Zdravlje

Malo šećera izoštrava pamćenje nakon 65. godine

Šećer popravlja pamćenje kod starijih osoba i čini ih motivisanijim da teške zadatke obavljaju punom snagom, zaključak je novog istraživanja.

Istraživanje je utvrdilo da povećavanje šećera u krvi ne samo što popravlja pamćenje i performanse, već takođe starije osobe čini srećnijim tokom obavljanja zadatka.

“Tokom godina, istraživanja su pokazala da aktivno angažovanje na teškim kognitivnim zadacima predstavlja preduslov za održanje kognitivnog zdravlja u starijem životnom dobu. Prema tome, implikacije otkrivanja mehanizama koji određuju nivoe angažovanja starijih ne smeju biti zamarene”, kaže glavni istraživač Konstantinos Mantancis, doktorant psihologije na Univerziteta u Varviku.

Istraživači su dali mlađim (18-27 godina) i starijim (65-82 godine) učesnicima piće sa malom količinom glukoze i zatim su im dali različite memorijske zadatke. Drugim učesnicima je dat placebo napitak sa veštačkim zaslađivačem.

Istraživači su izmerili nivo nagažovanosti učesnika u zadatku, njihov rezultat u zadacima pamćenja, raspoloženje i njihovu sopstvenu percepciju napora.

Otkrili su da povećanje energije dobijeno putem napitka sa glukozom može pomoći i mlađim i starijim osobama da se više potrude u odnosu na osobe koje su pile napitak sa veštačkim zaslađivačem. Kada su mlađi ispitanici u pitanju, to je bio jedini efekat – glukoza nije dovela ni do poboljšanja njihovog raspoloženja niti do poboljšanja njihovog pamćenja.

Međutim, stariji ispitanici koji su pili piće sa glukozom imali su značajno bolje pamćenje i bolje raspoloženje u odnosu na starije ispitanike koji su pili piće sa veštačkim zaslađivačem. Štaviše, iako je objektivno merenje angažovanja prilikom izvršenja zadatka pokazalo da su stariji ispitanici uložili više truda u izvršenje zadatka od onih u kontrolnoj grupi, njihova sopstvena procena bila je da nisu uložili nikakav dodatni napor.

Istraživači su zaključili da bi kratkotrajni udar energije u obliku povišenih nivoa šećera u krvi mogao biti važan činilac u motivisanju starijih osoba da se maksimalno potrude da izvrše zadatak. Povećana motivacija, sa druge strane, može da objasni činjenicu da povećani nivoi šećera u krvi kod starijih osoba takođe povećavaju osećaj samopouzdanja, smanjuju osećaj preopterećenja zadatkom i popravljaju raspoloženje.

Potrebno je, međutim, sprovesti još istraživanja kako bi se razjasnili ovi činioci, kako bi se u potpunosti razumelo na koji način dostupnost dodatne energije utiče na kognitivno aktiviranje i kako bi mogle da se sastave smernice za ishranu starijih osoba.

“Naši rezultati dovode nas korak bliže shvatanju šta motiviše starije osobe da ulože dodatni napor, kao i bliže pronalaženju načina za povećanje stepena njihove spremnosti da se trude čak i ako deluje da je zadatak nemoguće izvršiti”, kaže koautorka istraživanja Friderike Šlagheken, takođe sa Odseka za psihologiju Univerziteta Varvik.

Izvor: Psychology and Aging
Prevod i prilagođavanje: Penzin

Podsećamo vas da je umerenost ključna reč kada se radi o zdravom pristupu životu, pa i ishrani. Kako se šećer u savremenoj ishrani krije i tamo gde ga ne očekujemo, vodite računa da već ne unosite previše šećera i bez slatkiša kojima biste se možda, nakon čitanja ovog teksta, častili pre nego što izazovete komšiju na šahovski meč.

Bez želje da zbunimo, već u želji da vam damo kompletnu informaciju, podsećamo vas i na tekstove:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija