Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 12. do 19. oktobra 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 12. do 19. oktobra 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 12. do 19. oktobra 2015. godine

Moćna, bujna, žestoka sedmica je pred nama. I možda je već osećate. Ove sedmice ima toliko mnogo značajnih događanja na nebu, neki deluju suprotno, neki se stapaju već na prvi pogled u jednu priču. Ali ono što je sigurno, ova sedmica će biti za pamćenje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Odmah, u ponedeljak, trigon između Jupitera u Devici i Plutona u Jarcu, protočan aspekt čije građenje mnogi osećaju već neko vreme, postaje egzaktan.

Jupiter pojačava, a Pluton daje moć. Kada između njih postoji kontakt onda je moć pojačana, onda se osećamo snažno, poletno, onda koristimo sve svoje potencijale. Ovo je vreme kao stvoreno za značajne promene u poslovnom i društvenom životu. Lakše se stiču poeni u struci, uticaj u društvu, pristiže novac i materijalne nagrade.

Trigon između Jupitera i Plutona je retka pojava i pri tom se menjaju elementi u kojima se dešava. To je dobro jer nam periodično pomaže u širenju različitih oblasti života. Ovaj sad je u zemljanim znacima, te doprinosi, uopšteno govoreći, jačanju materijalnog.

Godine 2003, imali smo trigon u vatrenim znacima: Lavu (Jupiter) i Strelcu (Pluton) – to je bio snažan podsticaj za širenje entuzijazma, vere, ohrabrenja. Sledeći trigon je 2024. godine, u vazdušnim znacima: Blizancima (Jupiter) i Vodoliji (Pluton). To će dovesti do jačanja mentalnih procesa, prijemčivosti, do snaženja veza među ljudima.

Sve je to potrebno i sve je to lepo (možda još lepše da se govori i piše o tome), ali ono što nam je sigurno svima potrebno danas jeste makar kakav podsticaj u materijalnoj sferi. I evo, dobijamo jedan izuzetno snažan.

Da bi stvar bila još bolja (jeste, može biti još bolje :)), odmah za Jupiterom, kroz znak Device idu Mars i Venera. Tako će i ove dve planete doći u isti odnos prema Plutonu i spojiti se, jedna pa druga, sa Jupiterom u znaku Device.

Njihovi trigoni sa Plutonom nisu toliko retki, ali je značajno kada se na ovaj način planete udruže da, u određenoj oblasti, pruže podršku našem razvoju. Trigon između Marsa i Plutona biće tačan u petak, a dan kasnije će se Mars i Jupiter naći na istoj tački neba. Venera će sa Plutonom obrazovati tačan trigon 23. oktobra, a 25. će sa Jupiterom doći u konjukciju (na isti stepen).

Da uprostimo priču: celog meseca se proteže ova moćna energija. Mars podstiče na akciju, ali je ponekad isuviše plah i nedovoljno temeljan. Trči, trčanja radi i ne vidi cilj. Venera budi želju, zna šta hoće i zna kako da uživa, ali je ponekad suviše lenja da ostvari želje.

Zajedno, ove dve planete – stvaraju! Sa Jupiterom, granice ne postoje! Tu je optimizam, tu je vera u sebe i u dostizanje cilja. Sada tome dodajemo Plutona, razornog kada se zloupotrebi, ali potrebnog za usmeravanje volje, za transformisanje postignutog u trajnu vrednost osobe. Iskoristite ovu šansu!

Ove sedmice imamo i Mlad mesec u Vagi, poseban po tome što se, skoro tačno, nasuprot njemu nalazi retrogradni Uran u Ovnu.

Mlad mesec iliti Mlađak dešava se na svakih 28 (i nešto sitno) dana, kada se, na istom mestu Zodijaka, nađu Sunce i Mesec. Mlađak zajedno sa Uštapom koji se dešava nakon neke dve sedmice, čini osnovni ritam naših života: mikro početke (Mlad mesec) i mikro završetke (Pun mesec).

