Znamo da ishrana ima veliku ulogu u očuvanju našeg zdravlja, baš kao i u lečenju poremećaja. Ne razmišljamo, međutim, o njoj kada su u pitanju psihološke tegobe. Kanadski naučnici tvrde da određene namirnice mogu da nam pomognu u odbrani od depresije ili da nam pomognu u borbi protiv nje.
Kanadski naučnici su napravili listu „namirnica protiv depresije“ – namirnica koje imaju najveću gustinu 12 hranljivih supstanci za koje je dokazano da imaju uticaja na zaštitu od depresije i oporavak od nje. Njihov rad objavljen je septembra 2018. godine u časopisu World Journal of Psychiatry.
„Ishrana u zapadnom svetu je nedovoljna kada je u pitanju unos određenog broja esencijalnih hranljivih sastojaka. Dokazi ukazuju na to da su navike u ishrani ključne za prevenciju i lečenje depresivnih poremećaja, ali samo lečenje retko kad obuhvata i preporuke za način ishrane“, naglašavaju naučnici.
„Nijedna današnja skala procene namirnica ne fokusira se na hranljive sastojke potrebne za mentalno zdravlje“, dodaju.
Lora Lašans i Dru Remzi iz Centra za lečenje zavisnosti i mentalno zdravlje (Centre for Addiction and Mental Health) u Torontu sistematski su pregledali naučne radove kako bi otkrili koje namirnice su najbolji izvori za 12 hranljivih supstanci čija uloga u prevenciji depresije i oporavku od nje je dokazana.
Namirnice koje su imale visok procenat najmanje jedne od ovih hranljivih materija analizirane su kako bi se utvrdilo kolika je količina svih 12 hranljivih sastojaka u njima, što bi ih – u slučaju da se pokazalo da je količina značajna, svrstalo u namirnice sa „visokom količinom antidepresivnih sastojaka“.
Dvanaest antidepresivnih hranljivih sastojaka su:
- folna kiselina (vitamin B9)
- gvožđe
- dugolančane omega-3 masne kiseline (EPA i DHA)
- magnezijum
- kalijum
- selen
- tiamin (vitamin B1)
- vitamin A
- vitamin B6
- vitamin B12
- vitamin C
- cink
Namirnice koje imaju najbolji rezultat, te stoga zaslužuju naziv „antidepresivnih namirnica“, jesu:
Namirnice životinjskog porekla:
- školjke (mekušci) kao što su kamenice i dagnje
- razni morski plodovi
- iznutrice
Namirnice biljnog porekla:
- lisnato povrće
- razne vrste zelenih salata
- paprike
- kupusnjače (kupus, brokoli, karfiol, prokelj…)
Naučnici treba da razmotre ovaj spisak kada osmišljavaju istraživanja, a lekari kliničari da ga razmotre kao mogućnost da se pravilnom ishranom podrži prevencija i pospeši oporavak nakon depresije, smatraju kanadski istraživači.
Izvor: World Journal of Psychiatry
Podsećamo vas na još neke članke o uticaju ishrane na zdravlje:
- Vaša ‘zdrava’ ishrana možda potajno ubija vaš mozak
- Artritis i ishrana
- 7 hranljivih materija važnih za zdravlje mozga
- Izdanci brokolija – nov način borbe protiv raka?
- Namirnice koje štite od katarakte
- Mediteranska ishrana utiče na sporije starenje
- Začin koji poboljšava sposobnost učenja i pamćenja
- 10 grešaka u ishrani nakon menopauze
- Promene u ishrani mogu produžiti očekivani životni vek kod osoba obolelih od Parkinsonove bolesti
- Malo šećera izoštrava pamćenje nakon 65. godine
- Ishrana za zaštitu očiju
- Sok od cvekle povećava mišićnu snagu kod osoba sa srčanom insuficijencijom
- Kafa protiv recidiva raka debelog creva
- Brza hrana – spora pamet
- Alchajmer: 10 grupa zaštitnih i 5 grupa štetnih namirnica
- Kratak serijal o omega- masnim kiselinama u ishrani:
– Omega-3 masne kiseline: (1) Doktorka Kuzmina i Budvig namaz
– Omega-3 masne kiseline: (2) Protivupalno dejstvo
– Omega-3 masne kiseline: (3) Uravnotežena ishrana u borbi protiv upala