Početna Magazin Godine Brza hrana – spora pamet

Brza hrana – spora pamet

Brza hrana – spora pamet

Istraživanje državnog univerziteta u Ohaju koje je ispitivalo 8.500 mladih Amerikanaca, i koje je objavljeno u časopisu Klinička pedijatrija, utvrdilo je vezu između znatno slabijih rezultata učenika koji češće jedu brzu hranu.

Izveštaj je utvrdio da posećivanje popularnih restorana brze hrane (McDonald’s, Burger King, Pizza Hut i KFC) u 10. godini života može imati efekte i tri godine kasnije, kada su đaci u osmom razredu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Istraživanje je bilo fokusirano na uticaj brze hrane na gojaznost kod dece. Međutim, pojavili su se i dokazi da je ovakva ishrana povezana sa slabijim rezultatima u školi – kaže Kelly Purtell, autorka studije.

brza hrana deca ishrana ucenje skola

Dijagram

Od ispitane dece, preko 52 odsto jelo je brzu hranu od jednom do tri puta u sedmici pre ispitivanja (drugi stubac).

Oko 10 odsto dece brzu hranu jede svaki dan (crni stubac), a još 10 odsto od 4 do 6 puta nedeljno (treći stubac).

Oko 30 odsto ispitane dece nikada ne jede brzu hranu (prvi stubac).


Studija je obuhvatila i potencijalno zbunjujuće varijable kao što su socioekonomski indikatori (porodični prihodi, mesto stanovanja), ali i fizičku aktivnost, gledanje TV-a – sve što bi moglo da utiče na preciznost dobijenih rezultata.

Studija nudi dve teorije o uzrocima veze brze hrane i lošijeg uspeha u školi:

  • nedostatak gvožđa u brzoj hrani koji usporava neke procese u mozgu
  • manjak koncentracije i pažnje zbog viška masti i šećera u brzoj hrani.

Prosek ocena iz hemije za decu koja jedu svakog dana bio je 79, a za one koji nikad ne jedu bio je 83 odsto od maksimuma, prenosi RT.

Kada se uzme u obzir da je reč o razlici koja se pojavljuje već u osnovnoj školi, i da ne bi bilo čudno da eksponencijalno raste u narednim godinama školovanja, posledice nezdrave ishrane po decu čine se daleko pogubnijim nego što je već poznato.