Prevencija demencije – 5 napitka koja mogu pomoći

Alchajmerova bolest i druge vrste demencija široko su rasprostranjene, ali se o njima ipak ne zna dovoljno da bismo mogli sprečiti pojavu bolesti ili je izlečiti. Svejedno, prevencija demencije jeste nešto čemu treba težiti i saznavati što više.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na mnoge faktore rizika za razvoj demencije, kao što su starost i genetika, ne možemo uticati. Prevencija demencije, iako daleko od toga da nam daje ikakve garancije da nećemo oboleti, ipak je važna. Jer menjanjem stila života možemo poboljšati šanse da ne obolimo.

Pre nego što pređemo na priču o napicima, podsećamo na tekstove u kojima možete saznati više o tome šta treba izbegavati, a šta favorizovati u svakodnevnom životu kako bi se zaštitilo zdravlje mozga:

Portal B92 je nedavno od bosanskog portala Klix.ba preuzeo tekst o napicima koji pomažu kad je u pitanju prevencija demencije. O koristima nekih od ovih napitaka već smo pisali, ali nije zgoreg da se podsetimo i napravimo malu rekapitulaciju. U svakom slučaju, kad god menjamo način ishrane (što obuhvata i napitke) trebalo bi da konsultujemo lekara ili nutricionistu. Jer ono što je za jedne dobro, za druge može biti štetno ili apsolutno neefikasno zbog njihovog zdravstvenog stanja.

Pet napitaka koji se preporučuju za očuvanje zdravlja mozga

Čaj

Odmah da razjasnimo, pod pojmom „čaj“ ovde se podrazumeva samo napitak napravljen od biljke tog naziva – čaj. Čaj je žbunasta biljka poreklom iz Kine i latinski naziv joj je Camellia sinensis. Od ove biljke se proizvode beli, žuti, zeleni, ulong, crni i fermentisani čaj. Sve ove vrste čajeva mogu se naći i kod nas na tržištu, ali su najčešći beli, zeleni i crni.

Upravo za ove vrste čaja se tvrdi da na impresivan način poboljšavaju zdravlje mozga. Oni sadrže flavonoide, nutrielemente sa antioksidativnim svojstvima, kao i aminokiselinu L-teanin.

Na Šestom međunarodnom naučnom simpozijumu o čaju i ljudskom zdravlju izneti su podaci da pijenje ove vrste čaja može pružiti potporu kognitivnim funkcijama. Konzumiranje zelenog čaja, prema nekim naučnim dokazima, može smanjiti rizik od kognitivnih oštećenja, Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencija.

Osobe koje piju čaj imaju 16 odsto manje verovatnoće za razvoj demencije u poređenju s onima koji ne piju čaj, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Translational Psychology.

Podsećamo i da postoji obilje dokaza da zeleni čaj poboljšava mentalne sposobnosti, i posebno, radnu memoriju.

U malom serijalu tekstova o moćnim kombinacijama namirnica, pisali smo i o izuzetno korisnoj kombinaciji zelenog čaja i limuna.

Čaj od žalfije

Kad smo kod čajeva, mislimo da je važno da spomenemo jedan napitak koji bosanski portal nije naveo: čaj od žalfije. Ovde se naravno, radi o vrsti pripreme toplog napitka od žalfije, biljke koja je nama vekovima poznata i bliska jer je karakteristična za sredozemnu oblast.

Naš narod je naziva i kadulja, kaloper, a na jugu Srbije je poznata i kao kalavera ili džiger-trava. Sićevačka klisura je najveće nalazište ove biljke van Mediterana.

Žalfija je izuzetno korisna za očuvanje funkcija mozga. Stari Rimljani su zato čaj od žalfije nazivali „čajem mudrosti“. Više o koristima žalfije, ali i pravilnom načinu pripreme čaja od žalfije, možete pročitati u tekstu: Čaj mudrosti: čaj od žalfije za očuvanje zdravlja mozga.

Sok od pomorandže

Naglašeno je, a verujemo da se podrazumeva, da je reč o prirodnom soku od pomorandže. Dakle, da biste bili sigurni da nema dodatih šećera, najbolje je piti ceđeni sok od pomorandže.

Sok od pomorandže sadrži hranljive materije koje podržavaju zdravlje mozga, uključujući flavonoide, vitamin C, tiamin i vitamin B6.

Zdrave starije osobe, koje su tokom jednog istraživanja pile sok od pomorandže imale su bolje rezultate na kombinovanim testovima opšte kognitivne funkcije u odnosu na kontrolnu grupu.

O koristima konzumacije ovog soka, čitajte i u tekstu: Narandžin sok za bistar mozak u starosti

Drugo istraživanje je veći unos flavonoida povezalo sa za 36 odsto manjim izgledima za subjektivni kognitivni pad. Unos pomorandži, grejpfruta, soka od pomorandže i soka od grejpfruta takođe je bio povezan s nižim izgledima subjektivnog kognitivnog pada. Vodite, međutim, računa o opsanoj interakciji grejpfruta sa određenim lekovima: Neki lekovi naročito opasni u kombinaciji sa grejpfrutom

Mineralna voda

Kada je u pitanju mineralna voda, bosanski portal ne navodi argumente za njeno svrstavanje u napitke koji pomažu zdravlje mozga. Akcenat je stavljen na objašnjenje da, iako gazirana pića prijaju tokom vrućina, zaslađena gazirani napici nisu dobri za održavanje zdravlja mozga. Podseća se da je konzumacija slatkih pića povezana s oznakama pretkliničke Alchajmerove bolesti.

Zanimljivo istraživanje, pak, tvrdi da malo šećera izoštrava pamćenje nakon 65. godine. Mera je, svakako, važna u svemu.

Umesto slatkih gaziranih pića, preporučuje se mineralna voda za ublažavanje žeđi.

Kefir

Kefir je fermentisani mlečni napitak. On je krcat živim i aktivnim kulturama.

Neka istraživanja su pokazala da konzumacija kefira može pomoći u poboljšanju kognitivnih deficita. Naime. žive kulture kefira imaju pozitivnu ulogu u upali, oksidativnom stresu i oštećenju krvnih ćelija. Zato je kefir nesumljivo odličan izbor za očuvanje zdravlja mozga.

Na kraju, podsećamo i na tekst Tri biljke za održavanje i pospešivanje funkcija mozga. U ovom tekstu se pominje i ginko biloba, toliko često spominjana kada je pamćenje i zdravlje mozga u pitanju. Sve je više dokaza, međutim, da Ginko biloba – više šteti nego što koristi. Još jedan pokazatelj da je važno sve savete prilagođavati sebi i svom zdravstvenom stanju i, svakako, imati mere u svemu.