Magazin Godine Zdravlje

Vitamini i dodaci ishrani koje vredi uzimati – Cink

Cink značajno smanjuje trajanje prehlade i njene simptome čini manje ozbiljnim. 

Vitamin C* ništa ne čini kada je u pitanju prevencija prehlade, ali zato drugi širokorasprostranjen dodatak koji se koristi i protiv prehlade – cink, zapravo je vredan uzimanja.

Cink, mineral koji je uključen u toliko mnogo različitih aspekata ćelijskog metabolizma ljudskog organizma, izgleda da sprečava replikaciju rinovirusa, mikroba koji izazivaju prehladu. Do ovog zaključka se došlo na osnovu brojnih istraživanja.

Pregled 13 terapeutskih istraživanja iz 2011. godine – u kojima je pacijentima koji su tek dobili prehladu davan cink u formi dodataka ishrani i čije je stanje onda poređeno sa stanjem pacijenata koji su dobili placebo – pokazao je da je ovaj mineral značajno smanjio trajanje prehlade, a druge simptome učinio manje ozbiljnim.

Pa ako osećate da vas hvata prehlada, nemojte se predozirati vitaminom C, već uzmite pastilu ili pilulu cinka da biste se što pre oporavili.

*Napomena Penzina: Ovaj tekst časopisa Smithsonian prenosimo jer se i u Srbiji može naći sve veći broj raznih dodataka koji se reklamiraju kao magični za zdravlje. Međutim, treba naglasiti da se radi pre svega o dodacima koji su industrijski proizvod, a ne o vitaminima, mineralima i fitoelementima koji se nalaze u hrani. Oni su nezamenljivi i dragocen izvor zdravlja čoveka. To niko ne dovodi u pitanje.

 

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija