Magazin Godine Zdravlje

Prehlada: nema korisnog leka, osim ponekad paracetamola

Prehlada je posledica nazalne mukoze, obično virusnog porekla. Razvoj prehlade spontano se poboljšava, najčešće u toku nedelju-dve dana.

Kod pacijenata sa dobrim opštim zdravstvenim stanjem, prehlada sama po sebi ne opravdava lekarski pregled, čak ni kada je u pitanju beba ili dete.

Virusi prehlade se prenose udisanjem kapljica koje ih sadrže, a koje u vazduh izbacuju zaražene osobe ili kontaktno – sa ruke na ruku ili preko kontaminiranih predmeta (kvake, telefoni itd).

Ograničavanje prenosa virusa osnovna je mera kada je u pitanju prehlada: često pranje ruku, ograničavanje direktnog kontakta, uklanjanje maramica u kojima je sekret itd. Nijedan lek ne skraćuje dužinu prehlade.

U slučaju glavobolje, bolova u grlu ili groznice tokom prehlade, trebalo bi koristiti paracetamol, čak i kada su u pitanju žene u drugom stanju.

Neke lekove treba odbaciti: sprejeve za nos kod odojčadi koji ih izlažu lažnim prolazima i refleksivnim kardiorespiratornim zastojima; vazokonstriktorne dekongestante koji se primenjuju nazalno ili oralno i koji izlažu neželjenim neuropsihičkim i kardiovaskularnim dejstvima (efedrin itd); antibakterijske i antiseptik lekove i sredstva koji se primenjuju nazalno a koji izazivaju iritacije i alergije; sedativne antihistaminike H1 (hlorfenamin), terpene.

Bolje bi bilo ne koristiti nesteroidne protivupalne lekove i sredstva, uključujući i pastile za sisanje
. Njih treba da izbegavaju trudnice i žene koje bi mogle ostati u drugom stanju, piše specijalizovani časopis Prescrire.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija