Vučić: Povećanje penzija za više od 18 odsto

Kako je danas rekao Aleksandar Vučić, „država krvari“, ali uprkos tome, sledi povećanje penzija za više od 18 odsto, kao i povećanje minimalne zarade.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će penzije biti povećane za bar 18,2 odsto. Do ovog povećanja penzija, objasnio je, doći će se iz dva puta. Prvo povećanje penzija će biti 2022. godine i obuhvatiće penzije od oktobra ili novembra do decembra. Drugo povećanje sledi od januara 2023. godine.

Vučić je ovo povećanje penzija najavio 15. juna 2022. godine prilikom otvaranja sektora B5 obilaznice oko Beograda.

„To je gotovo neverovatno u ovim uslovima. Obezbedili smo i novac, počinjemo razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom, želimo i da da nam odobri“, rekao je Vučić.

„Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1-9,2 udela u BDP. Velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno“, rekao je Vučić.

Povećanje minimalne zarade – na teret države

Aleksandar Vučić je doneo još jednu, kako je rekao „fantastičnu vest“. Planira se i veliko povećanje minimalne zarade. Ono će biti dvocifreno, između 12 i 14 odsto. Kako je naveo, teret povećanja minimalca će snositi država a ne poslodavci.

„Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra, i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto“, rekao je Vučić.

U martu 2023. godine, kaže Vučić, prosečna primanja na nivou Srbije iznosiće 710 evra. Najavio je i da će primanja u javnom sektoru biti značajna.

Pripremamo se za zimu, ali užasna je situacija

Aleksandar Vučić je rekao i da će nova vlada morati mnogo da radi kako bi Srbija spremno dočekala zimu. Situacija je globalno užasna i država se bori da „zakrpi“ sve rupe.

„Teku pripreme, činimo sve što možemo, ali to je nemoguća borba“, rekao je govoreći o energentima.

Govoreći o troškovima rekao je da „država krvari, ali naporno radimo i spremamo mnogo para za zimu, jer smo štedeli i nismo se njime razbacivali pred izbore“.

„Srbija ima, ne računajući Bugarsku, i tu smo negde sa Rumunijom, od svih ovih na prostoru bivše Jugoslavije zvanično najnižu stopu javnog duga. A u odnosu na Zapad ubedljivo nižu“, rekao je Vučić.

Izvori: Danas, Beta, Tanjug