Početna Magazin Godine Tri biljke za održavanje i pospešivanje funkcija mozga

Tri biljke za održavanje i pospešivanje funkcija mozga

Tri biljke, koje se međusobno nadopunjuju, omogućavaju održavanje i unapređivanje funkcija mozga i, uže gledano, pamćenja.

Mari-Kristin Kolino u tekstu za Notre temps preporučuje za starije osobe i sve one koji žele da na vreme preduprede opadanje mentalnih funkcija: ginko bilobu, kantarion i kurkumu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kantarion je biljka sa naših prostora koja ima veliki ugled i među srpskim travarima, dok i ginko bilobu i kurkumu sada možete naći u svim mestima u Srbiji.

Ginko biloba se kod nas često prodaje u apotekama u obliku preparata namenjenih baš očuvanju i jačanju memorije, a kurkuma može da se nađe i u prodavnicama zdrave hrane.

  • Ginko biloba poboljšava cerebralnu mikrocirkulaciju te neuroni dobijaju optimalnu količinu kiseonika i hranljivih materija. To utiče na bolji rad mozga.
  • Kantarion je poznat po svojoj efikasnosti protiv depresije, ali on ima i neuro-zaštitni uticaj. Kantarion pospešuje stvaranje novih neurona, naročito u hipokampusu. Baš kao i ginko, i on je dostupan u apotekama u obliku kapsula i tableta. Mi vam, međutim, preporučujemo da se o ovoj biljci raspitate kod naših travara. Najbolji je onakav kakav su i naši stari koristili. Vodite računa i o tome da kantarion može da ometa delovanje nekih lekova, pa ako primate neku terapiju, porazgovarajte sa svojim lekarom.
  • Kurkuma ima snažna antioksidantna i antiinflamatorna svojstva koja štite ćelije mozga. U SAD su u toku istraživanja pretpostavke da kurkuma može da pomogne u ublažavanju simptoma Alchajmerove bolesti. Može se posuti bez ograničenja po svim jelima.