Magazin Godine Zdravlje

Kafa protiv recidiva raka debelog creva

Kod ljubitelja kafe, rizik od recidiva raka debelog creva nakon lečenja, skoro da je prepolovljen (42%) u odnosu na one osobe koje ne piju kafu, zaključak je velikog istraživanja objavljenog u Journal of Clinical Oncology (JCO).

Čarls Fuks sa Dejna Farber instituta za borbu protiv raka i njegove kolege analizirali su podatke gotovo 1.000 osoba u trećoj fazi raka debelog creva koje su prošli operaciju i hemoterapiju. Ove osobe su popunile upitnike o svojim navikama u ishrani na početku ispitivanja, tokom hemoterapije i godinu dana nakon nje.

U trećoj fazi, zahvaćeni su limfni čvorovi u blizini prvobitnog tumora, ali nema znakova metastaze na drugim mestima u telu. Rizik od recidiva u ovom stadijumu iznosi 35 odsto. Do povratka tumora uglavnom dolazi u roku od pet godina nakon lečenja, a nakon tog perioda, do toga retko dolazi.

Učesnici koji su pili četiri šolje (oko 460 mg kofeina) ili više kafe dnevno imali su za 42 odsto manji rizik od recidiva, a od smrti usled tumora ili bilo kog drugog uzroka rizik je bio za 33 odsto manji u odnosu na one učesnike koji nisu pili kafu. Manje koristi su imali oni učesnici koji su pili dve do tri šolje, a mali zaštitni učinak ima šolja kafe dnevno.

Smanjenje rizika povezano je sa kofeinom, a ne sa drugim sastojcima kafe, te kafa bez kofeina ne pruža nikakvu zaštitu.

Ovo istaživanje, kaže Fuks, ne dokazuje da je utvrđena veza uzročno-posledična. Ovi rezultati moraju biti potvrđeni dodatnim istraživanjima, naročito uključujući istraživanja u kojima će učesnici nasumično biti izabrani u grupe koje će unositi i koje neće unositi kofein.

Ovo istraživanje je, međutim, dopuna niza novijih istraživanja kojima se ukazuje na mogućnost postojanja zaštitnog uticaja kafe protiv razvoja nekoliko vrsta kancera, uključujući rak dojke u postmenopauzi, melanom (rak kože), rak jetre i uznapredovali rak prostate, napominje Fuks.

Pored toga, dodaje, kafa je mogući zaštitnik protiv dijabetesa tipa 2. Faktori rizika za dijabetes (gojaznost, sedalački način života, visokokalorična ishrana, ishrana bogata šećerom i visoki nivoi insulina) takođe su i faktori rizika za rak debelog creva.

Jedna od pretpostavki jeste da konzumiranje kofeina povećava osetljivost organizma na insulin tako da je potrebna proizvodnja manje količine. Ovo može pomoći u smanjivanju upala koje su faktor rizika za dijabetes i za rak, objašnjava ovaj naučnik.

Čarls Fuks podseća i na druge mere koje možemo preduzeti za smanjenje rizika od raka: izbegavanje gojaznog stanja, redovno vežbanje, zdrava ishrana i orašasti plodovi. Ove mere pomažu i u smanjenju rizika od dijabetesa.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija