Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 27. jula do 3. avgusta 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 27. jula do 3. avgusta 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 27. jula do 3. avgusta 2015. godine

Ova sedmica nam ne nudi ništa spektakularno, ali imamo dobru osnovu za pokretanje stvari u željenom pravcu, samo je bitno da procenimo kojom brzinom treba da idemo i da li želimo danas ono što smo želeli juče.

Cela sedmica se odvija u okviru dva kvadrata, dva izazovna aspekta, iako nijedan od njih nije egzaktan. Od prošle subote, odjekuje kvadrat između Marsa u Raku i Urana u Ovnu (v. Astrološki pregled za sedmicu od 20. do 27. jula 2015. godine)

Sa druge strane, imamo kvadrat između Jupitera u Lavu i Saturna u Škorpiji, aspekt koji će biti tačan sledećeg ponedeljka. Dakle, kao okvir imamo dva para planeta koje su u međusobnoj koliziji.

Da stvar bude još napetija, različita je i priroda ova dva sukoba. Sa jedne strane, Mars i Uran u kardinalnim znacima pokreću na akciju, mada je to pokretanje grubo i neprijatno. Ovde su u pitanju lični interesi koji se ostvaruju nepromišljeno, silovito, bezobzirno. Ovo je slepa sila koja ruši sve pred sobom u nastojanju da dođe do neposrednog cilja.

Sa druge strane, Jupiter i Saturn u fiksnim znacima donose moralne dileme. Ovde problemi ne nastaju usled nepromišljenosti, ovde se isuviše vaga, ovde se lomimo iznutra jer ne znamo koji je pravi put. Znamo da možemo, smatramo da treba iskoristiti potencijal, ali… Možda nije dobro širiti se, možda će širenje ugroziti osnove, ono što već imamo?

Jupiter i Saturn su ambicija, ali ambicija da se iskažu sopstvene mogućnosti, nema tu ničeg nemoralnog. Mera je ovde veoma važna, ali je problem u tome što nismo sigurni kako da je tumačimo: imamo li premnogo ili premalo?

Tako da je ova sedmica uklještena između naglosti i premišljanja, između sebičnosti i zapitanosti o pravim (pravednim) putevima, između potrebe da se zadovolji poriv i osećaja da treba razmišljati dugoročno. Ovo mogu biti makaze u koje smo sami sebe ubacili, ali mogu biti i sukobljavanja našeg i onog sveta kako ga vide neki drugi ljudi.

Ambivalentnost ove sedmice ogleda se i u tome što postoji dosta energije koja nas pokreće, pa i sami izazovni aspekti jesu ono što pokreće na delovanje, ali je zanimljivo da se, sve do nedelje, kada Saturn kreće direktno, pet planeta nalazi u retrogradnom hodu. Šest, ako bismo računali i Hirona.

Retrogradno kretanje okreće delovanje planeta ka unutrašnjim procesima, te su vidljivi pomaci u spoljnom svetu ređi. Retrogradni hod spoljnih planeta – Urana, Neptuna i Plutona, ne utiče skoro uopšte na pojedinačne sudbine, a ove planete su svake godine po nekoliko meseci u retrogradnom modu. Značajnije „kočenje“ nastaje zbog toga što su sve tri do kraja septembra retrogradne, ali najvažniji kočničari jesu Saturn i Venera.

Saturn će u nedelju, 2. avgusta, nakon četiri i po meseca, ponovo krenuti direktno. Ove sedmice je zato praktično nepokretan na nebu što dodatno pojačava njegov uticaj. Duboka škorpioska preispitivanja definitivno znaju da nas zaustave u letu i okrenu unutrašnjem životu.

Ali Venera, koja se svakih 18 meseci „okreće unazad“, zaista zaustavlja i traži da se prvo utvrde unutrašnje osnove i preispitaju lični motivi. Venera je na prvom stepenu Device sve do petka kada, krećući se prividno unazad, ulazi u znak Lava.

U Devici ona insistira na detaljnom sagledavanju sopstvenih želja, ona tu analitički preispituje naše ponašanje u vezama i ponašanje drugih prema nama, razmatra koliko imamo novca, vrednosti, imetka i koliko bismo mogli/koliko bi trebalo da imamo.

Kada uđe u znak Lava, sva ova preispitivanja postaju dramatičnija, burnije ih preživljavamo, ali i dalje na njima insistiramo. Ovo može biti sjajan period u kome ćemo utvrditi šta su naše vrednosti i želje, gde se nalazimo u nekoj vezi i kakva želimo da veza (trenutna ili neka buduća) bude.

Ali se može i ispostaviti da je ovo period u kome smo potrošili znatna sredstva na nešto što apsolutno ne želimo, ušli u vezu koja nam ne odgovara ili primenili isti onaj obrazac ponašanja koji nas je u prošlosti doveo do raskida ili do poniženja u vezi.

