Neke namirnice štite od katarakte, zaključak je istraživanja koje je sprovedeno sa blizancima i objavljeno u časopisu Ophthalmology.
Oftalmološki hirurg Kris Hamond sa Kraljevskog koledža u Londonu i njegove kolege analizirali su podatke grupe od 324 para blizanaca. Analizirali su slike njihovih sočiva snimljenih na početku istraživanja i deset godina kasnije.
Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Kod učesnika koji su unosili više vitamina C kroz ishranu, rizik od napredovanja katarakte smanjen je za 33 odsto, a njihova sočiva su bila „čistija“ nakon deset godina u odnosu na one koji su unosili manje vitamina C.
Genetski faktor ima uticaja samo na trećinu promena zamagljenja sočiva kod učesnika. Faktori životne sredine, koji obuhvataju i ishranu, zaslužni su za većinu promena u oku. Tečnost koja okružuje sočivo bogata je vitaminom C koji sprečava da ono oksidira sa godinama i da postane neprozirno.
Rezultati ukazuju da jednostavne promene u ishrani mogu oko zaštititi od katarakte, naglašava dr Hamond.
„Ljudski organizam ne može da proizvodi vitamin C, tako da zavisimo od namirnica koje jedemo. Nije zabeleženo smanjenje rizika kod učesnika koji su uzimali vitaminske tablete, te izgleda da je zdrava ishrana bolja od suplemenata“, kaže Kejt Jonova-Doing, koautor istraživanja.
Mnoge vrste voća i povrća su bogate vitaminom C, uključujući i: pomorandže, kivi, jagode, ananas, papriku, brokoli, guavu, papaju…
Pronađite i druge tekstove o katarakti na linku ovde.