Magazin Godine Zdravlje

Ishrana za zaštitu očiju

Sa dolaskom leta, možemo se nadati uživanju u sunčanim danima. Međutim, zraci sunca mogu biti štetni ne samo za kožu već i za oči.

Tokom proleća i leta, naše oči su često stavljene pred težak test: pored svakodnevnih napora (stres, zagađenje, dug rad ispred ekrana…), sunčevi zraci, polen i suvi vazduh podstiču sušenje očiju i njihovu iritaciju. Zato je veoma važno zaštititi oči i svakodnevno ih negovati.

Kvalitetne naočari za sunce svakako su neizbežne, ali postoje i drugi načini da se ojača prirodna zaštita očiju.

Zeleno povrće je blagodat za mrežnjaču. Lutein doprinosi, pre svega, zaštiti centra mrežnjače ili retine koji se naziva makula, a kojeg jaka svetlost oštećuje. Prema istraživanjima, lutein štiti DNK ćelije mrežnjače promovisanjem njihove obnove i sprečavanjem, na taj način, njihove degeneracije. Zbog toga je preporučljivo da se poveća upotreba zelenog lisnatog povrća u ishrani (spanać, kelj, blitva itd).

Vitamini posebno korisni za oči jesu trio: A, C i E. Redovni unos ovih vitamina doprinosi dobrom funkcionisanju mrežnjače i dobrom vlaženju očiju.

  • Da biste obezbedili dovoljan unos vitamina A, jedite jaja (vitamin A je u većoj meri prisutan u žumancetu), šargarepu, paradajz i jetru.
  • Vitamin C se, uglavnom, u većim količinama nalazi u citrusima, paprikama, kiviju…
  • Vitamin E se nalazi u različitim vrstama ulja, pšeničnim klicama, puteru, orasima i bademima…

Na kraju, treba znati da se određena očna tkiva satoje od 78 odsto vode, tako da je za zdravlje očiju takođe veoma preporučljivo piti dovoljne količine vode.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija