Početna Magazin Godine Začin koji poboljšava sposobnost učenja i pamćenja

Začin koji poboljšava sposobnost učenja i pamćenja

Začin koji poboljšava sposobnost učenja i pamćenja

Američko istraživanje objavljeno u Journal of Neuroimmune Pharmacology (JNP), otkriva novu korist starog začina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovo bi mogao biti jedan od najlakših i najsigurnijih pristupa poboljšanju sposobnosti učenja, smatra Kalipada Pahan sa Raš univerziteta, vodeći autor istraživanja koje su finansirali američki Nacionalni institut za zdravlje, Udruženje Alchajmer i američki sekreterijat za boračka pitanja.

Neki ljudi, kaže profesor, po prirodi su dobri učenici, neki postaju dobri učenici trudeći se, dok neki teško nauče nešto čak i uz veliki trud. Ključ se nalazi, kako objašnjava, u hipokampusu, jednom malom delu mozga koji stvara, organizuje i skladišti sećanja.

Istraživači su otkrili kod miševa da hipokampus onih koji slabije uče ima manje tzv. CREB (protein koji je uključen u proces učenja i pamćenja) i više alfa-5, podjedinica receptora GABAA.

Cimet se metaboliše u natrijum-benzoat, supstancu koja se koristi kao lek za povrede mozga. Kod miševa koji su kao osnovu u ishrani imali cimet, natrijum-benzoat je povećao CREB, smanjivao GABRA-5 i stimulisao plastičnost (sposobnost promene) neurona hipokampusa.

Kod miševa koji su bili najslabiji učenici i koji su dobijali cimet tokom mesec dana, sposobnost učenja je dostigla sposobnost dobrih učenika. Kod onih miševa koji su spadali u najbolje učenike, cimet nije doneo poboljšanje.

U prethodnom istraživanju, istraživački tim je pokazao da cimet može da preokrene moždane promene kod miševa sa Parkinsonovom bolešću.

Treba napomenuti da je cejlonski cimet (sa Šri Lanke), koji se može kupiti i u Srbiji, čistija verzija cimeta.


Preporučujemo i tekstove: