Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 5. do 12. januara 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 5. do 12. januara 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 5. do 12. januara 2015. godine

Uštap u Raku na početku sedmice obeležiće je celu. Neće biti drugih ni približno toliko snažnih dešavanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od značajnijih, prelaz Merkura u znak Vodolije dešava se isto u ponedeljak. Na ulasku u ovaj znak, Saturn će ga pozdraviti sekstilom iz Strelca – dobro će nam doći malo više razuma.

Tokom skoro cele sedmice Merkur, Venera i Mars, tri lične planete, biće zajedno u znaku Vodolije. Merkur i Venera se nalaze veoma blizu, ali neće doći do tačne konjukcije, dok Mars prelazi poslednje stepene Vodolije koju će 12. januara napustiti i ući u znak Riba.

Sredinom sedmice, ove tri planete će, jedna po jedna, dolaziti u opoziciju sa Mesecom u Lavu, a Lilit će iz Device sa Merkurom i Venerom napraviti inkonjukciju. Ne baš sasvim prijatno, ali ni ništa značajno niti posebno strašno. Kao da nam planete daju slobodno kako bismo „svarili“ ono što nam je donela prethodna sedmica i posebno, ono što će nam doneti Pun mesec u Raku na samom početku ove sedmice.

Čak i ulazak Merkura u Vodoliju kao da označava i neko, kratko, usporavanje. Jer tek što bude ušao u Vodoliju, par sati pre Uštapa, Merkur će, nekoliko sati nakon ove lunacije, ući i u tzv. „zonu senke“. Ova zona označava stepene koje će Merkur ponovo preći nakon što bude krenuo retrogradno – 21. januara. O tome ćemo više pisati za dve nedelje, kako se dan okretanja Merkura bude približio.

Za sada samo objašnjenje da „zona senke“ nije ništa negativno, ali označava period usporavanja i pripreme za retrogradni hod. Ovo su dani za koje dobijamo šansu na popravnom i to ne jednom već dva puta.

Mnogi, međutim, možda neće biti radi da bilo šta ponavljaju. Ovde je važno da zastanemo i da vam ponovimo: astrologija nudi putokaze, mi biramo puteve; ona služi da olakša razumevanje, ali ona ne nudi iste odgovore za sve.

Ovaj Pun mesec nas suočava sa izborima koje smo sami pravili prethodnih par godina. Upirući pogled u prošlost, osvetljava nam budućnost. Želimo li da povežemo svoje delovanje u smislen niz i da pogledamo u kom pravcu nižemo dalje? Možda ne, ali bi nam bilo bolje. I to je najčešće najveća muka – suočiti se sa svojim izborima, postupcima i činjenicom da smo sami odgovorni.

Pun mesec ili Uštap – kako ga u Srbiji zovemo, jeste Mesec koje obasjava Sunce koje se nalazi tačno sa druge strane Zodijaka. Dakle, kada Sunce u Jarcu, znaku nasuprot Raka, direktno obasjava Mesec u Raku, imamo Pun mesec u Raku.

Uštap označava kulminaciju ili završetak nekog procesa, dešavanja. Nije svaki Uštap, kao ni svaki Mlađak, podjednako snažan i ne donosi svaki velike promene. Ukoliko ne aspektuju natalnu planetu ili osu, Mlad i Pun mesec dobijaju na većem značaju samo ako su eklipse tj. pomračenja.

Prve sledeće eklipse (one obično idu u paru) dešavaju se 20. marta i 4. aprila. Upravo do tog perioda ćemo i imati više izazova, a nakon toga 2015. izgleda mnogo lakša.

Ali do tada, ovaj Uštap 5. januara deluje kao „uvod u zaključak“. Najbliži aspekt koji ovaj Pun mesec pravi jeste kvadrat (izazovni aspekt od 90°) sa Severnim mesečevim čvorom u Vagi tj. Južnim mesečevim čvorom u Ovnu (čvorovi su krajevi jedne iste ose, pa uvek stoje nasuprot jedan drugom). Upravo čvorovi i omogućavaju eklipse konjukcijom. A sada imamo kvadrat.

Pored toga, Sunce, Mesec i čvorovi upetljali su se u sukob Urana i Plutona. Sunce pravi konjukciju sa Plutonom u Jarcu, a Uran sa Južnim mesečevim čvorom. Svi zajedno obrazuju kardinalni krst na nebu (raspoređeni su u obliku krsta u kardinalnim znacima i međusobno su ili u konjukciji, kvadratu ili opoziciji: Mesec u Raku – Severni mesečev čvor u Vagi – Sunce i Pluton u Jarcu – Južni mesečev čvor i Uran u Ovnu).

Sukob Urana i Plutona je, znate već ako ste redovni čitalac Penzinovog horoskopa, sukob koji se odražava na celokupno društvo i utiče na njegovo menjanje. Osetio se još 2011. godine, ali prvi tačan kvadrat između ove dve planete bio je obrazovan 24. juna 2012. godine, a poslednji, sedmi biće 17. marta ove godine.

Nije lako živeti u okruženju koje se menja, dok nam se izmiču oslonci na koje smo navikli, a nismo još našli nove. Ali smo mi, na ovim prostorima, makar dobro istrenirani (ako je za utehu), pa možda lakše plivamo u ovakvim okolnostima. O sukobu ove dve planete možete više pročitati u Horoskopu za 15. decembar 2014.

U ponedeljak, u zoru, Uštap aktivira ovaj sukob i povezuje ga sa ličnim planom. Mesečevi čvorovi se mogu opisati i kao svojevrsan portal koji povezuje prošlost i budućnost. Pošto su ovako pozicionirani tokom Uštapa, prošlost o kojoj nam oni pričaju jeste ona prošlost vezana za period početka ovih kardinalnih promena, dakle period prethodnih par godina. Ovo je početak završetka, kulminacije koju možemo da očekujemo od kraja marta do kraja proleća.

Značajna astro dešavanja ove sedmice:

  • ponedeljak – (u 5:53) Pun mesec na 15. stepenu Raka
    Merkur ulazi u znak Vodolije
    Merkur u Vodoliji sekstil Saturn u Strelcu