Često se kaže da su u vreme retrogradne Venere mogući susreti sa starim ljubavima, ali je još češće, ali manje vidljivo i definitivno manje jasno, upravo to ponavljanje naših sopstvenih poteza prema drugima, ponavljanje stečenih obrazaca. To nije dobro i to onda može da dovede do problema.

Poenta sa delovanjem retrogradnih planeta jeste da preispitamo sebe, da se „utvrdimo“ čišćenjem negativnih i jačanjem pozitivnih obrazaca ponašanja. Retko kad to radimo. A važno je.

Ono što treba izbegavati jeste da dozvolimo da se ta naša unutrašnja bitka odrazi na spoljni svet oko nas. A to se uglavnom dešava. I zato se retrogradni hod ličnih planeta često dovodi u vezu sa problemima u sferama života kojim određena planeta vlada. Venera vlada: vrednostima, potrebama, romantičnim vezama, novcem, željama, lepotom…

Preispitajte sebe po tim pitanjima, ali nemojte delovati na osnovu sopstvene nesigurnosti. Okolina ne može da učini ništa po pitanju vašeg menjanja i napredovanja. I nijedna druga osoba ne može da nas „ispravi“. To moramo sami. Idealno vreme je za to.

Treba voditi računa o dramatičnosti Lava, znaka u kome će Venera boraviti dugo, sve do 8. oktobra. Kako je Sunce ušlo u ovaj znak prošle sedmice, počeo je „Mesec Lava“ pa nije neobično što će biti dosta planeta u ovom znaku.

Ove sedmice, jedna od planeta koja ovde boravi jeste i Merkur. On će veoma brzo proći kroz ovaj znak, ali će njegov prolazak biti značajan. Ove sedmice, nekoliko manjih aspekata Merkura sa spoljnim planetama ukazuje na potrebu da se u svom odnosu prema svetu utvrdimo, da znamo tačno šta su naši motivi i kako ćemo ih izraziti.

Veoma je važno da artikulišemo svoje potrebe i da ih na pravi način izrazimo. Dakle, istovremeno sa prispitivanjem svojih želja i potreba, onoga što nas čini srećnim, treba da nađemo načina kako ćemo komunicirati sa svetom.

To što ćemo možda doći do saznanja da nam nešto drugo ili neko drugi više prija, da želimo nešto sasvim drugačije da napravimo od svog života, ne znači da narednih 40 dana treba da stavimo spoljašnji svet „na čekanje“. To verovatno ne bi ni bilo moguće.

Ove sedmice je naročito važno da uskladimo pragmatičnost i snove i da, naoružani saznanjem o svojoj trenutnoj poziciji, jasno komuniciramo sa okolinom.

U petak, nekoliko sati pre nego što će Venera preći u znak Lava, imamo Pun mesec u Vodoliji. Kao i svaki uštap, i ovaj označava završetke.

Ništa u karti ovog punog meseca ne ukazuje na probleme. Naprotiv, jenjavajući kvadrat između Marsa i Urana deluje podsticajno, dok sreću u novim poduhvatima podržavaju Venera i Jupiter – Mala i Velika sreća, koji se približavaju jedno drugom.

Takođe, gradi se već trigon između Merkura u Lavu i Urana u Ovnu, pozitivan aspekt koji će biti tačan u nedelju, a koji doprinosi brzini i originalnosti misli i novim pogledima na svet.

Direktan uticaj na ovu lunaciju vrši samo Neptun, gradeći inkonjukciju sa Suncem, inkonjukciju koja će biti egzaktna sledeći dan, u subotu. Možda smo malo nerealni, potrebno je da uskladimo svoje želje sa nivoom svoje energije.

Dakle, ova sedmica nam ne nudi ništa spektakularno, ali imamo dobru osnovu za pokretanje stvari u željenom pravcu, samo je bitno da procenimo kojom brzinom treba da idemo i da li želimo danas ono što smo želeli juče.

Značajna astro dešavanja ove sedmice:

 • utorak – Merkur u Lavu inkonjukcija retrogradni Neptun u Ribama
 • četvrtak – Merkur u Lavu inkonjukcija retrogradni Pluton u Jarcu
 • petak – Pun mesec u Vodoliji (12:44)
  Venera u svom retrogradnom hodu ulazi u znak Lava (17:28)
 • subota – Sunce u Lavu inkonjukcija retrogradni Neptun u Ribama
 • nedelja – Saturn kreće direktno kroz znak Škorpije (6:54)
  Merkur u Lavu trigon retrogradni Uran u Ovnu
  Merkur u Lavu inkonjukcija retrogradni Hiron u Ribama


Tokom leta 2015. godine, u Horoskopu Penzina moći ćete i dalje da pratite astrološke prikaze sedmica, ali dnevne horoskope nećemo postavljati. Malo je vremena, a mnogo posla :-) Dok ne stvorimo drugačije uslove za rad, nećemo se vraćati dnevnoj analizi neba. Nedeljni horoskop će nastaviti da izlazi redovno.
Hvala vam na čitanju.