Početna Magazin Godine Slovačka šalje penzionere u kontrolu smanjenja PDV-a u radnjama

Slovačka šalje penzionere u kontrolu smanjenja PDV-a u radnjama

Slovačka šalje penzionere u kontrolu smanjenja PDV-a u radnjama

Slovačka ima oko 5,5 miliona stanovnika i čak 1.000 lokalnih organizacija penzionera. Premijer se uzda u ovu moć najstarijih građana da obezbede primenu odluke o smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV) za neke osnovne namirnice sa 20 na 10 odsto.

U slovačke radnje od januara će krenuti penzionerske patrole koje će po nalogu premijera Roberta Fica kontrolisati da li trgovci zaista pojeftinjuju proizvode posle smanjenje poreza na dodatu vrednost kod nekih osnovnih namirnica s 20 na 10 odsto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Očekujem od penzionera da će obavljati standardnu građansku kontrolu – kazao je Fico posle odluke vlade da smanji PDV na 10 odsto za hleb, buter, mleko i odabrane vrste mesa i riba.

Vlada se sa zemljoradnicima i trgovcima dogovorila u sredu da se do sredine naredne godine kod tih namirnica navodi i važeća manja cena i stara pre smanjenja PDV-a, kako bi naterala trgovce da se zaista manji porez odrazi i na cene i izbegne praksa iz susedne Češke, gde izmene PDV-a utiču samo na poskupljenje, a smanjenje PDV-a trgovci u cenama sasvim ignorišu.

Penzionerske organizacije u Slovačkoj već su počele pripreme za slanje dvočlanih patrola u radnje koje će od januara zapisivati cene u posebne formulare.

– Ne plašim se da nećemo imati dovoljno dobrovoljaca. Širom Slovačke imamo hiljadu lokalnih organizacija – kazao je slovačkim medijima predsednik jednog od penzionerskih saveza Jan Lipjanski.

Slovačka je privremeno iz istih razloga, da bi se pratilo poštenje trgovaca, imala navedene dve cene u vreme kada je pre sedam godina prelazila na evro, javlja Tanjug a prenosi Blic.