Početna Magazin Godine Dovodi li se u pitanje oktobarsko usklađivanje penzija?

Dovodi li se u pitanje oktobarsko usklađivanje penzija?

Dovodi li se u pitanje oktobarsko usklađivanje penzija ukoliko se ne reši pitanje platnih razreda do 1. jula?

Visina penzija se, prema Zakonu o budžetu, usklađuje po pola procenta 1. aprila i 1. oktobra, tj. ukupno jedan procenat za godinu.

Predsednik Saveza penzionera Vojvodine Milan Nenadić objašnjava za Politiku da je ostavljena mogućnost da usklađivanje od oktobra zavisi od propisa koji budu određivali zarade u državnoj upravi.
A njih tek treba utvrditi, te ovaj savez apeluje na buduću vladu da reši pitanje platnih razreda do početka jula kako je i bilo obećano.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Problem, misli Nenadić, jeste što je vlada u ostavci, a pitanje je da li će se nova vlada formirati dovoljno brzo da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu do 1. jula jer, ukoliko se propusti taj rok, nastaće problem sa usklađivanjem penzija od 1. oktobra.

Jedan od poslanika u skupštini Srbije u ostavci kaže da će ovo pitanje biti jedno od prioriteta, ko god bio u novoj vladi.

Milan Nenadić ipak upozorava: „Suština je da penzioneri ni u naredne tri godine ne mogu očekivati ništa bolju situaciju, već naprotiv samo još težu, s tim što država prenebregava činjenicu da, ukoliko ne želi još veće siromaštvo i bedu među najstarijima, mora da počne s usklađivanjem penzija s potrošačkim cenama.“