Početna Magazin Godine Zdravlje Malo šećera izoštrava pamćenje nakon 65. godine

Malo šećera izoštrava pamćenje nakon 65. godine

Malo šećera izoštrava pamćenje nakon 65. godine

Šećer popravlja pamćenje kod starijih osoba i čini ih motivisanijim da teške zadatke obavljaju punom snagom, zaključak je novog istraživanja.

Istraživanje je utvrdilo da povećavanje šećera u krvi ne samo što popravlja pamćenje i performanse, već takođe starije osobe čini srećnijim tokom obavljanja zadatka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Tokom godina, istraživanja su pokazala da aktivno angažovanje na teškim kognitivnim zadacima predstavlja preduslov za održanje kognitivnog zdravlja u starijem životnom dobu. Prema tome, implikacije otkrivanja mehanizama koji određuju nivoe angažovanja starijih ne smeju biti zamarene“, kaže glavni istraživač Konstantinos Mantancis, doktorant psihologije na Univerziteta u Varviku.

Istraživači su dali mlađim (18-27 godina) i starijim (65-82 godine) učesnicima piće sa malom količinom glukoze i zatim su im dali različite memorijske zadatke. Drugim učesnicima je dat placebo napitak sa veštačkim zaslađivačem.

Istraživači su izmerili nivo nagažovanosti učesnika u zadatku, njihov rezultat u zadacima pamćenja, raspoloženje i njihovu sopstvenu percepciju napora.

Otkrili su da povećanje energije dobijeno putem napitka sa glukozom može pomoći i mlađim i starijim osobama da se više potrude u odnosu na osobe koje su pile napitak sa veštačkim zaslađivačem. Kada su mlađi ispitanici u pitanju, to je bio jedini efekat – glukoza nije dovela ni do poboljšanja njihovog raspoloženja niti do poboljšanja njihovog pamćenja.

Međutim, stariji ispitanici koji su pili piće sa glukozom imali su značajno bolje pamćenje i bolje raspoloženje u odnosu na starije ispitanike koji su pili piće sa veštačkim zaslađivačem. Štaviše, iako je objektivno merenje angažovanja prilikom izvršenja zadatka pokazalo da su stariji ispitanici uložili više truda u izvršenje zadatka od onih u kontrolnoj grupi, njihova sopstvena procena bila je da nisu uložili nikakav dodatni napor.

Istraživači su zaključili da bi kratkotrajni udar energije u obliku povišenih nivoa šećera u krvi mogao biti važan činilac u motivisanju starijih osoba da se maksimalno potrude da izvrše zadatak. Povećana motivacija, sa druge strane, može da objasni činjenicu da povećani nivoi šećera u krvi kod starijih osoba takođe povećavaju osećaj samopouzdanja, smanjuju osećaj preopterećenja zadatkom i popravljaju raspoloženje.

Potrebno je, međutim, sprovesti još istraživanja kako bi se razjasnili ovi činioci, kako bi se u potpunosti razumelo na koji način dostupnost dodatne energije utiče na kognitivno aktiviranje i kako bi mogle da se sastave smernice za ishranu starijih osoba.

„Naši rezultati dovode nas korak bliže shvatanju šta motiviše starije osobe da ulože dodatni napor, kao i bliže pronalaženju načina za povećanje stepena njihove spremnosti da se trude čak i ako deluje da je zadatak nemoguće izvršiti“, kaže koautorka istraživanja Friderike Šlagheken, takođe sa Odseka za psihologiju Univerziteta Varvik.

Izvor: Psychology and Aging
Prevod i prilagođavanje: Penzin

Podsećamo vas da je umerenost ključna reč kada se radi o zdravom pristupu životu, pa i ishrani. Kako se šećer u savremenoj ishrani krije i tamo gde ga ne očekujemo, vodite računa da već ne unosite previše šećera i bez slatkiša kojima biste se možda, nakon čitanja ovog teksta, častili pre nego što izazovete komšiju na šahovski meč.

Bez želje da zbunimo, već u želji da vam damo kompletnu informaciju, podsećamo vas i na tekstove: