Ginko biloba – više šteti nego što koristi?

Neki naučnici smatraju da ginko biloba više šteti nego što koristi. I dok je lekovitost ove biljke upitna, negativni efekti mogu biti izraženi, upozoravaju.

„Bolje je da se isključi iz tretmana“ mišljenje je redakcije „Prescrire“ o ginko bilobi objavljeno u martovskom izdanju ovog stručnog časopisa.

Biljka, „bez dokazane efikasnosti veće od placebo efekta“, izlaže čoveka ozbiljnim neželjenim efektima, uključujući i konvulzije. Poznato je da ginko biloba izlaže korisnika opasnosti od „unutrašnjeg krvarenja, kožnih i problema sa digestivnim traktom i reakcijama preosteljivosti“, navodi se u pregledu.

„Zvanični podaci u vezi sa preparatima zasnovanim na ginko bilobi takođe pominju da se kod pacijenata sa epilepsijom ne može isključiti pojava dodatnih napada koji se pospešuju uzimanjem preparata koji sadrže ginko. Napadi koji se pripisuju farmaceutskim preparatima na bazi ginko bilobe ili koji se dešavaju nakon uzimanja plodova ove biljke zabeleženi su zapravo kod pacijenata sa epilepsijom koji se leče i koji su bili stablizovani, kao i kod odraslih i dece koji prethodno nisu imali epileptične napade.“

„Ginko biloba sadrži najmanje jednu supstancu sa konvulzivnim dejstvom – ginkgotoksin. Njega ima više u semenu nego u lišću ove biljke. Pa ipak, sadrži ga i lišće ginko bilobe. Ginkgotoksin se nalazi u manjim količinama u dodacima ishrani na bazi lišća ginko bilobe i u čajevima (infuzijama) od lišća ove biljke. Izgleda da potapanje u vrelu vodu smanjuje njegovu količinu.“

Ginko biloba ima opasnu interaciju sa mnogim supstancama, uključujući: određene antiepileptike, levrotiroksin, antivitamin vitamina K itd.

Kliničke posledice su ponekad ozbiljne. Može doći do smanjenja efikasnosti leka sa kojim ginko biloba ima interakciju ili do povećanja njegovih neželjenih efekata.

Fotografija: Ulrike Leone sa Pixabay

Sa druge strane, mnogi preporučuju ginko bilobu kao prirodno sredstvo za očuvanje pre svega kognitivnih funkcija.

Podsećamo:

Jedno je sigurno, u svemu treba imati mere. Ako nam i odgovara određena biljka, bez obzira što dolazi iz prirode i sa njom treba biti umeren. Konsultujte se, obavezno, uvek sa lekarom.