Početna Magazin Godine Umetnost Selfie od pre sto godina

Selfie od pre sto godina

Selfie od pre sto godina

Pre skoro sto godina, u Njujorku SAD, nastale su prve fotografije koje su od početka ovog veka postale poznate kao „selfie“.

Selfie je fotografija osobe koju je slikala ona sama. Ukoliko i niste čuli za termin, sigurno ste dosad videli barem nekoliko selfija na društvenim mrežama. Danas, sa napretkom tehnike, veoma ih je lako napraviti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pre sto godina, stvari su bile sasvim drugačije. Za fotografisanje i izradu fotografija trebalo je znatno umeće. A da subjekat može da istovremeno i objekat, verovatno većini nije ni padalo na pamet.

Ali ova simpatična gospoda su profesionalni (u to vreme jedino su takvi i postojali) fotografi njujorške Bajron kompanije. Oni su se popeli na krov Marso studija i napravili nekoliko selfija, ali je jedan od njih ovekovečio i način na koji su to uradili.

Na dnu fotografije prikazane levo zapisano je olovkom: „Način na koji je fotografija napravljena. Na krovu Marso studija“ sa adresom i datumom – decembar 1920. godine. Fotografije se čuvaju u Muzeju grada Njujorka.