Početna Magazin Godine Zeleni čaj poboljšava radnu memoriju

Zeleni čaj poboljšava radnu memoriju

Zeleni čaj poboljšava mentalne sposobnosti, naročito radnu memoriju, te bi mogao da se  koristi i lečenju demencije…

Zeleni čaj zaista poboljšava mentalne sposobnosti, naročito one koje se odnose na radnu memoriju, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u akademskom časopisu Psihofarmakologija (Psychopharmacology).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Saznanja švajcarskih istraživača uticaće pozitivno na lečenje kognitivnih oštećenja kod određenih bolesti kao što je demencija. U prošlosti su glavni sastojci zelenog čaja bili temeljno proučavani u istraživanju tretmana raka.

Nedavno, naučnici su se zapitali kakve pozitivne uticaje ovaj napitak ima na ljudski mozak. Različita istraživanja povezala su zeleni čaj sa korisnim uticajima na kognitivne performanse. Međutim, ostali su nepoznati neurološki mehanizmi na kojima se zasniva uticaj zelenog čaja na kognitivno unapređenje.

U novom istraživanju, timovi prof. Kristofera Beglingera iz Univerzitetske bolnice u Bazelu i prof. Stefana Borgvarta sa Psihijatrijske univerzitetske klinike otkrili su da ekstrakt zelenog čaja povećava delotvornu vezu u mozgu, tj. ispoljava se uzročni uticaj jednog dela mozga na drugi.

Ovaj uticaj na moždane veze doveo je i do poboljšanja kognitivnih performansi: testirani ispitanici znatno su bolje uradili memorijske zadatke nakon što su dobili ekstrakt zelenog čaja. Zdravi dobrovoljci muškog pola dobili su bezalkoholne napitke koji sadrže nekoliko grama ekstrakta zelenog čaja pre rešavanja zadataka.

Naučnici su onda, korišćenjem magnetne rezonance (MRI), analizirali kako je ovo uticalo na moždanu aktivnost ljudi. MRI je pokazala povećanu vezu između parijetalnog i frontalnog korteksa mozga. Ovi neurološki nalazi povezani su sa poboljšanjem u obavljanju zadataka.

– Naši zaključci ukazuju da bi zeleni čaj mogao da poveća kratkoročnu sinaptičku plastičnost mozga – kaže Bogvart. Stvaranje efikasne veze između frontalnih i parijentalnih delova mozga tokom obrade radne memorije zahvaljući zelenom čaju moglo bi da pomogne kod lečenja kognitivnih oštećenja kod neuropsihijatrijskih poremećaja kao što je demencija.