Početna Magazin Godine Horoskop za petak, 20. februar 2015. godine

Horoskop za petak, 20. februar 2015. godine

Horoskop za petak, 20. februar 2015. godine

Juče smo imali „priliv“ nebeskih tela u znak Riba, a danas dve planete napuštaju ovaj zodijački znak. Reč je o Marsu i Veneri.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mars će u prvim satima dana ući u znak Ovna, a Venera će uveče slediti njegov primer. Mars u Ovnu ostaje do 31. marta, a Venera do 17.

Vatrenu pokretačku energiju Ovna verovatno ćemo više osetiti u narednim danima. Čak i planeti akcije u njenom sopstvenom znaku treba vremena da se razmaše. Ipak, horoskop za današnji dan ćemo delom iskoristiti da vam damo osnovne smernice za korišćenje ove ovnovske energije Marsa koja će obeležiti 40 narednih dana.

Ako bi se ona i osetila u današnjem danu, čini nam se da bi to bilo pre svega kroz onaj aspekt naivne razdraganosti deteta koje žudi da otkrije svet pred sobom. Mi, na ovim prostorima, dečačke nestašluke i višak energije razumemo kao deo odrastanja i kao način kako se takođe može saznavati svet. Nestašluci često budu kažnjeni, ali nikada nisu unapred sputani.

Eto, tako biste mogli shvatiti i današnji dan: kao silinu deteta željnog da učini nešto, bilo šta. Na poslu, iskoristite ovaj impuls da na drugi način pristupite rešavanju problema i da drugačije obradite stvari. Kod kuće, okrenite se najmlađim članovima porodice i pridružite im se u igri.

Pored te energije, kao podloga ide i blaži uticaj Venere koja danas putuje gotovo uporedo sa Mesecom. Oni se nalaze neposredno jedno uz drugo na prolasku kroz poslednje stepene Riba, ali će se spojiti tek kada uđu u znak Ovna. I taj susret će se desiti zapravo kada subota već počne, ali ako se drugarice nađu u petak veče, zabava će povezati petak sa prvim satima subote.

A dame bi trebalo da iskoriste ovaj zajednički ples dva nebeska tela koji opisuju ženske osobe sa različitih strana. Ne smeta Mars koji se nalazi u blizini. Popodne i veče pripada damama.

Vratimo se sada uticaju koji će u narednom periodu od 40 dana imati prolaz Marsa kroz znak Ovna. Mars je u Ovnu „svoj na svome“. Ovo je njegov znak i tu on bez problema iskazuje svoje kvalitete. Druga strana toga jeste činjenica da i Marsove negativne osobine u ovom znaku dobijaju podsticaj. Na nama je da iskoristimo dato na najbolji mogući način.

Dobru priliku da na pravi način iskoristimo žestinu ovog Marsa, a na se pri tom ne razlupamo, nudi nam pozitivan kontakt između ove planete i Saturna u Strelcu. Trigon između ove dve planete desiće se 26. februara.

Saturnova smirenost i proračunatost može da spreči nepromišljenost Marsa, ali kako je i Saturn u vatrenom Strelcu imaćemo baš veliku dozu pokretačke energije koju bismo mogli dobro iskoristiti da rešimo probleme koji se odavno vuku, da presečemo na pravi način i pokrenemo nove projekte. (Više o Saturnu u znaku Strelca pročitajte na linku navedenom na kraju ovog teksta.)

Period kada se treba čuvati nabujale snage koja bezglavo srlja, ali i nadati se da će možda grubo, ali efikasno biti pokrenute do juče potpuno blokirane stvari, jeste period od oko 5. do oko 20. marta 2015. godine. Mars će prvo obrazovati trigon sa retrogradnim Jupiterom u Lavu (10. marta tačno), zatim dolazi u konjukciju sa Uranom (11. marta tačno) i onda pravi kvadrat sa Plutonom u Jarcu (12. marta tačno).

Oni čitaoci Penzina koji se makar malo razumeju u astrologiju, znaju već iz samog ovog niza da će ovi dani doneti značajne novine. Nećemo ovde širiti priču, samo ćemo vas podsetiti da će poslednji kvadrat između Urana i Plutona biti 17. marta i da bi Mars mogao biti i te kako bitan pokretački element u toj priči. (V. link na kraju teksta o kvadratu između Urana i Plutona)

Ali da se vratimo na prvi martovski aspekt – trigon sa Jupiterom. Ovo je entuzijazam, polet, svest da se sve može što se hoće. Jasno je kako svako može da iskoristi ovako nešto, ali je ovo posebno dobro za one osobe koje nisu sklone zaletanju, koje su plašljive i isuviše obazrive. Njima ovaj aspekt donosi „vetar u jedra“.

Oni drugi, trebalo bi da probaju da se obuzdaju jer em bi ovo moglo samo po sebi biti suviše nepotrebnog podstreka za njih, em je ovaj aspekt naslonjen na drugi i u tesnoj vezi sa njim – na konjukciju sa Uranom.

Sa Uranom se inače nikad ne zna. Kod njega je jedino predvidljiva njegova nepredvidljivost. Kuda će se stvari okrenuti, ne znamo. Kod Urana je ključna reč: iznenađenje! A kada se izmeša uticaj dve žustre planete u znaku koji je simbol akcije – čuvajte se! To pršti, to ne zna gde udara.

Uz sve to, eto ga, kao igrač koga uvode sa klupe, ali koji neočekivano menja tok utakmice – Pluton. Hoće li naše delovanje doći u sukob sa ambicijama drugih? Hoćemo li otvoriti neke stare, prividno zalečene, ali pod površinom zagnojene odnose?

Mart je pun energije, ali treba znati postupati sa njom. A malo je takvih znalaca danas.

Dugotrajni astrološki uticaji: