Vitamini i dodaci ishrani koje vredi uzimati – Cink

Cink značajno smanjuje trajanje prehlade i njene simptome čini manje ozbiljnim. 

Vitamin C* ništa ne čini kada je u pitanju prevencija prehlade, ali zato drugi širokorasprostranjen dodatak koji se koristi i protiv prehlade – cink, zapravo je vredan uzimanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Cink, mineral koji je uključen u toliko mnogo različitih aspekata ćelijskog metabolizma ljudskog organizma, izgleda da sprečava replikaciju rinovirusa, mikroba koji izazivaju prehladu. Do ovog zaključka se došlo na osnovu brojnih istraživanja.

Pregled 13 terapeutskih istraživanja iz 2011. godine – u kojima je pacijentima koji su tek dobili prehladu davan cink u formi dodataka ishrani i čije je stanje onda poređeno sa stanjem pacijenata koji su dobili placebo – pokazao je da je ovaj mineral značajno smanjio trajanje prehlade, a druge simptome učinio manje ozbiljnim.

Pa ako osećate da vas hvata prehlada, nemojte se predozirati vitaminom C, već uzmite pastilu ili pilulu cinka da biste se što pre oporavili.

*Napomena Penzina: Ovaj tekst časopisa Smithsonian prenosimo jer se i u Srbiji može naći sve veći broj raznih dodataka koji se reklamiraju kao magični za zdravlje. Međutim, treba naglasiti da se radi pre svega o dodacima koji su industrijski proizvod, a ne o vitaminima, mineralima i fitoelementima koji se nalaze u hrani. Oni su nezamenljivi i dragocen izvor zdravlja čoveka. To niko ne dovodi u pitanje.

Još par tekstova u kojima se govori o korisnosti cinka:

Kada je u pitanju prehlada, mogli bi vas zanimati i tekstovi: