Najbolja hrana protiv depresije

Znamo da ishrana ima veliku ulogu u očuvanju našeg zdravlja, baš kao i u lečenju poremećaja. Ne razmišljamo, međutim, o njoj kada su u pitanju psihološke tegobe. Kanadski naučnici tvrde da određene namirnice mogu da nam pomognu u odbrani od depresije ili da nam pomognu u borbi protiv nje.

Kanadski naučnici su napravili listu “namirnica protiv depresije” – namirnica koje imaju najveću gustinu 12 hranljivih supstanci za koje je dokazano da imaju uticaja na zaštitu od depresije i oporavak od nje. Njihov rad objavljen je septembra 2018. godine u časopisu World Journal of Psychiatry.

“Ishrana u zapadnom svetu je nedovoljna kada je u pitanju unos određenog broja esencijalnih hranljivih sastojaka. Dokazi ukazuju na to da su navike u ishrani ključne za prevenciju i lečenje depresivnih poremećaja, ali samo lečenje retko kad obuhvata i preporuke za način ishrane”, naglašavaju naučnici.

“Nijedna današnja skala procene namirnica ne fokusira se na hranljive sastojke potrebne za mentalno zdravlje”, dodaju.

Lora Lašans i Dru Remzi iz Centra za lečenje zavisnosti i mentalno zdravlje (Centre for Addiction and Mental Health) u Torontu sistematski su pregledali naučne radove kako bi otkrili koje namirnice su najbolji izvori za 12 hranljivih supstanci čija uloga u prevenciji depresije i oporavku od nje je dokazana.

Namirnice koje su imale visok procenat najmanje jedne od ovih hranljivih materija analizirane su kako bi se utvrdilo kolika je količina svih 12 hranljivih sastojaka u njima, što bi ih – u slučaju da se pokazalo da je količina značajna, svrstalo u namirnice sa “visokom količinom antidepresivnih sastojaka”.

Dvanaest antidepresivnih hranljivih sastojaka su:

  • folna kiselina (vitamin B9)
  • gvožđe
  • dugolančane omega-3 masne kiseline (EPA i DHA)
  • magnezijum
  • kalijum
  • selen
  • tiamin (vitamin B1)
  • vitamin A
  • vitamin B6
  • vitamin B12
  • vitamin C
  • cink

Namirnice koje imaju najbolji rezultat, te stoga zaslužuju naziv “antidepresivnih namirnica”, jesu:

Namirnice životinjskog porekla:

  • školjke (mekušci) kao što su kamenice i dagnje
  • razni morski plodovi
  • iznutrice

Namirnice biljnog porekla:

  • lisnato povrće
  • razne vrste zelenih salata
  • paprike
  • kupusnjače (kupus, brokoli, karfiol, prokelj…)

Naučnici treba da razmotre ovaj spisak kada osmišljavaju istraživanja, a lekari kliničari da ga razmotre kao mogućnost da se pravilnom ishranom podrži prevencija i pospeši oporavak nakon depresije, smatraju kanadski istraživači.

IzvorWorld Journal of Psychiatry

Podsećamo vas na još neke članke o uticaju ishrane na zdravlje: