Početna Magazin Godine 7 tajni za unapređivanje mozga

7 tajni za unapređivanje mozga

7 tajni za unapređivanje mozga

Mnogo toga ne znamo o mozgu, ali sada otkrivamo da se on zapravo stalno razvija i da je moguće postati pametniji u bilo kom životnom dobu pomoću određenih vežbi i razrađenih strategija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poslednja granica za otkrivanje nije svemir, već ljudski mozak, smatra dr Sandra Bond Čepmen, osnivačica i generalna direktorka Centra za zdravlje mozga na Univerzitetu Teksas u Dalasu. Ona je svojim govorom na TED konferenciji želela da ohrabri ljude da fokus svog istraživanja okrenu ka sebi.

Uz dužno poštovanje „Zvezdanih staza“, dr Čepman ipak smatra da je razumevanje i omogućavanje maksimalnog korišćenja potencijala ljudskog mozga takođe važna granica koju treba otkriti.

Treba imati u vidu da je mozak najjača, najneverovatnije složena elektro-biohemijska mašina koja je ikada stvorena. Iznad i iza naših očiju nalazi se sto milijardi neurona u malim ljuskama od kalcijuma, protkanih organskim pumpama, kanalima i prekidačima.

Do nedavno, smatralo se da je ovaj složeni organ statičan i nepromenljiv. To je daleko od istine. Istraživanja Centra za zdravlje mozga pokazuju da je mozak dinamičan, prilagodljiv, fleksibilan i može se obnavljati.

Ovo saznanje, uz snažnu posvećenost primeni naučenog, ima potencijal da dramatično unapredi mentalne kapacitete ljudi, bez obzira na njihove godine, čak i kod onih koji su pretrpeli povrede ili bolesti mozga.

Više od 30 godina karijere u istraživanju mozga, kao i rad u Centru za zdravlje mozga, dovele su dr Čepmen do razvoja sedam naučno utvrđenih tajni koje svako može da primeni kako bi unapredio performanse mozga. Njih dr Sandra Čepmen naziva „tajnama“ jer osporavaju konvencionalna shvatanja i današnje pritiske društva.

Iznenađujuće je to koliko su ovi saveti u suprotnosti sa životom i radom prosečnog savremenog čoveka. Frenetičan način života koji je karakterističan za zapadni svet u 21. veku nije pogodan za zdravlje mozga, objasnila je dr Čepmen za Hafington post.

Iako su opisi koji su ovde dati prilagođeni radno sposobnim odraslim ljudima, „7 tajni“ su takođe izuzetno korisne i za sve druge. Tinejdžeri koji odrastaju u siromaštvu, zdrave starije osobe i one koje doživljavaju kognitivno opadanje, kao i oni koji su pretrpeli povredu mozga – svi oni mogu imati koristi od sprovođenja sedam tajni.

1. tajna: Počnite sa single tasking-om

Oni koji se ponosno predstavljaju kao multitasking osobe (osobe koje rade više stvari odjednom) trebalo bi da shvate da naš mozak nije stvoren za obavljanje dva zadatka istovremeno – umesto toga, on mora brzo da se prebacuje sa jednog na drugi, nepovezani zadatak. Obavljanje više zadataka odjednom umara mozak i pokreće hormone stresa.

Posvećivanje potpune pažnje zadatku koji obavljate u tom trenutku (single tasking) povećaće tačnost, inovativnost i brzinu.

2. tajna: Ograničite količinu podataka

Zahvaljujući našem društvu koje pokreće tehnologija i koje je maksimalno ispovezivano, sama količina informacija kojima smo svakodnevno izloženi skoro je 200 puta veća nego pre 20 godina.

Istraživanje pokazuje da ovo preopterećenje podacima ima svoju cenu. Umovi sa visokim performansama efikasniji su pošto znaju šta da blokiraju, a na šta da usmere svoju pažnju.

Ograničite unos podataka kako biste poboljšali prirodnu sposobnost mozga da blokira nebitne stvari.

3. tajna: Detoksikacija smetnji

U proseku, ljudi rade oko tri minuta pre nego što ih prekinu. Komplikovanjem stvari, tehnologija zapravo preuređuje naš mozak kako bi postao zavisan od prekida, dok sa nestrpljenjem čekamo sledeći zvuk koji će nam signalizovati dolazak novog mejla, teksta ili novog posta na društvenim mrežama. Utišavanjem telefona i kompjutera i zatvaranjem vrata od kancelarije, zapravo ćete ubrzati sposobnost svog mozga da završi zadatke.

4. tajna: Mislite krupno

Projektovan da se prebacuje sa detalja na veliku sliku i obratno, mozak je zagušen prevelikim fokusom na detalje i sitnice.

Odvajanjem vremena da se razmisli o problemu ili ideji sa velike udaljenosti, pomeriće perspektivu i osnažiti moždane sisteme kako bi se stvorile snažne ideje i revolucionarna rešenja. Istraživanje Centra pokazalo je da na taj način moždani sistemi jačaju na nekoliko zdravstvenih nivoa.

5. tajna: Kalibrišite mentalni napor

Mentalna snaga, baš kao i fizička, može biti iscrpljena. Odredite prioritete u toku dana fokusiranjem napora na najvažnije zadatke tokom perioda kada je vaš mozak najoperativniji, što je obično na početku dana.

6. tajna: Budite inovativni

Prekidanje rutine važno je za zdravlje mozga i njegove performanse. Naši mozgovi traže novine i inovacije, zato izazovite sebe da proširite znanja i naučite nove veštine.

7. tajna: Motivišite se

Iako je važno da naučite nove veštine, mozak je najsrećniji kada istražuje oblasti koje su vaša strast. Fokusiranje na ono što vas motiviše zapravo povećava stopu učenja.