A problematiku opisuju planete: Jupiter i Mars. Obe planete utiču na izraženost ega, obe planete utiču na volju – jedna podsticanjem intelekta, druga podsticanjem materijalnog.

Mesec, tokom ponedeljka, donosi u ovaj sukob temu duboko intimnog i želju da se ovim sukobom reše unutrašnje potrebe. U subotu će tenzija biti okrenuta ka spolja. Možda će biti iskorištena za pokretanje, a možda sapletemo jedni druge.

Pre nego što krene retrogradno, Pluton će u četvrtak imati zanimljiv kontakt sa Lilit u Devici. Oni obrazuju trigon (protočan aspekt od 120°).

Nekome će ovo biti isuviše dramatično i neće želeti ni da se osvrne na ovakav podsticaj, već će samo produžiti dalje. Oni prijemčiviji i željni da u život unesu malo one posebne, tamne boje podsvesti i žudnje, uživaće u ovom danu.

Samo okretanje hoda Plutona u Jarcu, ponovo, kao i svake godine, okreće i njegovu transformativnu energiju ka našem unutrašnjem svetu. Narednih pet meseci (sve do 25. septembra), Pluton će zahtevati da menjamo one obrasce ponašanja i one sastavne delove našeg stila života koji su postali samo navika koja smeta napretku.

Jedan od koraka ka tom napretku biće i onaj koji napravimo nakon Mladog meseca u subotu. Mlađak subotnje večeri nalazi se na 28. stepenu Ovna, sasvim blizu kraja znaka.

Nema aspekata – Mesec i Sunce stoje na toj tački neba, udruženi ali bez ikakvog uticaja drugih nebeskih tela. Dakle, sasvim jasno: čist novi početak (Mlad mesec u znaku Ovna).

Ali na deo Zodijaka gde su se spojili Sunce i Mesec kao da, kada pogledamo kartu neba za taj trenutak, upućuju dva kvadrata, oba već ostvarena: sa jedne strane strane, kvadrat između Urana i Plutona, sa druge strane, kvadrat između Marsa i Jupitera.

Prvi kvadrat je između spoljnih, drugi između ličnih planeta; prvi kvadrat je između planeta u kardinalnim, drugi, između planeta u fiksnim znacima.

Dakle, razrešenje problema na opštem i na ličnom nivou, vodi ka ovom trenutku kada se nama otvara put za započinjanje novog. Kardinalni i fiksni znaci ne ostavljaju prostora za sumnju i premišljanje. Oba kvadrata, koliko god izazovni i zahtevni bili, nose sa sobom snažnu pokretačku energiju. Osećamo da je pravo vreme da se krene.

Merkur će u tom trenu već biti u znaku Bika. On u ovaj znak prelazi u sredu da bi u njemu ostao do kraja meseca. Tokom njegovog ovogodišnjeg boravka u ovom znaku Venere, Venera sve vreme boravi u njegovom znaku Blizanaca.

Ova “razmena sedišta” doprinosi jačanju uticaja obe planete i pomaže nam da pravilno iskoristimo energiju koju one nude u ovim znacima.

Tokom ove sedmice obe ove planete će doći u kontakt prvo sa Saturnom, a zatim sa Neptunom. Saturn u retrogradnom hodu kroz znak Strelca prvo u sredu dolazi nasuprot Venere u Blizancima, a zatim, u četvrtak, u inkonjukciji je sa Merkurom.

Saturn utiče na ove dve planete tako da, pre nego što počnu sa iskazivanjem svog punog potencijala, prvo završe sa preispitivanjem sebe i utvrđivanjem sopstvene vrednosti. To doprinosi ozbiljnosti, čak i izvesnoj turobnosti, ali je neophodno.

Na samom kraju sedmice, u nedelju, Neptun iz Riba obrazuje izazovan aspekt sa Venerom u Blizancima, a protočan sa Merkurom u Biku. Oba, međutim, doprinose opuštenosti ovog dana i lepo završavaju sedmicu.

Preispitivali smo se i verovatno napravili prve korake ka novim svetovima, a u nedelju dobijamo pravo da sanjarimo i maštamo. Budući da nas svakodnevica sve drži čvrsto na zemlji, malo lutanja šarenim svetovima (samo)iluzija ne može da škodi.

Značajna astro dešavanja ove sedmice:

 • sreda – Merkur ulazi u znak Bika
  opozicija između Venere u Blizancima i retrogradnog Saturna u Strelcu
 • četvrtak – Lilit u Devici trigon Pluton u Jarcu
  Merkur u Biku inkonjukcija retrogradni Saturn u Strelcu
 • petak – Pluton kreće retrogradno (u retrogradnom hodu do 25. septembra 2015. godine)
 • subota – Mars u Biku kvadrat Jupiter u Lavu
  Mlad mesec u Ovnu (20:58)
 • nedelja – Merkur u Biku sekstil Neptun u Ribama
  Venera u Blizancima kvadrat Neptun u Ribama

Dugotrajni astrološki uticaji:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija