Omega-3 masne kiseline: (1) Doktorka Kuzmina i Budvig namaz

Budući da je nedostatak polinezasićenih masnih kiselina osnovni uzrok degenerativnih oboljenja, dr Kuzmina je preporučivala svakodnevnu konzumaciju tzv. Budvig namaza.

Važnost omega-3 masnih kiselina je relativno skoro otkriće. Tokom druge polovine 20. veka, vršena su obimna istraživanja esencijalnih masnih kiselina, među kojima je bilo i istraživanje ruske lekarke Katerine Kuzmine (1904-1992).

U to vreme, esencijalne masne kiseline su bile poznate pod nazivom vitamini F. Taj naziv je na kraju napušten zbog saznanja da je telu potrebno nekoliko grama „vitamina F“, a ne nekoliko miligrama dnevno što je slučaj sa ostalim vitaminima.

Rođena Ruskinja, Katerina Kuzmina je emigrirala u Švajcarsku sa svojom celom porodicom još u doba svog detinjstva. Studirala je medicinu u Lozani i istovremeno vršila istraživanja. Otkrila je uzročno-posledičnu vezu između nutritivnih nedostataka i početka bolesti. Između ostalog, dokazala je i značaj polinezasićenih masnih kiselina, koje je nazvala vitaminima F.

Budući da je nedostatak ovih vitamina osnovni uzrok degenerativnih oboljenja kao što su rak, multipla skleroza i hronični artritis, ona je preporučivala svakodnevnu konzumaciju tzv. Budvig namaza.

Budvig namaz se kod nas, greškom naziva Budvigov namaz ili Budvigova dijeta. Ovaj namaz je dobio ime po nemačkoj doktorki Johani Budvig koja ga je osmislila u saradnji sa dr Kuzminom.

Osnova namaza je od nemasnog belog sira i ulja semena lana. Na četiri kašike sira stavlja se dve kašike ulja. Kada se ova masa sjedini, u nju se dodaju jedna mala banana ili dve kašike meda, limunov sok, dve kašike svežemlevenih koštunjavih plodova: lešnika, badema i sl, dve kašike integralnih kuvanih žitarica: pirinča, prosa, heljde, ovsa (ali ne ovsenih pahuljica) i tome svemu se dodaje sveže sezonsko voće (jagode, maline, višnje, grožđe, jabuke…).

Ovaj namaz ne predstavlja čudotvorni lek. On je jednostavno sredstvo da se osigura potreban dnevni unos vitamina F i drugih hranljivih materija.

Metode lečenja dr Kuzimne, koje su se pokazale veoma efikasnim, objašnjene su u njenim knjigama „Soyez bien dans votre assiette“ (Budite dobro zahvaljujući svojoj ishrani) i „Sauvez votre corps“ (Čuvajte svoje telo), kao i u raznim knjigama koje su pisali njeni učenici.

Fotografija: Anastasia gezalova sa Unsplash

* 19. jula 2021. unete tehničke izmene članka