Kako se Sunce i Mesec kreću ustaljenim ritmom, tako bi, u savršenom svetu u kome bismo živeli u apsolutnom skladu sa prirodom, i naš život imao ustaljeni ritam. Ali ne u onom smislu koji mi, sluđeni sobom i svetom u kome živimo, obično dajemo „ustaljenosti“: „učmalost“. Ne, ovo bi bila „ustaljenost“ koja nudi osnovu, mirnu luku, osećaj sigurnosti čoveku.

Da se vratimo stvarnosti: ove mesečne ritmove ne osećate svesno, ali ste sigurno primetili da vam se u određenim godišnjim dobima, kroz ceo život, češće dešavaju poznanstva ili prekidi veza, zaljubljivanje ili stupanje u radni odnos, veća zarada ili stanje apatije i depresivnost… To je često povezano upravo sa tim ritmovima koje nude Sunce i Mesec na svom prolasku kroz Zodijak i samim tim, polja vaše natalne karte.

Pošto smo to objasnili, možemo da saopštimo i sledeće: ovaj Mlad mesec će biti sve, samo ne uobičajen, ritmički deo. Sa Uranom nasuprot, ovo je iznenađenje, ovo je preokret, ovo je način gledanja na situaciju za koji niste znali ni da je moguć, a kamoli da vi možete da ga usvojite.

Neočekivano jeste, neće biti samo neplanirano nego će možda, u početku, izgledati kao da su se planovi izjalovili i da je nešto preokrenulo priču. I onda, iz tog preokreta, ugledamo pravi put, shvatimo da možemo i više, da umemo i da zaslužujemo mnogo bolje nego što smo i planirali.

U utorak se dešava i sekstil između Merkura u Vagi i Saturna u Strelcu. Ako pratite „kretanje zvezda“, znate da je ovaj aspekt na nebu bio i prošle sedmice – Merkur je tada, u svom hodu unazad, došao do stepena odakle je sekstil sa Saturnom bio tačan. Evo ga sad ponovo, ali ovog puta na svom direktnom hodu, gde na isti način komunicira sa Saturnom.

Ova dva približno ista astro-događaja stapaju se u jedan. Daju nam, tokom ovih dana, preciznost i jasnoću misli, sposobnost da se izrazimo i da pravilno artikulišemo svoje želje i clijeve, mudrost da izvagamo gde je potreban dodatni napor, a gde je potrebno naći drugi put, okolo prepreke.

U dejstvo Mlađaka utkana je protočna energija između planeta u Devici i Plutona u Jarcu, kao i ovaj kontakt Merkur-Saturn koji predstavlja intelektualni aspekt neophodan ovonedeljnoj priči da bi ona bila skoro savršena.

Kažemo „skoro“ jer nikad ništa nije savršeno. Savršenstvu težimo. Bez obzira na različite načine, različite puteve, cilj je, summa summarum, svima isti – postizanje savršenstva.

E tu je jedno malo upozorenje: nemojte nastojati da baš ove sedmice, ovih oktobarskih dana, odmah postignete savršenstvo.

Mogućnosti koje nam se nude, vera u sebe i moć da stvaramo, mogu, naročito sa značajnim prisustvom Device u celoj priči, da dovedu do perfekcionizma, do insistiranja na stalnoj doradi, do ispravljanja i prepravljanja. To bi moglo da zakoči čoveka, da onemogući razvijanje potencijala ove sedmice i ostatka meseca.

Težite savršenstvu, radite najbolje što možete, ali nemojte se gubiti u detaljima i zaustavljati svoj razvoj zato što želite da „još malkice“ doterate stvari. Delajte, koračajte, verujte u sebe. Na tom putu, radeći neprestano, čovek izgrađuje sebe. Ne čekajte savršenstvo, uživajte u procesu stvaranja i uživajte u životu!


Značajna astro dešavanja ove sedmice:

 • ponedeljak – Jupiter u Devici trigon Pluton u Jarcu
  Sunce u Vagi opozicija retrogradni Uran u Ovnu
 • utorak – Mlad mesec na 19:20 Vage (02h 06)
  Merkur u Vagi sekstil Saturn u Strelcu
 • petak – Mars u Devici trigon Pluton u Jarcu
 • subota – konjukcija Marsa i Jupitera u Devici
  Venera u Devici opozicija retrogradni Neptun u Ribama
  konjukcija Merkura i Lilit u Vagi