Vitamini i dodaci ishrani koje vredi uzimati – Beli luk

Kada se uzima kao koncentrovani suplement, beli luk se pokazao kao efikasan tretman za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poslednji dodatak ishrani koji, prema časopisu Smithsonian, vredi uzimati jeste – beli luk. Kada se uzima kao koncentrovani suplement, beli luk se pokazao kao efikasan tretman za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Meta-analiza objavljena 2008. godine koja je obuhvatila 11 randomiziranih kontrolisanih ispitivanja (u kojima su slične grupe učesnika dobijale ili dodatak ishrani na bazi belog luka ili placebo, pa su rezultati upoređeni) zaključila je da, sveukupno, dnevni unos belog luka smanjuje krvni pritisak, a najznačajniji rezultati su postignuti kod odraslih osoba koje su na početku ispitivanja imale visok krvni pritisak.

Sa druge strane, bilo je i tvrdnji da dodaci od belog luka mogu da spreče pojavu raka, ali dokazi nisu čvrsti.
Posmatračka istraživanja (koja se oslanjaju na podatke dobijene od ljudi koji već uzimaju dodatke na svoju ruku) pronašla su vezu između konzumacije belog luka i smanjenog rizika od raka, ali bi ova korelacija mogla da bude rezultat drugih faktora. Kontrolisane studije nisu uspele da ponove ovaj rezultat.

Napomena Penzina: Ovaj članak, kao i ostali iz serije (linkovi ispod), odnose se na dodatke ishrani, tzv. suplemente. Dakle, ovde nije reč o prirodnom belom luku. Verujemo da i on ima dobar učinak. Ko voli, može da uživa istovremeno negujući svoje zdravlje. Kod prirodnog belog luka bitno je samo da vodite računa i o svojoj okolini.

Ukoliko vas zanima koju hranu treba jesti, a koju treba izbegavati kad neko ima visok krvni pritisak, preporučujemo tekst: 7 stvari koje treba i ne treba jesti da biste smanjili pritisak

Fotografija: Steve Buissinne za Pixabay