Fiksni znaci

Fiksni znaci

Fiksni znaci predstavljaju statičnost. Njihova karakteristika je stabilnost i čvrstina. Oni održavaju, te su četiri fiksna znaka Zodijaka nešto kao četiri stuba koja nose konstrukciju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

 

Sama oznaka modaliteta: „fiksni“ znači sigurno postavljen i utvrđen. Fiksni znaci predstavljaju statičnost. Njihova karakteristika je stabilnost i čvrstina. Oni održavaju, te su četiri fiksna znaka Zodijaka nešto kao četiri stuba koja nose konstrukciju.

I sami vremenski periodi kojima vladaju predstavljaju doba kada su sezone u punoj snazi, jer oni učvršćuju godišnja doba koja su započela znakovima koji im prethode. Tako Bik označava središte proleća, Lav leta, Škorpija jeseni, a Vodolija zime.

Ovi znaci skladište energiju i teže da okruženje održe nepromenjenim. Oni su konzervativni i snažni u svojoj postojanosti. Jer potrebna je velika snaga da bi se okruženje, u svetu koji se po prirodi stvari neprestano menja, održavalo nepromenjenim. I iako se okruženje ipak menja vremenom, ovi znaci nam omogućavaju da pronađemo obrasce, relativne konstante na koje možemo da se oslonimo.

Fiksni znaci energiju usmeravaju na pokušaje da se ne kreću, da ostanu statični, inertni. Energija je usmerena ka središtu i koncentrovana. Baš zato što su toliko uporni u održavanju postojećeg stanja, fiksni znaci su pouzdani i postojani. Na njih se može osloniti. Sa negativne strane, njihova postojanost može preći u tvrdoglavost i rigidnost. Postaju kočničari.

Svaki od fiksnih znakova daje elementu kome pripada maksimalnu snagu i izražajnost. Tako Bik predstavlja snažne crte zemlje, Lav isijava jačinu vatre, Škorpija vodenom elementu daje snagu rečne bujice, a Vodolija vazduh utvrđuje toliko da ga prosto možemo osetiti oko sebe.