Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 15. do 22. decembra 2014. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 15. do 22. decembra 2014. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 15. do 22. decembra 2014. godine

Sledeće sedmice nas čekaju novi počeci, a ove je potrebno da napravimo veliko spremanje. Potrebno je raščistiti i raskrčiti da bi se počelo ispočetka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sunce će ove godine ući u znak Jarca u prvim minutima 22. decembra. Ali i ove sedmice Jarac je dominantan znak. Nekome će to prijati, nekom ne. U svakom slučaju, uvek je bolje iskoristiti datu energiju umesto da joj se suprotstavljamo.

Na samom početku sedmice imamo šesti od ukupno sedam kvadrata između Urana u Ovnu i Plutona u Jarcu. Ovaj niz istog aspekta između ove dve planete dešava se od 2012. godine. Poslednji egzaktni kvadrat desiće se 17. marta 2015. ali ćemo njegov uticaj osećati još izvesno vreme.

Uran i Pluton su tzv. generacijske planete – sporo se kreću i njihov uticaj se odražava na karakteristike čitave generacije, a njihovi tranziti utiču na čitavu epohu i donose društvene promene. Ova društvena kretanja se, naravno, preslikavaju i na živote nas, pojedinaca – sićušnih šrafova koji promene čine mogućim, ali na koje i utiče mehanizam čiji su deo.

Upravo o tom uticaju na pojedinca ćemo se nešto više baviti u horoskopu za ponedeljak. U ovom pregledu ćemo još samo napomenuti (na Penzinu ste već mogli da čitate o tome) da su promene koje kvadrat između Urana i Plutona donosi značajne i da ćemo taj značaj verovatno sagledati bolje tek sa neke istorijske distance.

Što se uticaja na pojedinačna bivstvovanja tiče, ovakve promene nikada nisu lake, čak i ako se ispostave kao veoma pozitivne na duže staze. Dobra vest je da smo se do sada već prilično navikli (uostalom ovo je pretposlednji, šesti(!) kvadrat u proteklih par godina) i verovatno je većina naučila kako da se, čak i nesvesno, prilagodi razvoju situacije.

Ovo je kvadrat između dve planete u kardinalnim znacima, ali mi ove sedmice naglasak stavljamo na znak Jarca jer Venera već boravi u njemu (od 10. decembra), a Merkur u sredu, 17. decembra, ulazi u ovaj znak. Obe planete će obrazovati zanimljive aspekte u toku ove sedmice, dajući svom boravku u Jarcu snažniji značaj.

Merkur će odmah po ulasku u ovaj zemljani znak napraviti trigon sa Lilit koja je krajem meseca novembra ušla u znak Device, dajući nam mogućnosti da malo smirimo strasti i nove početke usmerimo u konstruktivnom pravcu. Merkurov sekstil sa Neptunom u Ribama daje nam i potrebnu snagu imaginacije – jer bez prihvatanja maštanja i kanalisanja nadanja ne bi bilo ni početaka niti ikakvih pomaka.

Venera, za razliku od Merkura, neće ove sedmice praviti protočne aspekte već će zdušno pomagati u pravljenju kardinalnog loma. Iako se u vreme egzaktnog kvadrata između Urana i Plutona ona nalazi sedam stepeni ispred, Mesec koji plovi Vagom (još jednim kardinalnim znakom) praveći prvo u ponedeljak kvadrat sa Venerom, a zatim u utorak opoziciju sa Uranom, odnosno kvadrat sa Plutonom – spaja uticaj ovih planeta. Jako, moćno, pokretački – kardinalno.

Neka vas Venera ne zavara – njene ambiciozne želje i prohtevi u Jarcu mogu itekako doprineti rešenosti da se stvari isteraju na čistac, da se nešto završi i druga priča počne. U subotu će doći na isti stepen na kome se nalazi i Pluton u Jarcu i obrazovaće kvadrat sa Uranom. Kakva god pomeranja u našim životima ovo bude donelo, dobro će nam doći uteha koju nudi Hiron iz Riba praveći sa Venerom sekstil. U igrama moći, koje su ove sedmice na programu svih sfera naših života, uvek neko bude povređen.

Ali je nekada i dobro napraviti čiste rezove da bi se nastavilo dalje bez suvišnog tereta loših veza, navika, stila života, načina rada… Takav presek nam olakšava sekstil između Urana u Ovnu i Marsa u Vodoliji. Ako je „čist“, ne znači da je bezbolan, ali se u svakom slučaju, lakše podnosi i brže zaceljuje.

Ovo je, inače, poslednji aspekt Urana pre nego što u sledeći ponedeljak, nakon pet meseci retrogradnog hoda, krene direktno. Kao što spomenusmo, 22. avgusta i Sunce prelazi u znak Jarca, a tog istog dana, na samom početku ovog znaka, imamo i Mlad mesec. Saturn sledeće sedmice, posle više od dve godine boravka u Škorpiji, prelazi u znak Strelca.

Dakle, sledeće sedmice – novi počeci, a ove sedmice – veliko spremanje. Potrebno je raščistiti i raskrčiti da bi se počelo ispočetka. Ko kaže da novogodišnje odluke moraju da počnu da se sprovode od 1.1? Ove sedmice rešite, da biste već sledeće počeli sa njihovim sprovođenjem. Živite u ritmu prirode, a ne društvenih konvencija.