Početna Magazin Godine Neki lekovi naročito opasni u kombinaciji sa grejpfrutom

Neki lekovi naročito opasni u kombinaciji sa grejpfrutom

Neki lekovi naročito opasni u kombinaciji sa grejpfrutom

Interakcija određenih lekova sa grejpfrutom opasna je jer povećava njihovu koncentraciju u krvi, što može dovesti do ozbiljnog predoziranja.

Normalno, lek koji se uzima oralno delimično se razgrađuje i eliminiše u digestivnom sistemu pre nego što dospe u krvotok gde ispoljava svoje delovanje. Enzim koji je uključen u proces razlaganja oko polovine lekova, dezaktivira jedna supstanca iz grejpfruta (furanokumarin) i to za ceo jedan dan.

Grejpfrut, objašnjava u svom radu Dejvid Bejli sa Vestern Ontario univerziteta, reaguje sa specifičnim lekovima, a ne sa celim grupama lekova. Osetljivost na ovo delovanje takođe varira od osobe do osobe. Starije osobe su posebno ugrožene zbog njihove smanjene sposobnosti da regulišu prekomerne koncentracije leka u krvi.

Neki lekovi su posebno opasni sa grejpfrutom:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • Amiodaron, antiaritmijski lek, može izazvati veoma ozbiljan oblik srčane aritmije, tokom koga „srce više ne pumpa krv“. Nakon šest sekundi napada može doći do smrti, objašnjava dr Bejli.
  • Dva antikancerogena leka, sunitinib i nilotinib, takođe mogu da izazovu ozbiljne komplikacije sa grejpfrutom.
  • Nekoliko statina (lekovi za snižavanje holesterola), npr. atorvastatin, mogu uništiti skeletne mišiće kada njihova koncentracija nenormalno poraste. Oštećenja mišića dovode zatim do oslobađanja u krv proteina koji mogu izazvati akutnu bubrežnu insuficijenciju. Na neke druge statine grejpfrut, međutim, ne utiče.

Jedna studija je zaključila da žene u postmenopauzi koje uzimaju hormon estrogen zajedno sa grejpfrutom imaju veći rizik od raka dojke od onih koje ne konzumiraju grejpfrut. Neki lekovi protiv hipertenzije, kao što je nifedipin, lekovi antipsihotici i analgetici takođe mogu reagovati sa grejpfrutom.

Link ka listi 89 lekova sa kojima grejpfrut pravi negativnu interakciju možete naći u okviru teksta slike Opasna interakcija grejpfruta sa brojnim lekovima.