Početna Magazin Godine Moćne kombinacije hrane (4) – crveni pasulj i smeđi pirinač, zeleni čaj i limun

Moćne kombinacije hrane (4) – crveni pasulj i smeđi pirinač, zeleni čaj i limun

Moćne kombinacije hrane (4) – crveni pasulj i smeđi pirinač, zeleni čaj i limun

Poslednji članak serijala o kombinacijama namirnica koje su odlične za zdravlje.

Fotografija iz teksta „Znamo li šta jedemo?

Crveni pasulj i smeđi pirinač

Bore se protiv tumora, dijabetesa, srčanih oboljenja

Krcat proteinima, vlaknima, vitaminom B12, magnezijumom i kalijumom, crveni pasulj je zaista „čaroban“. Konzumiranje pasulja može da pomogne u prevenciji raka debelog creva i srčanih oboljenja, da smanji holesterol i stabilizuje šećer u krvi. Smeđi pirinač, sa druge strane, jeste žitarica od celog zrna i ima visok sadržaj magnezijuma i vlakana.

Pirinač i pasulj su povoljne i lako dostupne namirnice (čak i ove, za nas posebne varijante, sada mogu da se nabave i, budući da su „zasitne“, nisu skupe). Kada se jedu zajedno, obrazuju kompletan protein. Protein je „kompletan“ ako sadrži određen odnos svih devet esencijalnih amino kiselina (one koje naše telo ne može da stvori te je potrebno unositi ih ishranom).

Šolja crvenog pasulja sa pola šolje smeđeg pirinča obezbeđuje 327 kalorija, 1g masti, 42,5g ugljenih hidrata, 18g vlakana i 18,5g proteina koji izgrađuju mišiće.

Zeleni čaj i limun

Bore se protiv slobodnih radikala

Mnogi smatraju da se ukus čaja popravlja sa par kapi limuna, ali treba znati da je ova kombinacija dobra i za zdravlje. Zeleni čaj bogat je katehinom, koji se povezuje sa smanjivanjem rizika od raka, kardiovaskularnih bolesti, holesterola… Međutim, katehin se brzo raspada u digestivnom traktu, pa samo oko 20% katehina može da se apsorbuje.

U istraživanju objavljenom u Molecular Nutrition and Food Research zaključuje se da dodavanje limunovog soka zelenom čaju, povećava nivo iskorišćenosti antioksidanata u telu za više od pet puta.