Početna Magazin Godine Cink efikasan u smanjenju trajanja prehlade?

Cink efikasan u smanjenju trajanja prehlade?

Cink, kada se uzima odmah čim se primete prvi simptomi, može biti efikasan u smanjenju trajanja prehlade, zaključak je istraživanja objavljenog u Journal of American Medical Association (JAMA) i u Cochrane Database Systematic Review.

Cink, kažu istraživači, deluje kao inhibitor replikacije (umnožavanja) virusa prehlade.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Rašmi Ražan Das i Minu Sing sa Instituta za medicinsko obrazovanje i istraživanja (Čandigar) analizirali su 18 randomiziranih studija koje obuhvataju 1.781 učesnika svih uzrasta. Kada se uzme u roku od 24 časa od pojave simptoma, cink smanjuje trajanje prehlade kod zdravih osoba u proseku za jedan dan.

Nakon sedam dana, učesnici koji su uzimali cink imali su za 50 odsto manje šanse da i dalje imaju simptome u poređenju sa kontrolnom grupom. Efikasnost se pokazuje počev od doze od 75mg dnevno (u obliku tableta koje su najviše proučavane).

Cink, međutim, ne utiče na težinu simptoma, a rasprostranjenost neželjenih pratećih efekata (mučnina i loš ukus u ustima) bila je velika.

Preventivna upotreba bila je proučavana samo kod dece. Dnevni unos tokom pet meseci povezan je sa smanjenom učestalošću prehlada.

Budući da su analizirana istraživanja veoma heterogena (doze, dužina perioda uzimanja, formulacija…), ove rezultate bi trebalo uzeti sa rezervom, kažu istraživači. Potrebno je još istraživanje pre nego što se cink preporuči protiv prehlade, zaključili su.

Jedna američka meta-studija iz 2011. takođe je pokazala vezu između cinka i smanjenja trajanja prehlade. V. Vitamini i dodaci ishrani koje vredi uzimati – Cink