Početna Magazin Godine Različite boje nosne sluzi govore nam ovo…

Različite boje nosne sluzi govore nam ovo…

Različite boje nosne sluzi govore nam ovo…

U nosnoj duplji neprekidno proizvodimo nosnu sluz koja štiti nosnu sluzokožu i predstavlja prvi filter za naš organizam prilikom udisanja i zaraze putem vazduha. Promene u nosnoj šupljini menjaju i boju i sastav nosne sluzi i zato nam ona može reći ponešto o našem zdravlju…

Analiza nosne sluzi obično se ne koristi kao dijagnostički metod, ali može biti od pomoći da utvrdimo šta se dešava u nosnom kanalu. Ovo je brzi pregled samo nekoliko stvari koje nam boja i sastav sadržaja iz nosa govori o zdravstvenom stanju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovu mapu izradio je otorinolaringolog Raj Sindwani, sa klinike iz Klivlenda, SAD (Cleveland Clinic Head & Neck Institute). Prevod mape (preko dizajna originala) uradio je Penzin.

boja-sluz-nos-sline-bolest-prehlada

Original mape na linku, i prepis mape ispod kome je lakše za čitanje:

Nosna sluz može biti dosadna. Uvek je tu ali ponekada je ima previše. Ponekad se i zgrušnjava u „rezance“.

Nosnu sluz izbacujemo duvanjem nosa u maramicu a zatim retko zavirimo u nju. To se smatra lošim manirima. Ali ponekada to ipak činimo.

Boja nosne sluzi može nam reći šta se dešava u nosnoj šupljini. Ovo su razne nijanse i ono na šta ukazuju:

Providna sluz – Zdravi ste. Čistu sluz čine pretežno voda, sa proteinima, antitelima i rastvorenim solima. Nosna šupljina ovu sluz proizvodi neprekidno. Većina te sluzi oteče niz grlo pa biva svarena u stomaku.

Bela sluz – Zapušeni ste. Otekla, upaljena sluzokoža u nosu usporava tok nosne sluzi, izazivajući gubitak vlage u njoj i ona postaje tvrđa i beličasta. Može biti znak nosne infekcije ili prehlade.

Žuta sluz – Vaša prehlada ili infekcija napreduju. Ćelije koje se bore sa infekcijom hrle ka mestu mirobske infekcije. Među njima su i bela krvna zrnca. Kada se ona iscrpe odnosi ih nosna sluz, dobijajući žućkastu nijansu. Prehlade obično traju 10 do 14 dana. Strpite se i sačekajte da prođe.

Zelena sluz – Vaš imuni sistem se bori. Sluz je krcata mrtvim belim krvnim zrncima i drugim „žrtvama“ borbe organizma sa bolešću. Ako ste bolesni i nakon 12 dana, valjalo bi da se javite lekaru. To može biti sinusitis, ili bakterijska infekcija. Ako ste uz to i grozničavi i imate mučninu javite se doktoru što pre.

Roze i crvena sluz – To je krv. Nosna sluzokoža je nekako probijena – možda zato što je suva, iritirana ili je pretrpela neku povredu. Niste valja nešto gurali u nos?

Braon sluz – Može biti krv. Verovatnije je da ste udahnuli nešto, prašinu, burmut ili tucanu papriku.

Crna sluz – Ako niste pušač i ne koristite nelegalne droge, crna sluz znači da imate ozbiljnu gljivičnu infekciju. Ove infekcije javljaju se kod ljudi kojima je oslabio imuni sistem. Ako ste jedan od njih, verovatno ste već bili kod lekara. Ako niste odmah idite.

Još činjenica o nosnoj sluzi:

  • Proizvedemo i progutamo oko 1,35 litara nosne sluzi svakog dana.
  • Lekari retko koriste nosnu sluz za primarnu dijagnozu bolesti.
  • Znate ono kad vam se nos zapuši kada je hladno vreme? I jedna kapilja vam visi sa vrha nosa? To je zapravo uglavnom voda koja se kondenzuje na nosnoj sluzokoži kada hladan spoljni vazduh dođe u dodir sa njom. To nije sluz. Bar ne većim delom.
  • Vaskulitis (Vegenerova granulomatoza) je retka bolest čiji simptomi uključuju krvarenje iz nosa i neprekidno lučenje nosa sa gnojnim sadržajem.