Početna Magazin Godine Sezonska depresija i regulatorna uloga vitamina D

Sezonska depresija i regulatorna uloga vitamina D

Vitamin D bi mogao da igra regulatornu ulogu u predupređivanju ili lečenju sezonskog afektivnog poremećaja tj. sezonske depresije koja, prema nekim procenama, pogađa 10% stanovništva.

Umesto da bude samo jedan od faktora koji doprinose razvoju sezonskog afektivnog poremećaja (sezonske depresije), vitamin D može da odigra regulatornu ulogu, sudeći prema hipotezi istraživanja objavljenog u časopisu Medical Hypotheses.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sezonski afektivni poremećaj je poligenski i multifaktorski poremećaj koji uključuje biološke i psihološke podmehanizme koji se tiču depresije, godišnjih doba, cirkadijalnih ritmova, osetljivosti mrežnjače, pigmentacije irisa, faktora spavanja i neurotransmitera uključenih u ove sisteme, objašnjavaju naučnici.

U okviru te multifaktorske konceptualizacije, Alen Stjuart sa Univerziteta Georgia College of Education i njegove kolege analizirali su više od stotinu tekstova o mogućim doprinosima vitamina D ovim podmehanizmima.

Postoji nekoliko razloga za pretpostavku da vitamin D igra regulatornu ulogu: 

  1. Nivo vitamina D u organizmu varira u zavisnosti od godišnjih doba i u direktnoj je vezi sa raspoloživom količinom sunčevih zraka. „Na primer, istraživanja pokazuju da postoji zaostatak od oko osam sedmica između vrha intenziteta ultravioletnog zračenja i pojave sezonske depresije, što je u korelaciji sa vremenom potrebnim da se UV zračenje pretvori u vitamin D u organizmu.“
  2. Najniži nivoi vitamina D primećeni su kod depresivnih osoba (kao i kod osoba sa drugim psihijatrijskim poremećajima) u poređenju sa komparativnim grupama.
  3. Nivo vitamina D u centralnom nervnom sistemu utiče na proizvodnju neurotransmitera serotonina i dopamina koji su u korelaciji sa depresivnim stanjima.
  4. Vitamin D i srodni elementi nalaze se u svim oblastima srednjeg mozga (mezencefalona) i naročito su koncentrisane u hipotalamusu, oblasti koja obuhvata sisteme cirkadijalnih ritmova i veliki deo njihovih neuronskih kola.
Za većinu ljudi, nekoliko minuta svakodnevnog izlaganja suncu trebalo bi da bude dovoljno za održavanje odgovarajućeg stanja vitamina D, kažu istraživači.

Za druge osobe, sklone depresiji, ovo istraživanje je dobar podstrek da porazgovaraju sa svojim lekarem opšte prakse o uvođenju vitamina D kao dodatka ishrani ili o uvođenju više namirnica bogatih ovim vitaminom u svoju zimsku ishranu. U svakom slučaju, svima sigurno prija šetnja i čak i kad je tmurno vreme, potrudite se da neko vreme provedete van zatvorenog prostora.

Sezonska depresija, prema nekim procenama, pogađa do 10 odsto stanovništva, u zavisnosti od geografskog položaja.