Istraživanje državnog univerziteta u Ohaju koje je ispitivalo 8.500 mladih Amerikanaca, i koje je objavljeno u časopisu Klinička pedijatrija, utvrdilo je vezu između znatno slabijih rezultata učenika koji češće jedu brzu hranu.
Izveštaj je utvrdio da posećivanje popularnih restorana brze hrane (McDonald’s, Burger King, Pizza Hut i KFC) u 10. godini života može imati efekte i tri godine kasnije, kada su đaci u osmom razredu.
Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
– Istraživanje je bilo fokusirano na uticaj brze hrane na gojaznost kod dece. Međutim, pojavili su se i dokazi da je ovakva ishrana povezana sa slabijim rezultatima u školi – kaže Kelly Purtell, autorka studije.
Dijagram
Od ispitane dece, preko 52 odsto jelo je brzu hranu od jednom do tri puta u sedmici pre ispitivanja (drugi stubac).
Oko 10 odsto dece brzu hranu jede svaki dan (crni stubac), a još 10 odsto od 4 do 6 puta nedeljno (treći stubac).
Oko 30 odsto ispitane dece nikada ne jede brzu hranu (prvi stubac).
Studija je obuhvatila i potencijalno zbunjujuće varijable kao što su socioekonomski indikatori (porodični prihodi, mesto stanovanja), ali i fizičku aktivnost, gledanje TV-a – sve što bi moglo da utiče na preciznost dobijenih rezultata.
Studija nudi dve teorije o uzrocima veze brze hrane i lošijeg uspeha u školi:
- nedostatak gvožđa u brzoj hrani koji usporava neke procese u mozgu
- manjak koncentracije i pažnje zbog viška masti i šećera u brzoj hrani.
Prosek ocena iz hemije za decu koja jedu svakog dana bio je 79, a za one koji nikad ne jedu bio je 83 odsto od maksimuma, prenosi RT.