Fiskalni savet: Usklađivanje penzija dva puta godišnje

Fiskalni savet predlaže da usklađivanje penzija bude dva puta godišnje. Jednogodišnje usklađivanje dovodi do toga da povećanje penzije kasni oko pola godine, piše za Politiku Jasna Petrović-Stojanović.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U nacrtu fiskalne strategije za 2023. godinu s projekcijama za naredne dve godine Fiskalni savet Srbije predlaže da se penzije umesto jedanput godišnje, ubuduće usklađuju dva puta. Na taj način bi penzije u novim okolnostima mogla bolje da prate privredna i inflaciona kretanja.

Fiskalni savet savetuje da bi vlada trebalo da razmotri obavezu usklađivanja dva puta godišnje – 1. aprila i 1. oktobra kao što je bilo ranije. Glavni razlog ove promene je rast inflacije i promena pondera.

U odnosu na vreme usvajanja zakonskog rešenja po kome se penzije usklađuju jednom godišnje i kada je inflacija bila prilično stabilna, danas jeinflacija visoka i ubrzana. Usled toga, jednogodišnje usklađivanje dovodi do toga da penzioneri s kašnjenjem od oko pola godine dobijaju povećanje penzija.

Unaprediti švajcarsku formulu

Predstavnici Fiskalnog saveta smatraju da bi trebalo dodatno unaprediti i ojačati postojeću švajcarsku formulu. Unapređena formula bi omogućila da penzije bolje da prate privredna i inflaciona kretanja.

Važno je, kažu u Fiskalnom savetu, da se omogući stabilizacija fonda na ekonomski održivom i društveno prihvatljivom nivou. Švajcarska formula kojom se penzije usklađuju 50 odsto s rastom zarada i isto toliko s rastom inflacije, obezbediće stabilan i prihvatljiv nivo izdvajanja. Međutim, naglašava Fiskalni savet,,potrebna je nadogradnja formule u srednjem roku zbog izmenjenih okolnosti.

Uz plate u javnom sektoru, penzije predstavljaju najveći budžetski rashod. Zato penzije imaju velik uticaj na fiskalne rezultate. Pa ipak, penzije su se često neodmereno povećavale. Time je narušavana finansijska održivost.

Godine 2018, kako podsećaju iz Fiskalnog saveta, zakonskim promenama uklonjena je formalna brana. Na taj način je omogućeno da se penzije određuju diskreciono. Ipak, od 2020. godine, penzije se ponovo usklađuju prema objektivnoj švajcarskoj formuli. Time je u domaći penzijski sistem vraćeno rešenje za kontrolu ovih rashoda.

Penzionerska udruženja – penzioneri oštećeni

Predstavnici penzionerskih udruženja i sindikata odavno su upozoravali da bi usklađivanje penzija trebalo ponovo da bude dva puta godišnje kako ih inflacija ne bi obezvredila.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Jovan Tamburić reagovao je čim je objavljeno da je međugodišnja inflacija 9,1 odsto. Objasnio je tada da su samo u 2022. usklađivanjem po izmenjenoj švajcarskoj formuli penzioneri oštećeni zbog inflacije i rasta plata u drugoj polovini 2021. za najmanje 6,3 odsto.

Ljubiša Babić, generalni sekretar Udruženja sindikata penzionera Srbije više puta je navodio da je trka sa cenama uvećala za penzionere redovne mesečne troškove za 50 odsto. Zbog ove inflacije, penzije moraju ponovo da se usklađuju dva puta godišnje kako bi se sprečilo njihovo dalje obezvređivanje.

Aprilske penzije u potpunosti isplaćene iz budžeta Fonda PIO

Ima prostora za češće i procentualno veće usklađivanje penzija. Prema najnovijim podacima Fonda PIO, ovogodišnje aprilske penzije za penzionere fonda zaposlenih u potpunosti isplaćene iz budžeta. Fond PIO za tu namenu nije povukao nijedan dinar dotacija iz budžeta.

„Ukupno naplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje od 1. januara do 31. maja ove godine su za 3,3 milijarde veći od finansijskog plana, a u odnosu na prvih pet meseci prošle godine u ovoj je naplaćeno više izvornih prihoda za 20,5 milijardi dinara. Fond je 2021. prvi put posle nekoliko decenija za dva meseca isplatio penzije korisnicima kategorije zaposlenih bez dodataka iz budžeta, a na nivou cele prošle godine dotacije iz budžeta su svedene na 14,8 odsto“, naveo je Relja Ognjenović, pomoćnik direktorke Fonda PIO.

Svojevremeno je iz budžeta za isplatu penzija išlo više od 40 odsto ukupnih sredstava. Zbog toga je Međunarodni monetarni fond dugo opominjao nadležne u Srbiji da je to previše i da sa 13 procenata učešće penzija u BDP-u mora da svede na 11 odsto. Upravo to je i urađeno.

Izvor: Politika
Ilustracija: Deo slike g. Aleksandra Babovića