Početna Magazin Godine Kafa protiv recidiva raka debelog creva

Kafa protiv recidiva raka debelog creva

Kafa protiv recidiva raka debelog creva

Kod ljubitelja kafe, rizik od recidiva raka debelog creva nakon lečenja, skoro da je prepolovljen (42%) u odnosu na one osobe koje ne piju kafu, zaključak je velikog istraživanja objavljenog u Journal of Clinical Oncology (JCO).

Čarls Fuks sa Dejna Farber instituta za borbu protiv raka i njegove kolege analizirali su podatke gotovo 1.000 osoba u trećoj fazi raka debelog creva koje su prošli operaciju i hemoterapiju. Ove osobe su popunile upitnike o svojim navikama u ishrani na početku ispitivanja, tokom hemoterapije i godinu dana nakon nje.

U trećoj fazi, zahvaćeni su limfni čvorovi u blizini prvobitnog tumora, ali nema znakova metastaze na drugim mestima u telu. Rizik od recidiva u ovom stadijumu iznosi 35 odsto. Do povratka tumora uglavnom dolazi u roku od pet godina nakon lečenja, a nakon tog perioda, do toga retko dolazi.

Učesnici koji su pili četiri šolje (oko 460 mg kofeina) ili više kafe dnevno imali su za 42 odsto manji rizik od recidiva, a od smrti usled tumora ili bilo kog drugog uzroka rizik je bio za 33 odsto manji u odnosu na one učesnike koji nisu pili kafu. Manje koristi su imali oni učesnici koji su pili dve do tri šolje, a mali zaštitni učinak ima šolja kafe dnevno.

Smanjenje rizika povezano je sa kofeinom, a ne sa drugim sastojcima kafe, te kafa bez kofeina ne pruža nikakvu zaštitu.

Ovo istaživanje, kaže Fuks, ne dokazuje da je utvrđena veza uzročno-posledična. Ovi rezultati moraju biti potvrđeni dodatnim istraživanjima, naročito uključujući istraživanja u kojima će učesnici nasumično biti izabrani u grupe koje će unositi i koje neće unositi kofein.

Ovo istraživanje je, međutim, dopuna niza novijih istraživanja kojima se ukazuje na mogućnost postojanja zaštitnog uticaja kafe protiv razvoja nekoliko vrsta kancera, uključujući rak dojke u postmenopauzi, melanom (rak kože), rak jetre i uznapredovali rak prostate, napominje Fuks.

Pored toga, dodaje, kafa je mogući zaštitnik protiv dijabetesa tipa 2. Faktori rizika za dijabetes (gojaznost, sedalački način života, visokokalorična ishrana, ishrana bogata šećerom i visoki nivoi insulina) takođe su i faktori rizika za rak debelog creva.

Jedna od pretpostavki jeste da konzumiranje kofeina povećava osetljivost organizma na insulin tako da je potrebna proizvodnja manje količine. Ovo može pomoći u smanjivanju upala koje su faktor rizika za dijabetes i za rak, objašnjava ovaj naučnik.

Čarls Fuks podseća i na druge mere koje možemo preduzeti za smanjenje rizika od raka: izbegavanje gojaznog stanja, redovno vežbanje, zdrava ishrana i orašasti plodovi. Ove mere pomažu i u smanjenju rizika od dijabetesa.