Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 16. do 23. marta 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 16. do 23. marta 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 16. do 23. marta 2015. godine

Mnogo lomova nosi ova sedmica, ali sirotinja se revolucije ne boji. Zakoračite slobodno. Verujte u sebe.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Christophe Kiciak

Ovo su te promene koje živimo. Stvaramo istoriju, menjamo svet. Udžbenici govore o odlukama velikih, ali odluke velikih moraju biti praćene promenom svesti i stava one većine koju čine mali.

Mi se prilagođavamo opštim uslovima društva u kome živimo, ali menjanjem svog mikrosveta utičemo i na promene na velikom planu. Ne treba nikad sumnjati u to. Jer ako sumnjate u svoju sposobnost da makar donekle utičete na dešavanja u svom životu, taj život, čak i ako bi bio blizak idealu, prestaje da bude vredan življenja.

Jer život čine promene, a lepotu života čini naša hrabrost i spremnost da menjamo stvari.

Ova sedmica nosi sa sobom velika astrološka dešavanja. Njih možda nećemo osetiti odmah ili smo neke aspekte već doživeli, ali kada se jednog dana budemo osvrtali na ovo vreme, moći ćemo da primetimo da su ovi dani doneli značajnu promenu u naše živote.

Ovog utorka, na samom početku dana, Uran u Ovnu i Pluton u Jarcu obrazovaće tačan kvadrat. Ovo je poslednji, sedmi kvadrat koji su u prethodnih par godina napravile ove dve planete (v. link na kraju teksta).

Ovaj aspekt obeležava vreme u kome živimo. Urušavaju se stare, prevaziđene društvene strukture i tragamo za novim. Ovo je proces koji traje.

Kad god se dešavaju velike društvene promene, pojedincu je teško. Lakše je živeti u uslovima koji su nam poznati, na koje smo naviknuti. Kada gubimo oslonac u poznatom, novo, koliko god bilo bolje za nas, predstavlja izazov i čak muku. Najteže je što mi iz naše perspektive često i ne možemo da sagledamo stvaranje nečeg novog. Promene doživljavamo kao oluju koja nas šiba, a mi ne uspevamo da nađemo zaklon od nje.

Tek sa neke vremenske distance moći ćemo da sagledamo šta je to što smo u ovom vremenu stvorili. I tek ćemo tada moći da sudimo. Sada možemo samo da se trudimo da se u vremenu koje se menja snađemo što bolje možemo.

Uticaj ovog kvadrata osećaće se sigurno makar još godinu dana. Za koju godinu ćemo moći da vidimo razliku u svetu pre i nakon sukoba Urana i Plutona u kardinalnim znacima.

Samo nekoliko dana nakon ovog kvadrata dešava se totalna solarna eklipsa na 29. stepenu Riba. Kao što uvek ističemo: mi u Penzinu više volimo naše pojmove, a za reč „eklipsa“ postoji naša reč „pomračenje“. Ali tu reč ređe koristimo jer zvuči zlokobno.

Eklipse su normalna pojava. U toku jedne godine bude ih oko četiri. Godine 2009. i 2011. bilo ih je čak šest. Solarna eklipsa 20. marta prva je ovogodišnja od ukupno četiri koliko će ih biti (dve solarne + dve lunarne).

Solarna eklipsa označava početke. Ona je Mlad mesec znatno uvećane snage. A svaki Mlađak nosi sa sobom neko novo poglavlje. Solarna eklipsa otvara mogućnost za čitav novi tom knjige naših života.

Ova eklipsa je posebno zanimljiva po tome što se odigrava na poslednjem stepenu poslednjeg znaka Zodijaka. Eklipse donose i prekide, čišćenje zastarelog i nepotrebnog. Novo poglavlje se piše na novom listu papira. Ali kod ove eklipse kao da je veza između završetka i početka dodatno naglašena.

Samo pola dana nakon nje, Sunce ulazi u prvi znak Zodijaka, u znak Ovna. Ovim počinje nova astrološka godina, novo godišnje doba – proleće, simbol buđenja prirode. Priroda nam daje snažan podsticaj da počnemo ispočetka.

Merkur, planeta intelekta i komunikacije, koja se nalazi u Ribama, ove sedmice ima zanimljive susrete. U ponedeljak, Merkur obrazuje izazovan aspekt, kvadrat, sa retrogradnim Saturnom u Strelcu, a u sredu će se naći na istom stepenu Riba sa Neptunom.

Ovi susreti, zajedno posmatrani, kao da nam govore da je potrebno da se oslonimo na veru, više nego na čistu logiku. Neke stvari jednostavno osećamo, ne moramo sve razumeti. Zakoračite u bolje sutra sa verom u sebe i ljude pored vas. Verujte da možete okrenuti novi list.

Merkur svojim kretanjem povezuje ove sedmice uticaj Saturna i Neptuna. I to je veoma zanimljivo. Jer, da Saturn prošle subote (v. Horoskop za subotu, 14. mart) nije krenuo retrogradno, ove dve planete bi uskoro obrazovale kvadrat između sebe. Ovako ćemo ovaj aspekt čekati još nekoliko meseci.

Ali je zanimljivo da ove sedmice imamo najavu kraja perioda koji je obeležio kardinalni sukob Urana i Plutona, i početak perioda od par godina koji će obeležiti kvadrat između Saturna i Neptuna u promenljivim znacima.

Nakon loma i restrukturiranja (kvadrat Uran/Pluton), stvarnost će nam delovati nejasno, bićemo nesigurni, nećemo razumeti pravila, nećemo razaznavati utvrđene okvire (kvadrat Saturn/Neptun). Ova sedmica kao da nam daje uvid u vezu između ova dva perioda.

Ali nam daje i mogućnost da svoj život upravimo u prvacu koji nama odgovara, uprkos svima i uprkos svemu. Potrebna je samo vera. Ne sreća, ovo nema veze sa srećom. Moramo da verujemo da smo zaslužili i da imamo neotuđivo pravo na upravljanje sopstvenim životom.

Poslednjeg dana ove uzbudljive sedmice, u nedelju, Merkur će obrazovati još jedan aspekt, ovog puta protočan. Sekstil sa Plutonom daje snagu našim postupcima i rečima. Mala potvrda dobrog pravca nakon prvog koraka na novom, neistraženom terenu.

Mnogo lomova nosi ova sedmica, ali sirotinja se revolucije ne boji. Imate li mnogo toga da izgubite? Koliko god da je dana pred vama još ostalo, isplati li se provesti život šćućuren u ćošku? Zakoračite slobodno. Verujte u sebe.


Značajna astro dešavanja ove sedmice:

 • ponedeljak – Merkur u Ribama kvadrat retrogradni Saturn u Strelcu
 • utorak – Uran u Ovnu kvadrat Pluton u Jarcu
  Venera ulazi u znak Bika
 • sreda – konjukcija Merkura i Neptuna u Ribama
 • petak – Solarna eklipsa na 29 stepeni Riba (10:46)
  Sunce ulazi u znak Ovna (23:46)
  Merkur u Ribama inkonjukcija Severni mesečev čvor u Vagi
 • subota – Merkur u Ribama inkonjukcija retrogradni Jupiter u Lavu
  Merkur u Ribama opozicija Lilit u Devici
  Venera u Biku inkonjukcija retrogradni Saturn u Strelcu
 • nedelja – Merkur u Ribama sekstil Pluton u Jarcu

Dugotrajni astrološki uticaji: