Koncentrovani sok od cvekle, bogat nitratima, povećava snagu mišića kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom.
Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Na fotografiji: Dr Džefri Lajf o kome možete čitati u tekstu
„Za 15 neverovatnih starosti potrebno je 15 neverovatnih ljudi„
Popaj je bio u pravu: spanać nas zaista čini snažnijim. Taj efekat, međutim, ne nastaje zbog gvožđa koje spanać sadrži, već zbog visokog sadržaja nitrata u lisnatom povrću.
Oslanjajući se na sve veći broj naučnih radova koji sugerišu da nitrati u ishrani poboljšavaju performanse mišića kod vrhunskih sportista, naučnici sa Medicinske škole Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu utvrdili su da koncentrovani sok od cvekle, koji je takođe bogat nitratima, povećava snagu mišića kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom.
„Reč je o malom istraživanju, ali smo zapazili jasne promene u snazi mišića oko dva sata nakon što su pacijenti popili sok od cvekle“, objašnjava vodeći autor istraživanja prof. dr med. Linda R. Peterson.
„Mnogo svakodnevnih aktivnosti zasnovano je na snazi: ustajanje sa stolice, podizanje namirnica, penjanje uz stepenice… A one imaju veliki uticaj na kvalitet života. Želimo da pomognemo ljudima da imaju više snage jer je snaga izuzetno važan predskazatelj toga koliko je ljudima dobro, bez obzira da li imaju srčanu slabost, rak ili drugo oboljenje. Uopšteno, fizički snažniji ljudi žive duže.“
U septembarskom (2015) izdanju časopisa Circulatioon: Heart Failure, naučnici su izvestili o rezultatima ispitivanja na devet pacijenata sa srčanom insuficijencijom. Dva sata nakon tretmana, pacijenti su pokazali porast mišićne snage od 13% (svi mišići do kolena).
Naučnici su primetili najznačajnije poboljšanje kada su mišići pokretani na najvećim brzinama. Povećanje mišićnih performansi bilo je značajno u brzim akcijama zasnovanim na snazi, ali naučnici nisu zabeležili ikakve napretke u performansama tokom dugih testova koji mere zamor mišića.
Pacijenti u istraživanju bili su i sopstvena kontrolna grupa, tako što je svako od njih primao terapiju sokom od cvekle i identičan placebo – sok od cvekle iz koga su odstranjeni nitrati. Napravljena je pauza od nedelju-dve između ispitivanja kako bi naučnici bili sigurni da se uticaj prvog tretmana nije preneo na drugi. Niti učesnici niti istraživači nisu znali redosled kojim su pacijenti primali pravi tretman, odnosno placebo.
Naučnici naglašavaju da učesnici nisu imali ikakvih neželjenih efekata zbog soka od cvekle. Nije bilo ni povećanja srčanog ritma niti pada krvnog pritiska, što je važno kod bolesnika sa srčanom insuficijencijom.
Srčanu slabost mogu pokrenuti različiti okidači, od problema sa srčanim zaliscima do virusnih infekcija, a rezultat je postepen gubitak sposobnosti srca da pumpa krv.
„Srce ne može da pumpa dovoljno snažno kod ovih pacijenata, ali tu problemi tek počinju„, kaže dr Peterson. „Srčana slabost postaje problem celog organizma zbog metaboličkih promena do kojih dolazi, što povećava rizik od oboljenja kao što su otpornost na insulin i dijabetes i uopšteno vodi ka slabljenju svih mišića.“
Mada ispitivanje nije osmišljeno tako da se utvrdi da li pacijenti primećuju bolju sposobnost funkcionisanja u svakodnevnom životu, naučnici procenjuju korist upoređujući poboljšanje mišićne snage sa onim što je zaključeno u programu vežbanja.
„Uticaj soka od cvekle jednak je uticaju koji na Popaja ima spanać“, kaže Andru R. Kogan, radiolog koji je specijalizirao fiziologiju vežbanja. „Razmere ovog poboljšanja mogu se meriti sa onima koje se primećuju kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom koji su imali dva-tri meseca treninga sa vežbama otpora.“
Nitrate iz soka od cvekle, spanaća ili u drugog zelenog lisnatog povrća kao što su rukola ili celer, organizam obrađuje u azot-oksid koji je poznat po tome što opušta krvne sudove i ima druge korisne uticaje na metabolizam.
Sa sve većim brojem dokaza da ishrana bogata nitratima ima pozitivan uticaj na zdrave ljude, vrhunske sportiste i sada i osobe sa srčanom insuficijencijom, naučnici su zainteresovani za istraživanje uticaja ishrane bogate nitratima na starije osobe.
„Jedan od problema starenja jeste i taj što mišići postaju slabiji i sporiji“, kaže Kogan. „Nakon određenog doba, ljudi godišnje gube oko jedan odsto mišićne funkcije. Ako bismo povećali snagu mišića kao što smo učinili u ovom istraživanju, to bi moglo biti od velike koristi starijim ljudima.“