Kada je reč o dodacima ishrani, od svih „klasičnih“ vitamina, u najvećoj meri se pokazala korisnost vitamina D u obliku suplementa.
Vitamini su organska jedinjenja otkrivena između 1913. i 1941. godine i nazvana vitamin A, B, C itd. Od svih „klasičnih“ vitamina, vitamin D je ubedljivo najkorisniji da se uzima u obliku dodatka ishrani.*
Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Meta-analiza iz 2008. godine (pregled nekoliko istraživanja na istu temu) 17 randomiziranih kontrolisanih ispitivanja zaključila je da vitamin D smanjuje ukupnu smrtnost odraslih. Meta-analiza iz 2013. godine 42 randomizirane kontrolisane studije došla je do istog zaključka.
Drugim rečima, slučajnim odabirom učesnika koji uzimaju dodatke i strogim kontrolisanjem drugih promenljivih (čime se smanjuje efekat zbujujućih faktora), istraživači su zaključili da su osobe koje su svakodnevno uzimale dodatak vitamina D živele duže od onih koje nisu.
Drugim istraživanjima je zaključeno da deca, uzimanjem dodatka vitamina D mogu da smanje rizik od dobijanja gripa. Takođe je zaključeno i da stariji mogu da poprave zdravlje kostiju i smanje rizik od preloma.
Naravno, iako su naširoko priznata kao najbolji način za testiranje efikasnosti tretmana, randomizirana kontrolisana ispitivanja imaju svoja ograničenja. U ovom slučaju, najveće je to da nam ova ispitivanja ne mogu mnogo reći o mehanizmu po kom vitamin D smanjuje smrtnost ili obezbeđuje druge zdravstvene benefite.
Ipak, uzimajući u obzir dokazanu korist i činjenicu da se nije pokazao ni malo štetnim**, vitamin D bi mogao da bude vredan dodatak svakodnevnoj ishrani.
- Vitamini i dodaci ishrani koje vredi uzimati – Probiotici
- Vitamini i dodaci ishrani koje vredi uzimati – Cink
- Vitamini i dodaci ishrani koje vredi uzimati – Nijacin
- Vitamini i dodaci ishrani koje vredi uzimati – Beli luk
Napomene Penzina:
* Ovaj tekst časopisa Smithsonian prenosimo jer se i u Srbiji može naći sve veći broj raznih dodataka koji se reklamiraju kao magični za zdravlje. Međutim, treba naglasiti da se radi pre svega o dodacima koji su industrijski proizvod, a ne o vitaminima, mineralima i fitoelementima koji se nalaze u hrani. Oni su nezamenljivi i dragocen izvor zdravlja čoveka. To niko ne dovodi u pitanje.
Fotografija kojom je ilustrovan tekst prikazuje pečenu ribu, jer je riba odličan prirodan izvor vitamina D. U ovom tekstu, kao i u celom serijalu, reč je o industrijskim dodacima ishrani.
O vitaminu D možete čitati i u tekstovima:
- Da li vitamin D smanjuje rizik od smrti kod obolelih od raka?
- Nedostatak vitamina D doprinosi razvoju multipla skleroze
- Sezonska depresija i regulatorna uloga vitamina D
- 7 hranljivih materija važnih za zdravlje mozga
- 5 znakova nedostatka vitamina D
- Sezonska depresija i regulatorna uloga vitamina D
- Ustanovljena veza između vitamina D i kognitivnog oštećenja